Merilendske krabe

merilendske krabe

Kad dođete u Merilend, američku državu na Istočnoj obali, gde i ja obitavam, velika je verovatnoća da će vas domaćini odvesti da probate plave krabe, slično kao što bi vas u Srbiji odveli na roštilj. To je najprepoznatljivija stvar vezana za ovaj kraj.

I ja ih naprosto obožavam. Apsolutno sve u vezi konzumacije kraba mi se dopada, od ukusa do veoma neobičnog načina na koji se jedu. Trenutno je njihova sezona, love ih svuda po zalivu sa nekim posebnim kavezima.

U Baltimoru postoje specijalna mesta gde se uglavnom samo služe krabe. Pre neki dan smo vodili moju mamu na jedno takvo mesto gde sam i napravila ove fotografije. Morate imati na umu da ćete se jako puno umrljati tokom konzumacije kraba tako da nikako ne nosite na sebi finu odeću. Upravo zbog toga nisam mogla puno toga da uslikam. Pa ipak to što jedete rukama, što udarate čekićem a sve pršti po vama i drugima, pa pokušavate na sve načine da se dokopate krabinog mesa koje se baš zavuklo negde u oklopu, to sve zajedno utiče na dobro i veselo raspoloženje, jednostavno morate uz to da se opustite ma kako društvo imali uz sebe.

Evo kako izgleda odlazak u jedno tipično mesto gde se služe samo krabe. U restoranu, obično na otvorenom prostoru, će vas dočekati veliki drveni stolovi sa klupama, kao oni na Adi i po parkovima.

Preko stola je razvućen papir, jer kao što rekoh to je veoma messy job. Zatim, velika kofa, u kojoj se baca ono što se ne pojede. Na slici možete da vidite drvene čekiće sa kojima se udara po krabi nebili se oklop otvorio.

I noževi koji vam pomažu da otvorite krabu. Zatim puno papirnatih salveta za brisanje. I naravno, šta drugo nego točeno pivo. Verujte mi ništa bolje ne ide uz krabe nego pivo. I pomfrit, ali to nije toliko neophodno.

Krabe se služe obično po 12 komada, i imate ih u raznim veličinama. Na slici su extra large i nama je bilo dovoljno za tri osobe. U ishrani kažu da se koriste uglavnom one muške pošto su krupnije. Krabe se obično pripremaju na pari i uvek isključivo sa začinom Old Bay (mešavina raznih začina).

Krabe se otvaraju na ne baš jednostavan način, ali uvek će vam konobari pokazati kako se to radi. Ima jedan interesantan detalj, kada otvorite glavni oklop, naćićete nešto žuto što izgleda kao senf, a i sličnog je ukusa. Možete predpostaviti šta je to, i rado ga preskočite.

Ukus krabinog mesa je neverovatan, nešto najbolje što možete da probate a odnosi se na polodove mora. Najbolje komade ćete naći u sredini i u glavnim, velikim kleštima.

Kako se jedu krabe

eating-crab-1
Najpre se nožem povuče gornji oklop krabe.
kako se čiste krabe
Zatim se rukom ukloni.
čišćenje kraba
Ukloni se žuti, nejestivi, deo sa krabe.
eating-crab-4-1

Kraba se prelomi na dva dela, i meso se se izvlači iz šupljina. To su krupniji komadi mesa.

čišćenje kraba

 Sitniji komadi mesa se nalaze u kleštima i oni se izvlače tako što čekićem razbijete svaki zglavak.

čišćenje kraba

Inače, od krabinog mesa se prave i čuvene ćufte od krabe (Crab Cakes), i to je takođe izuzetan specijalitet. Što zbog loših fotografija, što zbog lenjosti da zabeležim količine sastojaka, nikako da napišem post o tome. Ipak, postavljam fotografiju čisto da se vidi kako to izgleda.

A sad malo fotografija sa okeana da upotpune doživljaj. Ironija je da su napravljene u Delaveru, a ne u Merilendu. Mesto se zove Fenwick Island i meni se veoma dopada.

Moja porodica

 

Zavirite i u ove recepte:

12 Comments

  1. Jao, krabe! Moram priznati da ih nisam jela ovako, već u "okrunjenoj" varijanti, tj. već očišćene. Jela sam i crab cake i sve sa krabama uopšte je fenomenalno. Još uvek žalim što nisam uzela one suvenirčiće sa krabama u onom tržnom centru pored okeanarijuma.
    Mnogo mi je lep post i ako me život ponovo nanese u Baltimor, sigurno ću obući kabanicu, čekić u ruke, pa da uživam 🙂

  2. Jao, krabe! Moram priznati da ih nisam jela ovako, već u "okrunjenoj" varijanti, tj. već očišćene. Jela sam i crab cake i sve sa krabama uopšte je fenomenalno. Još uvek žalim što nisam uzela one suvenirčiće sa krabama u onom tržnom centru pored okeanarijuma.
    Mnogo mi je lep post i ako me život ponovo nanese u Baltimor, sigurno ću obući kabanicu, čekić u ruke, pa da uživam 🙂

  3. Nikad nisam probala krabe.. Tj, tako kao što si opisala. Crab cake obožavam a i sve ostalo što sam probala mi je bilo jako ukusno.
    Ceo taj ritual jedenja mi je tako interesantan. Nadam se da će me jednom put naneti u Merilend:)

  4. Nikad nisam probala krabe.. Tj, tako kao što si opisala. Crab cake obožavam a i sve ostalo što sam probala mi je bilo jako ukusno.
    Ceo taj ritual jedenja mi je tako interesantan. Nadam se da će me jednom put naneti u Merilend:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *