17 najlepših jela sa plavim patlidžanom (vrste i priprema patlidžana)

Plavi patlidžan je vrlo interesantno i delikatno povrće, čija upotreba u kuhinji može da bude bezgranična, ipak, iz nekog razloga, nije toliko prisutan u domaćoj kuhinji. Osim korišćenja u ajvaru i đuveču, nije ga bilo u drugim jelima, bar u mojoj porodici. Meni je ranije izgledao kao veoma egzotično povrće, nekako orijentalnog izgleda, kome ne znam kako da priđem. Čak mu je i ukus naročit, bogat i kompleksan.

U našu kuhinju je došao preko Turaka, od kojih smo preuzeli naziv patlidžan, oni su pak ime uzeli od Arapa i Persijanaca (bâdenjân). U drugim delovima sveta, Kini, Indiji, Turskoj, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, na Bliskom Istoku, itd, ovo je vrlo popularna namirnica od koje se prave razna jela, neka od njih ste već imali prilike da vidite na mom blogu. I sama sam se iznenadila kada sam videla koliko jela od plavog patlidžana sam postavila, pa sam poželela da ih sve objedinim jednim postom u kojem će ukratko biti reči o vrstama i pripremi, sve sa listom jela sa patlidžanom i linkovima ka receptima.

Patlidžan se ne jede sirov, i to mu je jedina mana. Ima i taj opor ukus, koji se eliminiše metodom koji sam dole opisala. Više o nutritivnim vrednostim patlidžana pogledajte ovde. Što se tiče kuhinjske upotrebe, meso patlidžana je kao sunđer, upija sve živo, od ulja do soseva. I ne samo to, već i ukuse drugih namirnica, pa se zato tako lepo slaže sa drugim povrćem, naročito paradajzom, paprikama i tikvicama. Ipak, maslinovo ulje, beli luk i limunov sok sa patlidžanom su najbolja moguća kombinacija.

Pošto po teksturi malo podseća na meso, patlidžan se često koristi u vegeterijanskog ishrani, kao zamena za meso. Takođe, sadrži veoma malo kalorija, pa je dobar za dijete.


Vrste plavog patlidžana

Osim onog sveprisutnog patlidžana, krupnog, sferičnog i purpurnog, postoji dosta različitih vrsta. Recimo, postoji beli patlidžan po kome je ovo povrće u američkom engleskom dobilo ime eggplant. U britanskom engleskom se koristi naziv aubergine. U Tajlandu su popularni mali okrugli patlidžani, u Indiji se takođe koriste oni sitniji. Na Dalekom Istoku koriste se izduženi, valjkastog oblika. Nešto od tih vrsta sam uspela da fotografišem, pa pogledajte kako one izgledaju.

Klasičan patlidžan

Ovo na slici je moj prvi patlidžan koji sam zasadila. Ne bih rekla da su preterano zahtevne biljke u bašti, osim što zauzimaju dosta prostora. Inače, patlidžan je u srodstvu sa krompirom i paradajzom.

Šatirani patlidžan

Mnogi smatraju da je ova vrsta patlidžana najukusnija.

Beli patlidžan

Indijski mini patlidžan

Uglavnom se koristi za pripremu raznih variva.

Kineski patlidžan

Kineski, ili japanski, patlidžan je tankog izduženog oblika, i svetlije nijanse ljubičaste, često se koristi za pripremu stir-fry jela (vidi dole recept).


Priprema plavog patlidžana

Plavi patlidžan sadrži izvesnu supstancu koja izaziva gorak ukus. Da bi se rešili toga, pre nego što počnete da ga termički obrađujete, isecite ga na kriške, posolite, i onda stavite na papirnati ubrus. Poklopite patližan daskom za seckanje, ili nečim sličnim, i na to stavite neki teški predmet. Posle pola sata isperite komade patlidžana hladnom ovodom, i dobro natapkajte papirnatim ubrusom.

Zatim možete da ga spremate po volji, da ga grilujete, pečete, pržite, pohujete i dinstante. Ono što je važno da znate, patlidžan mora dobro da se termički obradi, jedino kada je skroz mekan, onda može da se jede.


17 najlepših jela sa plavim patlidžanom

Ajvar

Znam da ima ljudi koji ne priznaju ajvar ako u njemu ima patlidžana, samo crvene paprike su dozvoljene, u mom slučaju, ja ne priznajem ajvar ako u njemu nema patlidžana. Crvene paprike, patlidžan i beli luk su neprevaziđena kombinacija.



Makedonski maližano

Zanimljiv namaz koji se sprema od pečenog plavog patlidžana i zelenih paprika. Za razliku od ajvara, ovde patlidžan dominira. Dodaje mu se senf i sirće.


Salata od grilovanog patlidžana

Ovo je gruzijska salata koja se meni neobično dopada. Grilovani komadi plavog patlidžana se preliju prelivom od maslinovog ulja i balzamika, i doda im se crveni luk, tostirani orasi i nana.


Patlidžan iz rerne

patlidžan iz rerne

Najjednostavniji i verovatno najlepši način pripreme patlidžana.


Eggplant Parmigiana (Zapečen plavi patlidžan u paradajz sosu sa mocarelom i parmezanom)

Veoma popularno italijansko jelo u Americi. Spremljeno kod kuće je mnogo ukusnije. U njemu su objedinjeni savršeni ukusi zrelog leta.


Baba ganuš

Dobar baba ganuš nije lako napraviti, mora da se patlidžan tokom grilovanja, ili pečenja, dobro nadimi. Najbolje je da se služi uz pita hleb.


Punjeni patlidžan na turski način (Imam bayildi)

Fantastično jelo, možda najlepšte tursko jelo koje sam ikada probala.


Punjeni patlidžan

Ukoliko želite ukusan, zdrav i hranljiv obrok onda je ovo pravo jelo za vas.


Kaponata, sicilijanska salata

Salata sa patlidžanom

Ovo je idealna salata, zapravo ceo obrok, za ljubitelje mediteranske kuhinje.


Rolince od patlidžana punjene rikotom i mocarelom

Jelo sa patlidžanom

Italijanska kuhinja u svojoj punoj lepoti.


Paketići od plavog patlidžana, paradajza i mocarele

jelo od plavog patlidžana

Vrlo interesantno jelo u kojoj se ponavlja kombinacija – patlidžan, paradajz, bosiljak i mocarela.


Patlidžan sa paradajzom, mocarelom i bosiljkom

Ista kombinacija sastojka ali poređana na drugačiji način.


Patlidžan sa paprikom i kinoom

Plavi patilidzan sa paprikom

Još jedno jelo od patlidžana, crvene paprike i kinoe.


Španski hrskavi pohovani patlidžan

Izuzetno jelo, najveće iznenađenje predstavlja preliv od balzamika i meda.


Ratatuj

Jelo od patlidžana

Čuveno provansalsko jelo koje ujedinjuje patlidžan, paprike, tikvice i paradajz.


Salata od patlidžana, paprike i luka iz rerne

Vrlo jednostavno i ukusno jelo koje se brzo sprema. Feta sir se odlično slaže sa patlidžanom.


Indijsko jelo od plavog patlidžana (Baingan bharta)

Jelo sa patlidžanom

Jelo koje najradije naručujem u obližnjem indijskom restoranu. Nekako ni to što ume da bude ljuto mi ne smeta.


Indijski kiselo-slatki patlidžan (Khatta meetha baingan)

Ovo jelo je veliki hit u mojoj porodici. Najbolje je da za njegovu pripremu koristite indijske mini patlidžane.


Stir-fry sa plavim patlidžanom

Pored belog luka plavi patlidžan se odlično slaže i sa sojinim sosom.


Nažalost, neka popularna jela sa plavim patlidžanom se nisu našla na spisku, pošto ih nikada nisam objavila na blogu, iako sam ih pravila i uživala u njima, recimo grčka musaka, eggplant parmigiana, i patlidžan iz rerne sa soja sosom.


Pogledajte i

vrste paprika i njihova upotreba & 22 jela sa paprikama

jela od paprika

Summary

Zavirite i u ove recepte:

6 Comments

  1. Halo Vesna!
    ima jedan divan grcki recept od patlidzana, zove se papucakis (papuce)
    presece se patlidzan uzduz na dvije polovine,izdubi se patlidzan sa malim ostrim nozem tako da ostane zid oko 1/2cm
    izdubljeno meso patlidzana dodati bolonjezu koji se napravi klasicno(mleveno junece mjeso ,rajcica, luk, origano,bjeli luk ,maslinovo ulje,papar itd)vratiti nazad u “papuce” i zapeci u zagrejanoj pecnicina 180c oko 30min.pri kaju prekriti sa parmezanom pa ponovo zapeci.
    na kraju servirati na listu zelene salate sa krompir pireom.
    Lj.P. Istvan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *