Mafini sa borovnicama (Blueberry Muffin)

Mafini sa borovicama

Pre nego što sam došla u Ameriku nisam bila veliki ljubitelj mafina, ali vremenom sam ih zavolela. Jednom prilikom sam napravila očajne mafine koristeći neki sumljivi recept, sve sam ih bacila direktno u kantu  iznervirana zbog potrošenog vremena, energije i materijala. Posle tog događaja dala sam sebi zadatak da nađem najbolji mogući recept za mafine što sam i učinila. Sa ovim receptom ne možete da omanete. Količine materijala koje su date su dovoljne za 12 mafina srednje veličine ili 8 većih mafina (na slici), a ukoliko želite više duplirajte meru.

presek mafina

Na slici iznad možete da vidite presek dobro napravljenog mafina. Borovnice su lepo raspoređene svuda po kolaču, ne padaju dole, a testo je izdašno, baš kako treba.

Pomenula bih i posip, koji ovde zovu Streusel topping, kojim se često posipaju mafini. Jednostavno se pravi, a daje mafinima lep ukus i teksturu. Recept uskoro sledi.

Uživajte u pravljenju i konzumaciji!

p.s. Sledeći put šaljem nešto zdraviji recept za Mafine sa bananama i jagodama u koje ide integralno brašno.


Sastojci:

  • 1 i 1/2 šolje (200g) brašna
  • 100-120g šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/3 šolje ulja
  • 1 veće jaje
  • 1/2 šolje (125ml) mleka
  • 1 šolja tj. manje pakovanje svežih borovnica

Hrskavi posip:

  • 1/2 šolje šećera (115g) može i smeđ šećer
  • 1/3 brašna
  • 1/4 šolja putera (55g)
  • 1 kašičica cimeta

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 205C (400F).
  2. Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo u jednoj posudi, a zatim u drugoj posudi pomešajte  mleko, šećer, izmućeno jaje i ulje. Zatim prvu smesu dodajte u drugu smesu. Promešajte sve ali ne previše. Ukoliko vam je smesa previše gusta, dodajte još malo mleka.
  3. Na kraju umešajte borovnice.
  4. Napunite kapice za mafine sa smesom. Ostavite malo mesta pri vrhu za hrskavi preliv.
  5. Napravite preliv: istopite puter i u njega dodajte 1/2 šolje šećera, 1/3 šolje brašna i kašičicu cimeta. Dobro izmešajte sve sa viljuškom i onda tom smesom prelijte vrhove mafina.
  6. Stavite pleh sa mafinima u rernu i pecite ih oko 20-25 min.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Mafini sa borovnicama
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

19 Comments

  1. Muffini izgledaju fantastično! Obožavam muffine, i slane i slatke, s borovnicama ih još nisam pravila (ali jela, njami). Bilježim recept i obavezno isprobavam. Hvala!

  2. Nisu mi ovde jasne mere u soljama….ako je solja od 200 ml….onda se ne slaze kolicina secera i mleka? Ne znam kako sad da pravim ovaj kolac?! A izgleda super!

  3. Znaci da gledam samo mere u ml i gramima na ovom receptu? Da ne obracam paznju na mere u soljama? Hvala na brzom odgovoru!

  4. Napravila sam veceras ove mafine, ukusni su ali cini mi se da mi nisu ispali kako bi trebalo..Totalni sam pocetnik pa cu pitati, nisu se uopeste podigli, ostali su skroz ravni, malo iznad ivice casice za mafine..Da li bi to moglo da bude jer sam borovnica cini mi se stavila malo vise, onako sam "otprilike" sunula 🙂 sve sam ostalo po receptu uradila..
    I jos nesto, jel oni treba da ostanu zalepljeni za onu casicu ili ne? Hvala 🙂

  5. Verovatno je do praška za pecivo, zbog njega mafini rastu. Nekad dugo stoji i više nije upotrebljiv. Da, testo se lepi za korpicu, zato se i koristi:) Više sreće sledeći put!

  6. Hvala 🙂 Imala bih jos jedno pitanje… 🙂
    Ovaj preliv, u kom treba on stanju da bude kad ga stavljam preko mafina? Istopila sam puter i dodala ostalo i sve je bilo onako usecereno i tu "masu" sam stavljala preko mafina… posle kad sam ih jela u nekim sam skroz na dnu osetila taj preliv, kao da je potonuo… i ostao onako usecereno stvrdnut…
    Izvini malo sam udavila…:)

  7. Hm! Možda ti se učinilo da je pri dnu, nema šanse da prođe kroz prilično gusto testo. Taj topping se zove Streusel, uvek se pravi od istih sastojaka, otopljenog putera, šećera, cimeta i brašna. Trebalo bi da ti ispadne kao na slici. Probaj da seldeći put koristiš ne otopljen već omekšao puter na sobnoj temperaturi.

    Čak sam našla na Vikipediji kratak tekst o njemu pa nije loše da se pročita https://en.wikipedia.org/wiki/Streusel

  8. Proguglala, procitala i videla da moj streusel uopste nije bio takav… zapravo on se potpuno istopio, nije bilo te hrskave kore, vizuelno kao da ga i nije bilo, jedino sto je govorilo da ima necega je ukus cimeta.. ali ne odustajem, mnogo mi se svideo ukus!! 🙂 hvala na izdvojenom vremenu i savetima 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *