Brauni sa suvim trešnjama u rakiji (Brandy – Dried Cherry Brownie)

Brauni sa suvim trešnjama

Brauni su sigurno jedan od najpopularnijih kolača u Americi. Ne znam sa kojim našim kolačem bih ga uporedila, možda takav i ne postoji. Kod pravljenja braunija trebalo bi da znate par stvari:

  • Brauni se teško seku, pogotovu kad su sveži i tvrdi. Ovde ima da se kupi rešetka sa kojom se brauni peku, pa posle nema muke oko sečenja.
  • Brauni su mekši kako su stariji.
  • Zaista idu lepo uz sladoled od vanile, valjda zato što su malo suvlji.
  • I nisu nešto za oko, zato se često ukrašavaju raznim sastojcima. Često se služe sa šlagom ili sladoledom od vanile, pa se onda poprskaju čokoladnim sirupom i pospu orasima. Tako dekorisanog ga zovu Brownie Delux i kao što predpostavljate to je prava kalorijska bomba. Ovaj moj izgleda prilično asketski.
  • I često se služe zagrejani.

Skoro sam našla u nekom prilično uspelom časopisu o hrani Food Everyday, specijalno izdanje (još jedno čedo Marthe Stewart), jedan vrlo zanimljiv recept Brauni sa suvim trešnjama. U tom receptu trešnje su natopljene burbonom, ali ja mislim da je naša rakija sasvim pristojna zamena, a i obično je uvek na dohvat ruke za razliku od burbona. Recept vam prenosim u originalu, jedino što bih ja sledeći put stavila više suvih trešanja.

 


 

Sastojci:

  • 1 šolja (225g) putera
  • 1 šolja (oko 150g) suvih višanja ili trešanja
  • 1/3 šolje rakije
  • 1/4 šolje vode
  • 2 velike kašike smeđeg šećera
  • 1 i 1/4 šolje belog šećera
  • 1 i 1/4 šolje (225g) poluslatke ili gorke čokolade, izlomljene ili chocolate chips
  • 1 šolja (130g) brašna
  • 1/4 šolje (30g) kakao praha
  • 3 velika jajeta
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • Prstohvat soli

 

Priprema:

  1. U kvadratni ili pravugaoni pleh stavite papir za pečenje(parchment paper) ali tako da mu ivice prelaze preko pleha. Kasnije će vam te ivice pomoći da prenesete pečen kolač na rešetku za hlađenje.
  2. Zagrejte rernu na 175C (350F).
  3. U šerpici zagrejte rakiju i vodu, sipajte smeđ šećer i suve trešnje. Kuvajte oko 10 minuta, na srednjoj temperaturi, ili sve dok se trešnje ne natope rakijom. U originalnom receptu stoji da kada se trešnje ohlade onda ih procediti, ali u mom slučaju rakija je prilično isparila tako da i nisam mogla da ih cedim. U svakom slučaju mislim da nije loše ostavite malo tečnosti u njima.
  4. U drugoj šerpici zagrejte puter i šećer, dodajte čokoladu i kuvajte na umerenoj vatri dok se sve ne otopi i pretvori u glatku smesu. Zatim ostaviti na stranu da se malo prohladi.
  5. U veći sud prosejte brašno i kakao, dodajte prašak za pecivo i malo soli.
  6. Umutite jaja i umešajte ih u čokoladnu smesu.
  7. Onda sve umutite u suvu smesu sa brašnom.
  8. Dodajte na kraju natopljenje suve trešnje.
  9. Pošto ste sve dobro promešali sipajte smesu u pleh za pečenje i pecite 55 minuta. Ukoliko čačkalica izađe čista pošto ste njome probili testo znači da je kolač pečen.
  10. Odmah prebacite kolač na rešetku da se ohladi, oko 1 sat. Zatim ga isecite na kocke.
  11. Služite kolač uz sladoled od vanile.

 


 

Još da napomenem da je moj muž bio oduševljen ovim kolačem, a on stvarno retko preteruje sa pohvalama. Čak mi je rekao da ga uvrstim u knjigu recepata, a tu nam se nalaze oni samo probrani. Takođe,  moj sin ga je slatko pojeo, a on je veoma izbirljivo dete.

Recept za još jedna brauni sa kakaom pogledajte ovde.

Brauni na Lego tornju

I na kraju slike mog sina koji me uvek treba baš onda kada sam u kuhinji i kada nešto kuvam, koji redovono ljulja stativ kad fotografišem svoje kreacije (uspeo je da ga uništi), ili upire prst u sočivo na aparatu, ili mi ruši stajling. Pošto sam na drugom blogu imala post posvećen novoj bebi, evo nešto i o njemu. Ionako ga ljubomora baš muči ovih dana.

 

 

Summary
recipe image
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

9 Comments

  1. Aha.Sad cemo jeti pijani brauni.Ma sto da ne.Vidi ga kako je socan:)Sin ti je sladak:)
    Hihi .Zamalo da napisem prijo(gora sam od moje mame):)

  2. Ma sta ima veze neka ti je sincic ziv i zdrav a fotografija ce biti.. ionako se svakog dana nesto kuva :))

    Meden je sav i ne dozvoli da pati i bude ljubomoran.. samo se svi zajedno druzite sto vise i sve ce to doci na svoje mesto 🙂

    Svako dobro vam zelim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *