Toskanska čorba (Zuppa Toscana)

Ovo je čorba koju spremam bar jednom mesečno, eto, toliko je dobra. Ima svašta u njoj, ali ja mislim da je toliko ukusna pre svega zbog slanine. Koncept slanine u čorbi mi nikako nije bio privlačan sve do dana kada sam probala čorbu od pasulja iliti graha u jednom čuvenom starom restoranu u Zagrebu. Ne mogu da setim kako se zove, ali znam da je odmah pored katedrale. Bilo neko hladno vreme, sneg napadao, ja polagala neke testove za studije u Americi, sva pod stresom, i nađosmo taj restoran i naručismo neku jaku čorbu da nas zagreje i opusti. Pošto sam je probala sve mi je bilo super, ali nikako nisam mogla da ukapiram zašto je ta čorba toliko posebna. Sada znam, to je bilo zbog slanine koja je uz to bila sigurno veoma kvalitetna. Mislim da smo još jednom otišli u taj restoran i ponovo jeli istu stvar.

Ne, ovo nije post o toj čorbi, a ni o čarobnom ukusu slanine, ja definitivno nisam Rachael Ray koja će vas posavetovati da je stavite u sve živo, osim možda u dezert, ovo je priča o Toskanskoj čorbi, jednoj od najlepših i najukusnijih italijanskih čorbi. Pored slanine, u ovu čorbu idu kobasice, krompir i lisnati kelj. Za one koji nisu baš upoznati biljka lisnati kelj je nešto slično raštanu, samo što su mu listovi na kraju ukovrdžani. Umesto lisnatog kelja možete koristiti blitvu, spanać, ili raštan.


Sastojci:
  • 6 šnita dimljene slanine, iseckane
  • 1 (oko 450g) pakovanje dimljenih kobasica, ja obično koristim ćureću kielbasu, poljsku kobasicu, slična je našoj srpskoj kobasici
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 crni luk, iseckan
  • 3 čena sitno iseckanog belog luka
  • 2 –3 šolje iseckanog lisnatog kelja, raštana ili blitve
  • 3 srednja krompira, oljuštena i iseckana na kocke
  • 1,5l pileće supe ili vode
  • So i biber
  • ½ šolje kisele pavlake
  • Limun
Priprema:
  1. Iseckajte slaninu, i kobasicu ali dijagonalno. Luk, crni i beli, takođe.
  2. Zagrejte maslinovo ulje u loncu i dodajte slaninu. Posle 2 minuta dodajte crni luk, a posle 1 minuta beli luk. 
  3. Kad luk postane staklast i mekan dodajte kobasicu. Sve pržite na umereno jakoj vatri još oko 3 minuta.
  4. Sipajte vodu tj. pileću supu, zatim iseckan krompir. Stavite so i svež biber. Sačekajte da čorba provri, a onda smanjite vatru, poklopite lonac i kuvaje 25 minuta.
  5. Dodajte lisnati kelj i kuvajte još oko 5 minuta.
  6. Pavlaku možete staviti u celu čorbu ili je dodavati pri služenju. I ne zaboravite sok od limuna koji sa zelenim povrćem ide fantastično.
*Ukoliko želite zdraviju varijantu, slaninu i kobasicu ispecite u rerni, tako ćete odvojiti nepoželjnu mast, a onda ih dodajte čorbi 5 minuta pre kraja kuvanja.

Čorba sa kobasicama

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Toskanska čorba
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

4 Comments

  1. Ova corba je divna,probala sam sa svim varijantama i naravno slicnosti izmedu blitve i kale ima ,ali kala daje corbi definitivno toskanski okus !!! kod mene je je rijetkost da se nade i skupa je ko' suvo zlato !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *