34 najlepših prazničih sitnih kolača

Kad u kući zamirišu puter, čokolada, cimet, muskatni oraščić, karanfilić, đumbir, vanila, korica od limuna, burbon i rum, to samo može jedno da znači – počela je sezona prazničnih kolača!

Pravljenje kolača o praznicima je za mene vrhunska zabava. Nekada mi pravljenje kolača nije padalo na pamet, kada sam bila mlada i nisam znala šta propuštam, ali sada apsolutno uživam u tome, kao uostalom prema svemu što traži dosta znanja, trud i kreativnosti. To je prava umetnost!

Kolačići spremni za cookie swap party.

Božićni kolači 20 (1 of 1)

Poslednjih godina rani decembarski dani mi prolaze u planiranju i osmišljavanju kolača (svake godine spremam nešto novo i drugačije), zatim pripremanju i nabavci sastojaka, i onda na kraju pravljenju i pakovanju kolača. Da, obično sve kolače podelim, to je za mene win-win situacija, ne moram da brinem o svojoj kilaži:)

Najviše kolača napravim uoči tradicionalnog komšijskog cookie swap-a, kada razmenjujemo kolače, obično se okupimo u jednom baru u našoj ulici. Kolače takođe spremam za decu u školi, kao i za prijatelje. I naravno za slavu i naš Božić. 

Božićni kolači 21 (1 of 1)

Ovih dana uspela sam da napravim finu kolekciju sitnih prazničnih kolača koju hoću da podelim sa vama. Ima tu svačega, domaćih i stranih, tradicionalnih i modernih, klasičnih i neobičnih poslastica. To je raznolik izbor kolača sa orasima, bademima, lešnicima, pistaćima, kokosovim brašnom, suvim voćem, kestenjem, marcipanom, čokoladom, svim onim neodoljivim sastojcima koji pored mirisnih začina čine ove kolače prazničnim. Sigurna sam da će vam se dopasti!

Božićni kolači 16 (1 of 1)

Ovde možete da vidite video kako da napravite 4 vrste prazničnih kolačića od jednog testa.


Kliknite na nazive jela i poslastica, iznad slika, da bi našli recepte.

 

Božićni medenjaci

Božićni kolači - medenjaci-1

Za mene su medenjaci obavezni božićni kolači, zato što divno mirišu na cimet, oraščić, đumbir, karanfilić, vanilu, zatim, zato što možete da ih pravite u raznim oblicima, i na kraju da ih dekorišete. Obavezno se prave sa decom da bi im se usadila ljubav prema pravljenju kolača, i uopšte prema kuvanju. Možete čak da im dodate crni biber ili ušećereni đumbir. Video za pravljenje i dekoraciju božićnih medenjaka možete da pogledate ovde.

Makaronsi

Macarons 15 (1 of 1)

Ako se poželite fensi kolačića, strpljivi ste i volite izazove u kuhinji, onda će vam spremanje makaronsa biti veliko zadovoljstvo, ako uspeju:) Pored toga što ih možete praviti u raznim bojama, možete im dodavati razne sastojke, kako testu tako i filu. Po pravilu najviše privlače pažnju servirani na tanjiru sa ostalim kolačima.

Čokoladne praline sa marcipanom i pireom od kestena

okoladne praline (1 of 1)

Ove jeseni sam prvi put pravila čokoladne praline, i to posne, i bila sam oduševljena kako se lako prave i kako lepo izgledaju. Odlične su za poklončiće. Samo morate da nabavite dobru čokoladu za kuvanje. Marcipan se vrlo često koristi kao fil za praline, ali pire od kestena je moja ideja, i uopšte nije loša. 

Orasnice

Za orasnice sam čula tek pre par godina, nisam verovala da se nisam upoznala sa jednim tako ukusnim domaćim kolačem. Moje američke prijateljice ga obožavaju, njima je ovaj kolač neobično ukusan, fino hrskav, a uz to je i gluten free. (Recept očekujte uskoro na blogu)

Vanilice

Trebalo mi je dugo vremena da zavolim vanilice, sad razumem zašto su to kultni kolači kod nas. Ja ih ne pravim sa mašću, već sa puterom, i gledam da ako ne koristim pravu vanilu, onda da to bude kvalitetan ekstrakt vanile. I to stavljam u testo, a ne u šećer u prahu. Džem od kajsije se podrazumeva. Dodatak korice limuna testu čini kolač još ukusnijim. 

 

Kolačići sa limunom i makom

Praznični sitni kolači 3-1

Jednostavni kolačići koje možete da pravite u raznim oblicima, ipak zvezdasti im najbolje pristaje. Limun i mak, kao što ćete se i sami uveriti, ako rešite da pravite ove kolače, je vrlo interesantna kombinacija, sigurno ćete pomisliti u sebi, kako su dobra cela zrna maka u kolačima.

Amaretti

Amaretti su čuveni italijanski kolačići koji se prave od badema. Veoma se jednostavno spremaju, divnog su ukusa, spolja hrskavi, a unutra mekani.

Kolačići od badema sa pomorandžom – Ricciarelli

Fantastični kolačići koji se tope u ustima sa opojnim mirisom i ukusom pomorandže.

Jednostavni kolačići sa bademom

Kolači sa bademom

Čak i totalnim početnicima ovi kolači će lepo uspeti. Bademovo brašno možete da kupite ili sami napravite. Par dekorativnih perlica na vrhu, ili listići od badema, mogu da ih učine vizuelno vrlo interesantnim.

Kolačići od marcipana

Za ljubitelje badema, uživajte i ovim neodoljivim italijanskim kolačićima savršenog ukusa.

 

Žute štangle

sitni kolaci (1 of 1)

Žute štangle, ili kako se već zovu, su najlepše štangle na svetu. Ne znam nijedan kolač sa orasima da je tako lep, kompleksan i da ima tako raskošan ukus.

Londonske štangle

starinski kolač

Pomalo zaboravljeni domaći kolač, koji zaslužuje dosta pažnje. Njegova prhka puterasta kora, pa sloj džema od kajsija, i na kraju gornja hrskava kora od oraha i belanaca, će vas ostaviti bez daha.

Kolačići sa limunom

Hrskavi spolja, mekani unutra, sa neodoljivim ukusom limuna, ovi kolačići su sjajan dodatak bilo kojoj kolekciji sitnih kolača.

Francuski palmiers (slonovo uvo)

slonovo uvo

Ne postoji ništa tako savršeno što se sastoji samo od brašna, putera i šećera. Toliko su ovi hrskavi kolačići lepi da vam se čini da ništa lepše niste probali u životu.

Kolačići sa dekoracijom

Praznični sitni kolači 5-1

Jedan od onih popularnih kolača koji se pre pečenja zamrznu, da bi se testo stvrdlo i tako lakše sekli. Okolo možete da ih uvaljate u raznu dekoraciju, i u tome se krije privlačnost ovih kolačića. Pored dekorativnih perlica možete koristiti sitno iseckano koštunjavo voće, mak i druge sastojke.

Kolačići sa puterom od kikirikija i čokoladnim poljubcima

Božićni kolači 22 (1 of 1)

Za mene je ovaj američki kolač bio veliko otkrovenje, zato što se pravi sa puterom od kikirikija, koji se opet super slaže sa čokoladom (Američki kuvar str. 148).

Lincer kolači

Božićni kolači 11 (1 of 1)

Klasični božićni kolačići popularni širom Evrope, naročito u Nemačkoj i Austriji. Imaju divan biskvit sa bademovim brašnom i struganom koricom limuna. Oni su filovani najčešće džemom od malina, mada su džem od kajsija i borovnica takođe poželjne opcije. Kao što vidite, pravi su ukras na trpezi.

Sendvič keksi od lešnika filovani nutelom

Sendvič keksi od lešnika filovanim nutelom 7-1

Jedan vrlo elegantan i ukusan kolačić za ljubitelje lešnika i Nutele.

Trobojni spiralni kolači

Spiralni praznični kolačići 3 (1 of 1)

Ako volite ekstravagantne kolače, recimo sa intezivnim bojama, onda je ovo pravi izbor za vas.

Biskoti

Biskoti (1 of 1)

Ne samo što su ukusni uz kafu, nego su sjajni za transport. Ukoliko poželite da nekoga obradujete pošiljkom sa kolačima, što je inače vrlo pažljiv gest, ovo je najbolji izbor.

Jednostavni kolačići od kestena

Ovi kolačići su tako jednostavni, a opet veoma ukusni. Dosta podsećaju na pire od kestena, ali sa drugačijom teksturom. Interesantan su dodatak klasičnim kolačima.

Kolačići sa grejpfrutom

Sitni kolači 4-1

Ovi kolači su bili hit prošle godine, ove godine sam pokušala da napravim nešto slično ali sa drugačijom aromom, koristila sam limetu i bosiljak, i oduševljena sam rezultatom. Nešto slično sam pravila ranije. Osnova je klasični prhki biskvit divnog puterastog ukusa koji se bukvalno topi u ustima, ovde ga zovu shortbread. Dodatak na vrhu totalno ima smisla, kiselasta aroma preliva savršeno se slaže sa biskvitom, osim toga uvek možeti dodati fini detalj kao dekoraciju.

Kolačići sa limetom i bosiljkom

Božićni kolači 10 (1 of 1)

Za pravljenje ovih kolača koristite isti recept kao za prethodne kolače, osim strugane korice crvenog grejpfruta stavite izrendanu koricu jedne oveće limete i desetak listića svežeg bosiljka.

Jevrejske prhke kiflice punjene urmama i čokoladom (Rugelach)

Prhke i delikatne kiflice punjene urmama, čokoladom i orasima.

Stakleni keksi

Praznični keksi

Ovo je vrlo zanimljiv način da dekorišete praznične kolačiće. Za to su vam potrebne bombone koje se najpre usitne, pa u rerni dobiju fini izgled stakla.

Čokoladni fadž sa grilijašem

Popularni čokoladni američki slatkiš, obogaćen grilijašem od lešnika, veoma podseća na Toblerone.

Starinske kiflice sa džemom

Divne puteraste kiflice koje se tope u ustima. 

Baklava

Baklava 13-1

Meni su pistaći i suve brusnice mnogo moćna kombinacija, ali vi možete da koristite za pripremu baklave orahe ili bademe, ili na kraju sve zajedno. Koristite ovaj recept kao osnovnu za dalje eksperimentisanje.

Slatke salame

Ove slatke salame se vrlo jednostavno prave, ne peku se i u njih možete da stavite razno suvo i koštunjavo voće. Jedna je čokoladna salama sa orasima, keksom, suvim šljivama i pistaćima, a druga je posna i sastoji se od suvih smokvi, kajsija i lešnika.

Posne kuglice sa koštunjavim i suvim voćem

Zdrave posne poslastice

Sa kuglicama nikada nećete pogrešiti, mogu čak da se dosta unapred spreme i čuvaju u zamrzivaču. Ovo su i najzdraviji kolači sa liste. Kombinacije su bezbrojne, a ovo su neke od njih:

  • Kuglice sa urmama, čokoladom i orasima
  • Kuglice sa čokoladom, suvim višnjama i bademima
  • Kuglice sa suvim kajsijama i pistaćima

Kolač od limuna

Božićni kolači 23 (1 of 1)

Za ljubitelje limuna u kolačima ne znam da li postoji lepša preporuka. Dole je kora od prhkog testa, a gore je divan osvežavajući fil, pa još posut šećerom u prahu. Možete da ga sečete i u kvadratnom obliku (Američki kuvar str. 144).

Rafaelo kugle

Rafaelo kugle-1

Ovu su Amerikancima omiljeni naši domaći kolači. I stvarno su super. Svojevremeno je ovaj recept bio objavljen u štampanom izdanju Baltimore Sun-a, što je bila dobra fora. Inače recept je preuzet  iz kuvara moje svekrve.

Kokos kiflice

KOkos kiflice

Kolačići koji su obeležili moje detinjstvo, i dalje ih volim, i rado ih spremam.

Kolačići sa suvim šljivama i orasima

Kolačići sa suvim šljivama, orasima i medom 13-1

Ovo kolačiće sam ja izmislila, tu sam objedinila popularne sastojke iz domaće kuhinje – suve šljive, orahe, med i cimet. Nadam se da će vam se svideti.


I da vas podsetim da je moj Američki kuvar na popustu, ukoliko planirate da sebe ili druge obradujete nečim lepim i korisnim za praznike. Pogledajte više o knjizi, utiske prezadovoljnih kupaca i kako da je naručite – ovde.

Božićni kolači 14 (1 of 1)

Summary

Zavirite i u ove recepte:

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *