File minjon sa rukolom i sirupom od balzamika

Priprema file minjona

Prvi put sam slično jelo probala u nekom mnogo finom restoranu u Beogradu. Bilo je to pre nekih pet – šest godina, i više se ni ne sećam kako se restoran zvao, znam samo da je bio ispod Vasine ulice, blizu Narodnog pozorišta. Tada sam, čini mi se, prvi put probala rukolu i to je bila ljubav na prvi pogled. Posle sam je redovno kupovala na Kaleniću. Do skoro sam pravila file minjon sa rukolom u koju sam samo dodavala balzamiko sirće, ali nedavno sam pokušala da napravim sirup od balzamika ili kako to ovde zovu (balsamic reduction) i sve zejedno je ispalo sjajno. Moj muž, strogi kritičar, čije pohvale se kreću od nije loše do dobro je, nije prestajao da hvali jelo.
Servirajte meso sa rukolom (možete da je začinite maslinovim uljem) i prelijte sve balzamiko sirupom. Ja sam stavila i buđavi sir, ali malo sam preterala sa količinom (vidi sliku). Jednostavno svi ukusi su toliko intezivni da može i bez sira. Naravno sve to ide najbolje uz Kaberne Sovinjon.

Priprema mesa

Priprema mesa je veoma važna. Ja nemam nažalost roštilj ali uz pomoć šporeta i rerne može da se dobije sasvim pristojan file minjon. Savetujem da se pridržavate navedene minutaže u receptu, ali imajte na umu da jačina rerni varira. Na ovaj način ćete dobite srednje ispečeno meso, a ako volite više ili manje ispečeno, dodajte odnosno oduzmite vreme obrade.

 

Pripremite se na veliki dim, otvorite prozore da vam se ne uključi požarni alarm.
  • 1 file minjon po osobi 
  • malo ulja
  • so i biber
  1. Pola sata pre pečenja izvadite meso da malo “odmori”. Obilno u njega utrljajte so i sveže samleven crni biber, i  malo ga nauljite. 
  2. Uključite rernu na 500F (260C) i u nju stavite šerpu sa drškom koja je otporna na visoke temperature. 
  3. Kada se rerna zagreje i meso odmori, uključite ringlu na najače i na nju stavite šerpu koju ste izvadili rukavicom iz rerne (budite pažljivi, ja se redovno opečem, najbolje je da stavite rukavicu direktno na dršku). Pecite meso po 3 min sa jedne i sa druge strane (bez dodavanja ulja)
  4. Šerpu sa mesom prebacite u zagrejanu rernu i pecite oko 5-7 min. 
  5. Izvadite meso iz šerpe i zavijte svaki komad posebno u aluminijumskum foliju i čekajte oko 10 minuta da se sok iz mesa dobro rasporedi. Osim toga meso u foliji se i dalje termički obrađuje. 
  6. Meso uz rukolu i balzamiko sirup se odmah služi ili će da izgubi svoj šmek.
Priprema sirupa od balzamiko sirćeta
  • 1/2 šolje (125ml) balzamiko sirćeta (znate ono-  što je starije, to je bolje)
  • 1/2 šolje suvog crnog vina 
  • 1 kašika smeđeg šećera
Savetujem da počnete pripremu sirupa pre pečenja mesa. Sve sastojke stavite da se kuvaju u šerpi. Kad dođe do ključanja smanjite vatru na srednju jačinu i kuvajte sirup uz mešanje sve dok se tečnost ne prepolovi i postane sirupasta.

Summary
recipe image
Recipe Name
File minjon sa rukolom i sirupom od balzamika
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *