Zrna koja donose sreću – Crnooki pasulj

Varivo od vika pasulja

Sad znate odakle ime poznatoj američkoj grupi, po jednoj vrsti pasulja. Razlog zašto se našao na mom blogu jeste verovanje da ukoliko ga pojedete za Novu godinu imaćete sreće cele godine. Budući da su predviđanja za 2012. uglavnom crna da ne mogu biti crnja, ovo je jedan od načina kako se ja borim protiv tog negativizma.

Ovaj pasulj, koji stvarno izgleda kao da ima crne oči na sebi, veoma je popularan na američkom Jugu. Danas mi je potvrdila drugarica da njena svekrva iz Džordžija obavezno pravi varivo od ovog pasulja za Novu godinu, samo što ona doda i blitvu i slični zeleniš, i ja sam gotovo sigurna da je to odlična kombinacija.

Recept za  je preuzet odavde. Ja sam ga malo izmenila. Koristila sam celi čeri paradajz koji se vizuelno sjajno slaže sa crno belom bojom pasulja. Dodala sam više šunke, ali nažalost jedva da se osetio njen ukus u jelu.

 

Varivo koje sam pravila nije loše ispalo, ali sledeći put kad ga budem pravila dodaću slaninu, kao i neke začine, recimo ruzmarin, i blitvu. I probaću da ukoliko ne nađem dobro dimljenu šunku ubacim suva rebra.

Varivo od “crnookog” pasulja


Sastojci:
500g crnooki pasilj, potopite ga u vodi oko 1-2 sata
1.5 l vode
2 luka, iseckana na rebra
2 čena belog luka, sitno iseckana
3 šolje iseckane kuvane šunke na kocke
2 šake čeri paradajza, može i krupniji, ali ga iseckajte
So i biber
Priprema:
U dublji lonac sipajte vodu. Dodajte pasulj, luk, šunku i paradajz. Poklopite lonac i kad počne da ključa smanjite vatru i kuvajte 2 i 1/2 sata. Dodajte biber i so po ukusu.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Varivo od
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

7 Comments

  1. Poštovanje!
    Ovaj pasulj se u mom kraju (istočna Srbija) sprema odavnina, ali se danas sve manje i manje seje,i ovde je poznat pod nazivom "Vika". Čula sam za još jedan naziv koji se koristi u pomoravskom kraju ali sad ne mogu da se setim. Na Google-u nema ništa o ovoj vrsti pasulja kod nas u Srbiji. Tako, tražeći recept da spremim Viku koju moja baba seje i povremeno mi daje, naišla sam na ovaj vaš blog, i mogu vam reći da je recept u osnovi isti kao i što ga moja baba sprema – kuvanje sa dodatkom paradajza, kao blago kisela čorba, ona doda umućeno jaje na kraju. Pozdrav!

  2. Zaboravih da kažem, da mi je rekla da je najbolji kad se kuva sa malo suvog mesa, rebara, kostiju. Odgovorite mi ako saznate otkud ovaj pasulj u Srbiji.

  3. Ja sad prvi put cujem da ovog pasulja ima i u Srbiji, ja sam mislila ga ima samo u Americi. Doduse, pre neki dan sam jela popularni dezert iz Vijetnama, nesto kao sutlijas sa ovim pasuljem. Jedino sto sigurno mogu da tvrdim jeste da je ovaj pasulj dosao u Srbiju iz Amerike, gde je postojbina pasulja. Drago mi je da ste se javili i podelili interesantan detalj iz vase porodične kuhinje.

  4. Upravo sam napravio ''Viku'' i rekoh da pogledam nešto o ovoj vrsti pasulja na netu i nađem na vas. Odrastao sam na njoj, što bi se reklo.Ovaj pasulj mi je lepši od bilo koje druge vrste pasulja.Isto ga i ja spremam i ispadne super. Nemam priliku da ga često jedem ali kad god odem na selo uvek donesem jednu kesu u grad. Ne znam ima li u Beogradu da se kupi, na pijaci verovatno ili prodavnicama zdrave hrane.Pozdrav svima i svako dobro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *