Brža varijanta hleba koji se ne mesi (Bonus hleb sa maslinama i ruzmarinom)

Konačno je došao red i na ovaj hleb. Već odavno nisam pisala ni o jednom hlebu, ne pravim ih više često, ali ovaj zavređuje veliku pažnju, i otkada sam ga prvi put napravila samo se njemu vraćam. Ono što je super u vezi ovog načina pravljenja hleba je to što najveći početnik u kuhinji može da ga pravi, toliko je jednostavan, jedino što traži vreme tj. strpljenje.

U jednom davnom postu sam pisala o tome kako da napravite baš dobar hleb, i dalje mislim da su to važna načela, ali ima i drugih načina. Ovo nije klasičan hleb koji se ne mesi zato što se kraće pravi, umesto da nadolazi 18 sati treba mu samo 8, a i sadrži u sebi pivo, kao i sirće, koji mu daju kompleksniji ukus. Navodno kvasac koji mi koristimo nema tu punoću ukusa kao onaj koji se koristi u pekari, pa kvasac i sirće nadoknađuju to. Sve ovo sam saznala iz jednog američkog časopisa Cook’s Illustrated (na koji ću verovatno da se pretplatim uskoro, zavređuje pažnju jer je svaki postupak pronalaženja najboljeg mogućeg recepta detaljno objašnjen), i tu tvrde da kratko mešanje posle narastanja, znači nije baš skroz hleb koji se ne mesi, ubrzava čitav proces značajno.

Na ovoj slici možete da vidite kako izgleda dobar domaći hleb. Korica je lepa, hrskava, ne suviše debela, a unutra testo fino vazdušasto. Ukus je nešto drugačiji, bogatiji je nego kod običnog hleba, i to zahvaljujući bakterijama iz piva i sirćeta.

Instant suvi kvasac

Još da se osvrnem na instant suvi kvasac. Htela sam da mu stavim sliku, a onda sam ukapirala da je identičan običnom suvom kvascu pa sam odustala od toga. Ono što ga razlikuje od običnog jeste veća potentnost, neko kaže da je ona duplo veća, neko pak misli da je negde oko 20%. Iskreno, ja ga gotovo uvek koristim i često ga malo manje stavljam od onog koliko je propisano u receptu. Druga bitna stvar je to da ovaj kvasac ne morate da aktivirate toplom vodom ili mlekom, samo ga umešajte u brašno.

Nećete verovati ali ja sam svoje pakovanje instant suvog kvasca naručila online pre skoro četiri godina, i to je bilo oko pola kilograma. Kažu da ga koriste profesionalni pekari pa se zbog toga prodaje u većim količinama. Čuvam ga u frižideru sve vreme, još ga nisam potrošila, i mogu da vam kažem da i dalje dobro “radi”.

Kad smo već kod kvasca samo da kažem da je ovo moja ulaznica za food blogersku igricu Ajme, koliko nasje koju ovog meseca organizuje Mirela sa bloga Love Affair, a tema je kvasac.

domaći hleb

Količine koje su date u receptu su za hleb koji po svojoj veličini se ne uklapa u standarde naše konzumacije hleba. Zaboravila sam da ga izmerim, ali mislim da je prilično mali. Slobodno duplirajte mere, ali i duže pecite hleb, boja korice će vam reći kada je on gotov.

Danas sam pravila dva hleba, jedan je bio običan, drugi sa maslinama, ali sam ih pekla različito. Na istoj temperaturi, jedan sam pekla u pekaču, ovde se zove dutch oven,  a drugi direktno na kamenu za pečenje. To je bio mali eksperiment da vidim kako će se ponašati. I nema neke posebne razlike. Tako da možete da koristite oba načina.

Hleb koji se ne mesi (No-Knead Bread)


Sastojci:

425g brašna
1 i 1/2 kašičica soli
1/4 kašičice instant suvog kvasac (ovaj kvasac kao što sam rekla je potentniji od običnog suvog, u tom slučaju stavite malčice više običnog)
200ml vode, na sobnoj temperaturi
6 kašika piva, blažeg, na sobnoj temperaturi
1 kašika običnog sirćeta

Priprema:

U jednoj većoj šolji sipajte vodu, pivo i sirće. U multipraktiku stavite brašno, so i kvasac, pulsirajte par sekundi, to vam je umesto prosejavanja. Kroz gornji otvor postepeno dodavajte tečnost. Testo je dobro umešano onog trenutka kada počne da se odvaja od ivice multipraktika u većim komadima.
Prebacite ga u neku vanglu, pokrijte ga plastičnom folijom i stavite ga na neko mesto da na sobnoj temperaturi narasta 8 sati a slobodno može i duže.
Sutradan izvadite testo i mesite ga oko 15 sekundi, to će dodatno da aktivira gluten u testu. Lepo oblikujte testo u loptu i stavite ga na papir za pečenje, pokrijte plastičnom folijom, i čekajte još 2 sata.
Oko 15 minuta, zavisi koliko vam se brzo greje rerna uključite je na 260C (500F) i u nju stavite pekač sve sa poklopcem, ili kamen za pečenje. Tada i zasecite hleb, možete samo da zasečete jednu uzdužnu liniju. U tu svrhu koristite nož za hleb koji ima zubce.
Kada je rerna zagrejna izvadite pekač, i u njega prenesite testo tako što ćete držati ivice papira za pečenje. Poklopite pekač i stavite ga u rernu. Smanjite temperaturu na 220C (425F). Pecite 30 minuta, zatim izvadite pekač, skinite poklopac, ponovo ga vratite u rernu i pecite oko 15-20 minuta, zavisi od jačine rerne.
Kad je hleb pečen ostavite ga još neko vreme da se ohladi, a onda se služite.

Hleb sa maslinama, parmezanom i ruzmarinom

Hleb sa maslinama i ruzmarinom

Sve isto kao predhodnom receptu osim što testu dodajete 1 šolju iseckanih crnih maslina, 2 šolje izrendanog parmezana i 1 kašiku iseckanog svežeg ruzmarina.

Ove sastojke možete da umešate prilikom prvog mešanja, ili kad testo već naraste, kao što ja to činim. Prvi je lakši, ali ja više volim ovaj drugi jer se tako prave slojevi u hlebu.

Summary
recipe image
Recipe Name
Hleb koji se ne mesi
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

24 Comments

  1. Pravim ovu brzu verziju hleba koji se ne mesi, ali kod mene je ceo proces rastenja oko sat vremena i onda se peče na običnom plehu, ali sa posudicom vode na dnu rerne za 10 minuta, posle se skloni i hleb ima najlepšu hrskavu koricu a unutrašnjost mu je šupljikava i mekana i po nekoliko dana. Tvoji hlebovi su isto jako lepi. Prijatno:))

  2. Posmatrala sam mašinu za pravljenje hleba proces joj je isti kao što ti opisuješ samo u receptu nema sirćeta. Ruku na srce nikad nisam pravila u njoj hleb od belog brašna, uvek neki integralni.
    Nisam do sada pravila hleb koji se ne mesi, mada hleb skoro redovno pravim.
    Vreme je da isprobam.

  3. Ja sam sa No knead breadom započela svoju karijeru miješenja kruha, do njega mi nikad kruh nije uspijevao. Sad već dvije godine imam kvas, pa sam zanemarila ovaj kruh, ali je svakako jedan od najboljih kruhova ikad.
    Odličan je i u ovoj varijanti s maslinama i ružmarinom

  4. I ja ga rado pripremama i zaista je odličan ali volim i odličan kruh s pivom koji se diže 18 h i koji je hrskave korice a iznutra pun zraka i mekan. Jako mi se sviđa ovaj drugi s dodatkom maslina.

  5. ja nikako da isprobam taj kruh koji se ne mjesi, a vec mi je dugo u planu.. ali sad kad ti kazes da moze i 8 sati, a ne 12 (ili 18), mozda se i pokrenem uskoro =))

    ovaj sa maslinama ti fentasticno izgleda!!!

  6. ja nikako da isprobam taj kruh koji se ne mjesi, a vec mi je dugo u planu.. ali sad kad ti kazes da moze i 8 sati, a ne 12 (ili 18), mozda se i pokrenem uskoro =))

    ovaj sa maslinama ti fentasticno izgleda!!!

  7. Zorice, ja sam veliki pobornik testa koje sporo tj. dugo nadolazi, imam čak recept u kome testo nadolazi preko noći u frižideru, zato što je testo onda mnogo vazdušastije. Naravno nekad ne možemo toliko daleko da planiramo, i da čekamo, to mu je falinka. Što se tiče pečenja i ja to radim, samo što vod stavim na gornju pregradu, i fajtam rernu tri puta. Tako se postiže efekat furune, tj. hleb dobija time lepu koricu.

  8. Slušala sam ljude potpuno laike u kuhinji kako sa oduševljenjem reaguje kada vide rezultat svoga angažovanja, ne mogu da veruju da su napravili nešto tako dobro, znači svako može da napravi taj hleb. Recept je stvarno revolucionaran i sigurno je inspirisao mnoge da se malo više bave kuvanjem.

  9. obožavam ovaj kruh!
    divno ti je ispao
    ja sam pak uvijek brkala suhi kvasac i instant suhi kvasac, dok nisam shvatila da su to dvije različite stvari 🙂

  10. Pravila sam ranije ubrzani no knead bread i postao je toliko popularan u našoj porodici da ga je preuzela i mama i sestra. 🙂 Uvek ga pečemo u poklopljenoj posudi. Meni je tako korica ipak lepša. Sad sam napokon kupila i zemljani pekač sa poklopcem i iz njega je hleb najlepši do sada… 🙂

    Fotke su jaaaakooo lepe!

  11. Svi su probali, ali ja nisam, čak nisam nikad koristila ni pivo ni ocat, jer od brzine sve ubacim u pekač i zadovoljni smo tim kruh. No sigurno ću se uhvatiti i ovoga. Cijeli post je zanimljiv!

  12. Imam svoj recept za hleb koji se ne mesi i već nekoliko godina ga ne menjam. Ali, oduševio me je ovaj tvoj sa maslinama i zamesila sam ga sinoć! Na masline sam teška i često imam periode kada uopšte ne mogu da ih jedem, pa sam napravila drugu varijantu – sa brusnicama i bademom! Fenomenalan je! I pivo i sirće stvarno naprave razliku u ukusu!

    1. Da, taj osnovni recept sam našla u jednom časopisu gde prave provereno dobre stvari, za ostale nisam sigurna. Zanimljiva ti je kombinacija, interesuje me kako su se ponašali bademi. Ima još jedna dosta dobra kombinacija – orasi i buđavi sir. I odavno se spremam da pravim čokoladni hleb sa svežim višnjama, po ovom receptu. Drago mi je da ti je dobro ispao.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *