Mac and Cheese, jelo na kome su Amerikanci odrasli

Makarone sa sirom

 

Juče je bio 4. juli, veliki praznik za Amerikance. Dok je većina food blogerki uoči tog dana pravilo kolače i torte u bojama nacionalne zastave (najčešća kombinacija su jagode, borovnice i šlag) ja sam se odlučila za nešto na čemu su generacije Amerikaca odrastale, nešto što je posle hamburgera i pomfrita najpopularnije jelo – Mac and Cheese iliti Makarone sa sirom.
Ovo jelo je drugačije od naših makarona sa sirom koje jedva da sam pravila jer nikada nisam uspela da dostignem tu hrskavu zapečenost makarona koje su pravile tete u mom obdaništu. Ono se sastoji od makarona sa bešamel sosom u kome je istopljen sir. Jako je bitno odabrati pravi sir ili kombinaciju sireve, jer u suprotnom sir se neće dobro istopiti. Najčešće se koristi čedar sir koji ima jaču aromu.
Inače, žali mi se jedna naša, Beograđanka koje se udala ovde za Amerikanca: “Ja ovom mom ne mogu ništa drugačije da spremam, on bi samo da jede Mac and Cheese, na tome je vala i odrastao, i ne zna za bolje:)
Sad možete da pogledate i moj video kako da napravite ovo jelo.
Makaroni sa sirom

Američki makaroni sa sirom


Sastojci:

1/2 kg makarona (penne ili slične)
1 litar mleka
115g putera
1/2 šolje brašna
570g izrendanog sira (2/3 čedar + 1/3 gaude ili nekog drugog kvalitetnog kačkavalja)
1/2 kašičice izrendanog oraščića
So i biber
1 i 1/2 šolje hlebnih mrvica

Priprema:

Skuvajte makorone prateći uputstvo na kutiji.
Zagrejte rernu na 190C (375F). Pripremite malo dublju posudu u kojoj ćete peći makarone sa sirom.
Napravite bešamel sos tako što ćete u šerpi zagrejati 85g putera, dodajte mu brašno, mešajte sve najbolje sa žicom za mućenje, i pre nego što brašno počne da gori dodajte vrelo mleko. Kuvajte sos na tihoj vatri uz stalno mešanje oko par minuta, dok se ne stegne. Dodajte mu so i biber i oraščić. Kad je sos gotov umešajte u njega sav sir dok se ne otopi. U pripremljenu posudu kombinujte bešamel sos sa makaronama.
U manjoj šerpici zagrejte preostali puter a zatim mu dodajte mrvice. Propržite ih malo dok se ne zarumene a onda ih stavite preko makarona sa sirom.
Pecite jelo u rerni oko 35 minuta.

Ovako je izgledala prvobitna američka zastava.

Kao svaki 4. jul i ovaj je završen uz vatromet. Neki su ga gledali sa krovova, kao moje komšije na slici dole, vide im se samo siluete. Neki su ga posmatrali sa obale, što je inače i najbolje.

 

 

 

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Američki makaroni sa sirom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

15 Comments

  1. Svakog 4 jula smo išli na Mall da gledamo taj spektakularni vatromet. Znam da je tata uvek imao problem sa parkingom, ali je uvek bilo veličanstveno. Sada mi ni jedan vatromet nije ni prineti tom vatrometu.
    E ovo jelo je jelo koje volim iz kutije. Znaš onu visoku duguljstu kutiju gde dobiješ ili sir u prahu ili onaj u kesici pa iscediš na makarone. Ni jedna kučna varijata mi nij kao ta kupovna njihova.

    Pre par godina mojoj drugarici su došli sestra i mališa iz Amerike na odmor i pored sve hrane dete je tražilo makarone sa sirom iz kutije. Spremali, spremali svašta ali on hoće to i samo to. Razumem ga!

    Ja sam pravila jednom i ne znam gde sam brljnula jer su tako teške bile za stomak. Valjda sam preterala sa bešamelom pa sam i odustala od pravljenja. I ja sam odrasla na njima ali onoj varijanti sa belim sirom i jajima zapečenim. Sećam se tih večera.

  2. Neki dan me Timna natjerala da ga napravimo, neku varijantu, jer postoji more recepata za Mac and Cheese i za promjenu je sasvim ok., pogotovo ako ga dotjeraš po svom ukusu. Uostalom i ne znam kakvog je teka taj "pravi" američki 🙂
    A vatromet stvarno izgleda kao nešto što vrijedi vidjeti! 🙂

  3. I dalje je frka za parking i kad nije proslava 4. jula:) Moram da priznam nikad ih nisam probala iz kutije, mozda bi trebalo cisto iz radoznalosti.

    Cini mi se da su one nase ipak malo zdravije…

  4. Da, ima raznih recepata, zavisi i od kombinacije sireva… naprimer na Jugu stavljaju kiselu pavlaku i supu umesto besamela… kao i kod svakog klasicnog jela tesko je utvrditi "pravi" recept…

  5. uh, bas kaloricna bomba .Iz tog razloga nisam pravila nikada ali znam da bih ih obozavala. Verujem da za ovo vazi ona izreka masno a slasno. :))))
    Vatromet je predivan.

  6. uh, bas kaloricna bomba .Iz tog razloga nisam pravila nikada ali znam da bih ih obozavala. Verujem da za ovo vazi ona izreka masno a slasno. :))))
    Vatromet je predivan.

  7. I tako, posli smo da isprobavamo recepte, jedan po jedan… Jedan skoro jesenji dan kod nas, trazi se comfort food – i bingo! Odlicno i za nekoga ko nema prednji zub 🙂

    1. Moja deca su naprasno prestala da jedu ovo jelo, sin kaže da ima alergiju na mac and cheese, i širu tu priču. Meni je sasvim ok, pogotovo onaj pripremljen sa jastogom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *