Kronats, nešto između krofni i kroasana

Kronats pecivo

 

Pecivo nastalo na Menhetnu, kreirano od strane francuskog kuvara, za kojim su svi poludeli. To je hibrid, nešto između kroasona i donata tj. krofne. Testo za krofne tretirano kao lisnato testo, maže se puterom i preklapa na isti način. Komplikovano je za pravljenje, ali kad ga probate shvatićete zašto ga svi vole
Ovo je onako baš kalorična poslastica, ma bomba jedna, ali je užasno ukusna. Trebalo je da vidite izraz lica mog komšije koji je hvalio ove krofne, reče on uzbuđeno, kako god da se zove molim te pozovi me kad ga ponovo budeš pravila, ne sećam se da sam nešto ukusnije jeo u životu.
Pre nego što pređem na recept, koji je inače objavljen u magazinu Mezze, par stvari o uljima za prženje koje mogu da vam budu od koristi.

 O uljima za prženje

Iskreno do skoro se uopšte nisam preterano bavila uljima za prženje, jer retko pržim hranu u većoj količina ulja, a nije da ne volim prženice, uštipke i krofne, nego kad pomislim da će miris prženja ostati danima u kući, odmah odustajem od tog poduhvata. 
Skoro su mi čitateljke sugerisale neka dobra ulja za prženje i rekoh da se malo edukujem o tome. Sad ću da vam izložim par stvari ali vi to nemojte da usvojite kao potpunu istinu jer se nešto ne razumem preterano u hemiju, doduše koristila sam proverene izvore, ali znate kako, jednog dana nađete vest, kao recimo za kafu, kako je super zdrava, drugi dan kako je veoma štetna. Moja ideja je da vas malo motivišem da istražujete o njima i da pronađete idealno ulje za vaše potrebe, da ne bude skupo ali da bude zdravo za vas i vašu porodicu. Mislim da je glavna ideja da imate balans, bez preterivanja, kako u kuvanju tako i u svemu.


Kad kuvam jela skoro uvek koristim ekstra devičansko maslinovo ulje koje je valjda najbolje, sem za neka domaća jela kada koristim Canola ulje ili obično ulje. E skoro sam prestala toliko da ga koristim iz dva razloga: saznala sam da ekstradevičansko ulje ima nisku tačku paljenja, tako da se na visokoj temperaturi lako unište korisni sastojci, a i sva nerafinisana ulja su hemijski vrlo nestabilna prilikom prženja. Ima smisla ovo tvrđenje, ali opet ima puno onih koji kažu da to nema veze.

Ako već volite da koristite maslinovo ulje kao ja umesto da koristite ekstradevičansko za prženje, vi možete da kupite ono maslinovo ulje koje nije proizvedeno prvom presom, već naknadno i u njega je dodato rafinisano ulje, kao i ono ekstradevičansko zbog ukusa i boje. Obično ima nalepnicu na sebi sa nazivom light ili samo maslinovo ulje. Najlakše ćete prepoznati to ulje po ceni, značajno je jeftinije od ekstradevičanskog.
Korisno je da znate tačke dimljenja ili paljenja ulja, tako ćete saznati koja su najbolja ulja za prženje:
Maslinovo ulje ekstra devičansko – 191°C
Maslinovo ulje – 220°C
Laneno ulje (nerafinisano) – 107°C
Ulje od koštica grožđa – 216°C
Suncokretovo ulje, rafinisano (nerafinisano/rafinisano) – 107°C/227°C
Ulje od kikirikija – (nerafinisano/rafinisano) – 160°C/232°C
Kokosovo ulje (nerafinisano/rafinisano) – 177°C/232°C
Susamovo ulje (nerafinisano/rafinisano) – 177°C/232°C
Kukuruzno ulje (nerafinisano/rafinisano) – 178°C/232°C
Canola ulje (nerafinisano/rafinisano) – 204°C/232°C
Palmino ulje – 235°C
Sojino ulje (nerafinisano/rafinisano) – 160°C/238°C
Ulje od avokada (nerafinisano/rafinisano) – 204°C/271°C
Svinjska mast – 190°C
Maslac  – 150C°C
Naravno tu je i priča o kvalitetu istih, ali to je za neku drugu priliku.

Kronats

Pecivo kronats

Sastojci za 12 komada krofni, plus restlovi:
480g brašna
½ kašičice instant ili 1 kašičica običnog suvog kvasca
Prstohvat soli
2 kašike šećera
2 jajeta
240ml mleka
225g putera, na sobnoj temperaturi
Ulje za prženje

Za belu glazuru:

60g šećera u prahu
½ kašičice ekstrakta vanile
1-2 kašike slatke pavlake

Za umakanje restlova od testa:

50g šećera
½ kašičice cimeta

Priprema:

Prosejte brašno. Dodajte mu so i kvasac i promešajte. U drugoj posudi pomešajte jaja, mleko i šećer. Postepeno umešajte brašno u smesu sa mlekom. Rukama ili u multipraktiku, kako ja radim, dobro umesite testo. Pošto je dosta lepljivo namažite ruke uljem  kao i unutrašnjost posude u koju ćete staviti testo. Pokrijte posudu plastičnom folijom i stavite u frižider da odstoji  30 minuta.
Za to vreme mikserom istucite puter dok ne postane veoma mekan.
Izvadite testo iz frižidera pa ga na radnoj površini oklagijom razvucite u pravougaoni oblik, oko 30x45cm. Za razvlačenje testa će vam biti potrebno dodatno brašno, ali nemojte da testo previše posipate. Premažite testo puterom, najbolje spatulom, ali imajte na umu da ćete to raditi još tri puta tako da koristite ¼ ukupne količine.  
Onda preklopite kraće strane tako da dobijete oblik koverte, prvobitni pravougaonik je presavijen na tri dela. 
Prilikom preklapanja, dobro očistite testo od brašna, najbolje kuhinjskom četkicom. Uvijte testo u plastičnu foliju i stavite u frižider da odstoji 30 minuta.
Izvadite testo ponovo iz frižidera, sklonite plastičnu foliju sa njega  i ponovo ga razvucite uz pomoć oklagije ali tako što ćete razvlačiti duže stranice.
Kad dobijete pravougaonik, premažite ga puterom i ponovo presavijte, poklopite plastičnom folijom i  stavite u frižider. Isti postupak ćete ponoviti još dva puta. Ostavite na kraju testo da preleži celu noć u frižideru.
Sutradan izvadite testo i čekajte da se na sobnoj temperaturi zagreje, oko 1 sat. 
Pripremite šerpu sa uljem za prženje. U omanjoj posudi pomešajte šećer sa cimetom, u to ćete uvaljati restlove od krofni.
Razvucite testo oklagijom tako da dobijete 12 komada krofni. Ja koristim dva okrugla kalupa, veći i manji, za isecanje krofni.
One okrugle delove koji ostanu zajedno sa drugim restlovima takođe iskoristite, nemojte da ponovo mesite i razvlačite testo. 
Kad ste isekli testo stavite ga na masnu hartiju za pečenje. 
Zagrejte ulje, 2-3 prsta u šerpi, na srednje jakoj temperaturi. Ubacite prvo restlove da vidite kako se prže, ako je sve u redu, pržite krofne. Testo treba da bude tamne braon boje, i treba da se lista kao kod regularnog lisnatog testa. Prženo testo vadite na papirnati ubrus da se ocedi od ulja.
Restlove odmah uvaljajte u šećer sa cimetom.
Pošto ste ispržili krofne, napravite glazuru tako što ćete pomešati šećer u prahu, ekstrakt od vanile i slatku pavlaku. Glazuru pospite po krofnama i eto dobili ste kronats, čudo od testa za kojim su svi poludeli.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kronats
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

9 Comments

  1. Znam da ih neću nikada raditi jer nemam srca raditi nešto za što treba toliko vremena, pa vještine, a k tome je i užasno nezdravo. Sad, kad sam to rekla, mogu reči da ih obožavam i da sam se jedva uspjela izvući od ozbiljne krispy kreme ovisnosti:)) obožavam ovakve slasne i prefine zalogaje. Ovo o uljima ti je odlično, ja koristim maslinovo, putar, suncokretovo, a za prženje kikiriki.

  2. Dva meseca nakon sto si objavila recept u Mezze-tu, pojave se kronatsi u mom supermarketu. Nisu ni bili nesto previse skupi, ali ja puna sebe na FB kazem da imam dobar recept (tvoj) za kronatse koji su sigurno bolji od tih kupovnih. Naravno, odmah sam prozvana da ih pravim. Srecom od strane nekoga kome kronat stvarno ne treba u zivotu… Posto moj sin priznaje samo slatkise sa cokoladom, ostajem pri tvojim kapkejsima i mafinima.
    Inace, potpuno se slazem sa tobom da je umerenost najvaznija. I ja uglavnom koristim ekstradevicansko maslinovo ulje, ali vrlo, vrlo retko przim, a tad koristim obicno maslinovo ulje. Doduse ne za sve (jedna moja drugarica przi i palacinke na maslinovom ulju), nekod koristim kukuruzno, nekad susamovo ili uje od semenki bundeve ili grozdja. Bas dobro sto si objavila ovu listu sa tackama paljenja ulja.

  3. Snimila sam ih na Fb-u i bas sam se pitala koja je fora u vezi njih. Sada vidim i potpuno razumem 😉 Hvala i za info o uljima, nije lose znati. Divna prezentacija, kao i uvek.
    Veliki pozdrav iz tmurnog Bg 🙂

  4. Nisam ovo do sad probala, ali slojevi su ti za desetku, Super izgleda. Pravila sam kroasane juce, i imala sam u planu da isprzim krajeve da vidim kako ce biti, ali sam zaboravila. Bas si me zaintrigirala.
    Jeste kalorijska bomba, ali takvim je stvarima obicno tesko odeleti 🙂

  5. Dosla sam da ti se izvinim sto sam predlozila ovaj recept za kuvarijacije, a nisam ga isporbala. Bas mi je neprijatno. 🙁 Sigurno cu ih praviti, nadam se uskoro, ali imam nekih obaveza preko glave, koje su jednostavno iskrsle, a ovaj recept ipak trazi malo vise vremena oko pripreme.
    Izvini jos jednom. :*

  6. Probala sam Vas recept! Nazalost nisam se bas snasla na pocetku mesenja testa (prvo sam radila varjacom onda rukom, ali prerano sam sa tim krenula dok je testo bilo previse lepljivo). Trebalo je da poslusam Vas savet i koristim multipraktik. Na kraju sam morala da dodam jos brasna, tako da mi se nisu ovako listali kao kod Vas, ali su svejedno ispali bas socni i mekani kronatsi. Pojeli su se momentalno, tako da nisam stigla da slikam, ali sledeci put hocu 🙂

    Jeste da se dugo spremaju, ali vredi (i mislim da odmah treba napraviti duplu meru)! 🙂

    Hvala puno za recept! I odlican Vam je blog, redovno Vas pratim 🙂 Veliki pozdrav!

  7. Hvala, Una, što si se javila, i sve pohvale za uložen trud. Znam da ljudi beže od komplikovanih i dugih projekata, ali ja i u tome vidim veliko zadovoljstvo, pogotovo kada je rezultat dobar.
    Multipraktik je meni najkorisnija stvar u kuhinji. Za mešanje testa je odličan, i tačno mogu da vidim kad je testo dovoljno umešano, i da li je previše vlažno. Kad počne da se odvaja od zida, u većim komadima, znači da je dobro umešano. Ukoliko se testo ne odlepljuje sa zida znači da treba da se doda još brašna. To su neke moje opservacije posle dugogodišnje prakse. Drago mi je si ipak užival u kronatsima. Hvala na komplimentima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *