Indijsko jelo od leblebija Daal, i priča o Indijcima u Americi

indijsko jelo

Pre nego što sam došla u Ameriku ja sam u životu upoznala svega jednog Indijca, naše Cigane ne računam jer su se oni posle mnogo vekova odrodili od svoje prapostojbine, a kad sam došla ovamo na postdiplomske studije bila sam potpuno okružena njima. Nikada neću zaboraviti Orientation Day (prvi dan u školi) kad smo svi pridošli strani studenti, sa Indijcima kao ubedljivom većinom, bili u jednoj velikoj prostoriji, i kad većina nije mogla da skine pogled sa mene jer sam bila plava (farbana doduše) i svi su mi prilazili sa pričom da bi želeli da budu moji prijatelji. To je ona od onih nadrealnih situcija u životu kada ste u nekoj skroz novoj sredini, okruženi ljudima o kojima znate veoma malo, a koji vole da vam se unose u lice dok pričaju, imaju smešan akcenat, čudno mašu glavom dok pričaju, mirišu na kari i izuzetno su druželjubivi.

Posle sam za vreme studiranja radila za kancelariju u kojoj su se primale aplikacije stranih studenata a i bilo je puno komunikcije sa budućim studentima, i ogromna većina su bili baš Indijci. Razlog njihove mnogobrojnosti na mom fakultetu su bile obližnje indijske kompanije koje su ih tu regrutovale.

I tako u svakodnevnom kontaktu ja sam ih prilično dobro upoznala, plus imam dosta dobru drugaricu, Indijku,  i nećete mi verovati kad vidim čak i nepoznate Indijce ja prema njima osećam izvesnu bliskost, kao prema daljim tamnoputim rođacima. Znam čak da prepoznam po fizičkom izgledu iz kog dela Indije dolaze, oni niži i tamnijeg tena su sa juga zemlje.
Istina, naše kulture su dosta različite, ali ima i puno sličnosti, evo par… da li ste znali da smo mi i Indijci jedini koji imamo brata od strica ili sestru od tetke, za sve ostale su to samo rođaci… ili, kad se rodi beba, ne kaže se kako je lepa, već ružna, kao i kod nas, da se ne urekne… i naravno tu je ono pu, pu, pu ili u njihovom slučaju tu, tu, tu… opet protiv uroka. Zatim neke zajedničke reči – čaj, čorba, i ne mogu svega još da se setim, ali imamo dosta zajedničkih stvari.
Ja vam sve ovo sada pričam jer mnogi ljudi, koji nisu imali prilike da ih upoznaju, zamišljaju Indijce kao neka mistična  i produhovljena bića, i sama sam bila u tom fazonu.  E pa nije tako. Posle Tagore, Ruždija, Boga malih stvari, i par bolivudskih filmova koji su me naterali da mislim o njima da su lepi kao bogovi, doživela sam veliko iznenađenje.
Većina Indijaca koje sam ja upoznala nisu previše spiritualni, rekla bih da su ambiciozni i materijalisti. Oni znaju da im je uspeh životu tj. odlazak u prosperitetniju zemlju garantovan dobrim učenjem i na to su potpuno fokusirani. Pošto ostanak u Americi nije lak ni sa diplomom, oni tako idu sa jednog fakulteta da drugi ređajući diplome, neki čak sa čitavim porodicama. Zaista nisu vični sportu, i meni je čudno kako baš nikada da sretnem nekog Indijca na mojim časovima joge. Pre par godina neko je osvojio prvu zlatnu medalju za Indiju ikad, u nekom ne tako bitnom sportu, i kad se vratio kući hiljade i hiljade devojaka je htelo da se uda za njega, bio je nacionalni heroj, jedan od milijardu ljudi koji je uspeo da se okiti medaljom. I onda posle mi kukamo na naše sportiste:) Omiljeni sport im je kriket. Često ćete ih videti kako na nekim praznim parkinzima praktikuju taj sport. Sad, meni je ta igra malo dosadna, a i važi za gospodsku, i zbog toga mi nikako nije jasno na koju foru Indijci i Pakistanci samo što ne zarate kad njihove reprezentacije imaju meč u kriketu.
Kad smo kod religije preovlađuju Indusi, ali ima i muslimana, katolika, raznih sekti, ima čak i par miliona pravoslavaca. Da, pravoslavlje je ušlo u Indiju preko antiohijske patrijaršije (Sirija), i tu se primilo. Jedan kolega mog muža sa fakulteta je jednom poslao njegove slike sa venčanja, a pošto je pravoslavac mogli smo da vidimo kako izgleda crkva u kojoj su se venčali. I izgleda kao one ranohrišćanske crkve što je meni bilo veoma interesantno otkriće. Takođe u Indiji žive i Siki i njih ćete lako prepoznati jer nose one visoke turbane na glavi. Mislim da njima religija dozvoljava da jedu meso, ali nisam baš sasvim sigurna u to, za Induse govedina je zabranjena, a ima ih i puno koji su vegeterijanci. Tu su i Bramani. Iskreno, ne mogu više da se setim kakva je razlika između njih i Indusa, ali moja drugarica koja je Bramanka kaže da se oni nalaze u najvišim kastama njihovog društva.
Za indijsku kulturu nekako je bar meni bio najfamozniji ugovoreni brak koji se i dalje veoma praktikuje u svim  društvenim staležima. Dešava se i da se udaju i ožene za strance, dešava se i da posle odlaska u Ameriku na studije neke veridbe budu raskinute, ali i dalje su veoma tradicionalni kada su brakovi u pitanju. Možda to nama izgleda zatucano, ali nije baš tako kako izgleda. Na primer, što ste u višoj kasti imate veću mogućnost izbora, tu izlazite sa mladićima i devojkama i birate onog ko vam se najviše sviđa, i obrnuto, ako ste niža kasta imate da se udate za onog kog vam roditelji izaberu, i tačka. Među partnerima i dalje su najpoželjniji doktori tako da ne čudi što se često opredeljuju baš za to zanimanje.
Iznenadićete se kad saznate da mnogi Indusi koje sam upoznala ovde zapravo nikada nisu bili u Indiji. Naime, ima ih puno po Bliskom Istoku, u Africi, Britaniji, čak i na Karibskim ostrvima, osim trgovinom tu su dolazili da rade kao posluga za imućnije ljude. Ja sam pre neki dan saznala da je i Freddie Mercury bio Indijac sa Zanzibara, i bila sam u potpunom šoku, jer ga nikakao nisam mogla povezati sa indijskom kulturom.
U Indiji ima puno ljudi i velika je konkurencija tako da moraju da se bore i rukama i nogama da bi uspeli da se bar malko uzdignu iznad svoje stečene kaste. Moraju da budu glasni i prodorni, i potpuno su suprotni recimo Kinezima, koji su vrlo povučeni i nekomunikativni. Za to je i veliki razlog dobro poznavanje engleskog jezika, zaovstavštine kolonijalnog vremena. Rekli su mi da je tamo engleski sve višu u upotrebi, sasvim suprotno od težnji posle oslobođenja od britanske vladavine, neki čak u kući koriste samo engleski u komunikacji.
Za Indijce najznačajniji praznik je Diwali. To se danima proslavlja, a gotovo na svakom fakultetu po Americi gde ima njihovih studenata taj praznik se obeležava specijalnom priredbom. Na toj svečanosti ćete obavezno videti modnu reviju (!) i razne plesne tačke, koje su prekopirane iz njihovih popularnih filmova. Mnogo vole igru i pesmu, i nekako su detinjaste prirode, što ih čine idealnim društvom za zabave. Na svim tim događajima koji su oni organizovali meni je bilo uvek užasno zabavno, puno sam se smejala jer umeju da budu izuzetno komični.
Ja sam se baš zanela u mom pisanju o Indijcima u Americi, šta mogu, zaista su interesantna nacija, i kao šti rekoh meni veoma bliska. Pošto imam svega par sati fore da objavim ovaj post jer konkurs za igricu Ajme, koliko nas  se tada zatvara, a tema su  leblebije i domaćica je Tanja (Kuhinja zaposlene žene), još samo par reči o indijskoj kuhinji.To je izuzetna kuhinja iz koje bukvalno vrište boje i mirisi. Nemam sad vremena da opisujem moja omiljena indijska jela ali biće dana za još neki post na blogu o indijskoj hrani.
Daal, koji sam spremila za ovu priliku, je apsolutno sjajno jelo. Ja imam groznu naviku da kad mi jelo divno miriše zaronim glavu u šerpu da ga još jednom omirišem. Tako je bilo i sa ovim jelom. Pokušavala sam da napravim jelo slično onom koje dobijamo kada naručimo neke indijske kebabe, ali ovo je mnooogo bolje. Recept sa izmenama je preuzet odavde, a bilo je tu sugestija i moje prijateljice Riče. Začin garam masala koji se stavlja u njega je sjajan, stavila sam i recept kako se pravi. Ja sam ga služila uz kuskus i pečene planteins, namirnica dosta slična bananama, i bio je to praznik za naša čula.
 Indijsko jelo

Sastojci:

2 šolje leblebija iz konzerve (ako možete da ih skuvate super, ali za mene to je suvišan posao)

3 kašike putera

1 i 1/2 glavica velikog crnog luka, iseckanog na tanka rebarca

5-6 komada belog luka, sitno iseckanog

2 komada mladog luka, iseckanog

1 komad svežeg đumbira (2.5cm dužine), sitno iseckanog

10 kašika samlevenog paradajza (crashed tomato)

2 manja krompira, oljuštena i iseckana na manje kocke

2 šolje vode (količina zavisi koliko gusto želite da vam jelo bude)

1 kašičica kurkume

1/2 kašičice tucane ljute paprika (opciono, ako volite ljuto)

1 kašičica soli

1 i 1/2 – 2 kašike začina garam masala (evo kako se pravi ovaj začin: 1/2 kašičice mlevenog kumina, 1/2 kašičice slatke paprike, 1/4 kašičice cimeta, 1/4 kašičice mlevene ljute paprike, 1/4 kašičice istucanog lovorovog lista, i 1/8 kašičice istucanog karanfilića).

Priprema:

U šerpi na srednje jakoj vatri zagrejte puter i u njega dodajte luk, dinstajte ga dok ne počne da tamni. Dodajte mu beli luk i posle 1-2 minuta dodajte iseckani đumbir. Zatim dodajte mladi luk, 3 kašike samlevenog paradajza i na kraju iseckani krompir. Sve pržite uz mešanje da ne zagori par minuta. Onda dodajte  preostali paradajz i oceđene leblebije iz konzerve. Dodajte so i ljutu pariku. Posle par minuta prženja dodajte konačno vodu. Kada varivo počne da ključa smanjite vatru. Dodajte kurkumu. Poklopite šerpu i kuvajte varivo dok se krompir ne skuva, mešajući povremeno. Par minuta pre nego što ćete jelo skinuti sa vatre dodajte garam masala, kažu da se tako ne gubi aroma začina, ako se stavi tek na kraju.

Služite jelo uz kus-kus ili indijski hleb naan.


 

Summary
recipe image
Recipe Name
Indijsko jelo od leblebija Daal
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

36 Comments

  1. Ha, ha, sjajan ti je post. Meni su hit ove indijske serije sto se daju kod nas..krupni planovi, jedan kadar traje tri sata, dramaticna muzika, sve sljasti od boja…i deluje detinjasto , da ne kazem nesto gore…Ah, da turmerik mu dodje kurkuma…A i Fredija si se lepo setila..znam da mu je pravo ime faruk Bulhara ili tako nekako..ali nisam znala da je Indijac….klopica je super..volim kad ima puno yacina…

  2. Ha, ha, sjajan ti je post. Meni su hit ove indijske serije sto se daju kod nas..krupni planovi, jedan kadar traje tri sata, dramaticna muzika, sve sljasti od boja…i deluje detinjasto , da ne kazem nesto gore…Ah, da turmerik mu dodje kurkuma…A i Fredija si se lepo setila..znam da mu je pravo ime faruk Bulhara ili tako nekako..ali nisam znala da je Indijac….klopica je super..volim kad ima puno yacina…

  3. Ivana, post je fantastičan! Baš sam uživala i žao mi je što je završen. 🙁
    Divna priča o indijskoj kulturi, razlikama i sl… a jelo sam već sačuvala u "indijska hrana za isprobavanje". 🙂
    Iskreno, tek sam prije par mjeseci probala njihovu hranu (i za kratko vrijeme nadoknadila propušteno:)) i mogu samo reći da mi se jako jako dopada… Pa kao što čuješ, već imam poseban folder! 🙂
    Potvrđujem što reče Mirjana da je turmeric kurkuma (od skoro u mojoj fioci)… 🙂
    Pozdrav!

  4. Ivana, post je fantastičan! Baš sam uživala i žao mi je što je završen. 🙁
    Divna priča o indijskoj kulturi, razlikama i sl… a jelo sam već sačuvala u "indijska hrana za isprobavanje". 🙂
    Iskreno, tek sam prije par mjeseci probala njihovu hranu (i za kratko vrijeme nadoknadila propušteno:)) i mogu samo reći da mi se jako jako dopada… Pa kao što čuješ, već imam poseban folder! 🙂
    Potvrđujem što reče Mirjana da je turmeric kurkuma (od skoro u mojoj fioci)… 🙂
    Pozdrav!

  5. meni je Indijska hrana najomiljenija i najdraza od stranih kuhinja! prosto je obozavam! volim sve te njihove zacine i veliku vegetarijansku ponudu.. i ja sam tokom faksa imala jako dobru prijateljicu Indijku, nazalost poslje zavrsetka skole smo se nekako prestale druziti.. bila sam joj i na svadbi i prosto je sve sljastilo od boja njihovih haljina.. a o ponudi hrane na toj svadbi sta reci nego samo da je im cak i dezert bio zacinjen!

    p.s. o slicnostima sanskrita i srpskog ce ti moj suprug ispricati vise (i to vec ovog vikenda, juhuuu!) posto pise knjigu na tu temu 😉

  6. meni je Indijska hrana najomiljenija i najdraza od stranih kuhinja! prosto je obozavam! volim sve te njihove zacine i veliku vegetarijansku ponudu.. i ja sam tokom faksa imala jako dobru prijateljicu Indijku, nazalost poslje zavrsetka skole smo se nekako prestale druziti.. bila sam joj i na svadbi i prosto je sve sljastilo od boja njihovih haljina.. a o ponudi hrane na toj svadbi sta reci nego samo da je im cak i dezert bio zacinjen!

    p.s. o slicnostima sanskrita i srpskog ce ti moj suprug ispricati vise (i to vec ovog vikenda, juhuuu!) posto pise knjigu na tu temu 😉

  7. Indijska kuhinja se nikada nije ušetala u kuhinju moje mame, tako da je ja nikada nisam probala. Moram da priznam da iako volim da mešam razne začine da bi radije prvo nešto probala, autentično mislim, pa tek onda pravil jer kad čovek pravi po svom ukusu a nije probao original to možee da liči na sve drugo osim originalno jelo. Garam masala postoji i kod nas i nema potrebe da se pravi. Jeste malo skuplja ali je količina ogromna, a začina treba malo pa traje jako dugo. Moj brat je leto proveo u NY i jedini njegov komentar na indijce je bio da su bučni, jako bučni.

  8. Indijska kuhinja se nikada nije ušetala u kuhinju moje mame, tako da je ja nikada nisam probala. Moram da priznam da iako volim da mešam razne začine da bi radije prvo nešto probala, autentično mislim, pa tek onda pravil jer kad čovek pravi po svom ukusu a nije probao original to možee da liči na sve drugo osim originalno jelo. Garam masala postoji i kod nas i nema potrebe da se pravi. Jeste malo skuplja ali je količina ogromna, a začina treba malo pa traje jako dugo. Moj brat je leto proveo u NY i jedini njegov komentar na indijce je bio da su bučni, jako bučni.

  9. Meni se indijska kuhinja nije uopste svidela, previse zacina za moj ukus. Ali bih htela da probam njihovu alvu, halvu ili kako je vec zovu pa ako bi mogla da pitas drugaricu za recept bila bih ti zahvalna 🙂

  10. Meni se indijska kuhinja nije uopste svidela, previse zacina za moj ukus. Ali bih htela da probam njihovu alvu, halvu ili kako je vec zovu pa ako bi mogla da pitas drugaricu za recept bila bih ti zahvalna 🙂

  11. Sve sto sam probala od indijske kuhinje meni se svidelo. Da li nisam bas ibirljiva ili sam bas naletela na dobra jela ne znam. Imam i ja prijateljicu koja je polu-Indijka, inace sjajna kuvarica, a kuhinja joj je prepuna raznoraznih zacina. Zahvaljujuci globalizaciji nista ne mora da donosi iz Indije, sve ima i ovde – garam masala, curry, kurkuma i po obicnim samoposlugama, a neke egzoticnije stvari po prodavnicama koje drze Inodnezani i Hindustanci (Indusi iz Kariba). Ova moja prijateljica obavezno servira jogurt kad kuva indijsku hranu, jer sve je papreno ljuto.

  12. Sve sto sam probala od indijske kuhinje meni se svidelo. Da li nisam bas ibirljiva ili sam bas naletela na dobra jela ne znam. Imam i ja prijateljicu koja je polu-Indijka, inace sjajna kuvarica, a kuhinja joj je prepuna raznoraznih zacina. Zahvaljujuci globalizaciji nista ne mora da donosi iz Indije, sve ima i ovde – garam masala, curry, kurkuma i po obicnim samoposlugama, a neke egzoticnije stvari po prodavnicama koje drze Inodnezani i Hindustanci (Indusi iz Kariba). Ova moja prijateljica obavezno servira jogurt kad kuva indijsku hranu, jer sve je papreno ljuto.

  13. Duchess, hvala što si se javila, tvoja sugestija je dobronamerna. Ne, nisam znala za tu razliku, kao što sam napisala u tekstu ja sam taj recept dobila od drugarice koja je Indijka. Možda se sočivo izgubilo u prevodu:)

  14. Duchess, hvala što si se javila, tvoja sugestija je dobronamerna. Ne, nisam znala za tu razliku, kao što sam napisala u tekstu ja sam taj recept dobila od drugarice koja je Indijka. Možda se sočivo izgubilo u prevodu:)

  15. Cao Mari,
    pre neki dan sam bila na casu Indijske kuhinje u Indiji 🙂
    Evo Halwa recepta, (odmah sam ga napravila po stizanju kuchi).
    Odnos je sledeci:
    1:1:1 griz:secer:voda

    1 solja griza
    3 solje vode
    1 zeleni karadmom
    3.5 kasike Ghee-ja
    1 solja griza
    saka suvog grozdja
    10ak blansiranih i seckanih badema

    U serpi rastopis secer sa vodom i kardamomom, koji si pre toga lupnula da se otvori (njega posle baci), ili ga jednostavno izrendaj na sitno. Ja sam klincima zamenila sa cimetom. Skloni sa vatre kada se secher rastopi.
    U dubljem sudu (ako imas vok) rastopis ghee (receno nam je da se puter nikako ne koristi), pa dodas griz. Na laganoj vatri, sve vreme zustro mesas i pazis da ne zagori. Kada dobije svetlo braon boju znaces da je gotovo.
    Sada, mozess da sklonis sa vatre da se ohladi ili da odmah grunes sirup koji si spremila. Prskace 🙂 Dodaj suvo grozdje. Kuvaj uz neprestano mesanje dok voda ne ispari. Ukrasi bademima.
    Najbolje je da ga jedes sutradan ali i onako vreo je njam.
    Super je za klince, kao poslastica, dorucak, vecera, jedu ga i sa slanim, jedino sto ne piju nista hladno tokom konzumiranja. Ne znam tacan process, ali ghee i hladno nisu prijatelji (tako objasnjavam svojim patuljcima)
    Prijatno i nadam se da ces pronaci jos neko indijsko jelo koje ce ti se svideti.

  16. Ja sam bosanka poreklom, starija generacija i sećam se alve iz detinjstva, koju nam je mama spremala kao poslasticu.Nažalost, to se posle više nije spremalo, moja mama je umrla a moja deca nemaju pojma šta je to.Ja to nikada nisam napravila.Sada ste me podsetili i izazvali da probam da napravim.

  17. obozavam azijsku kuhinju, dakle, Thai, Nepal, India , Cambodia, Vietnam,China, jela su redovno na nasem stolu! nisam los kuvar, tako bar kazu oni sto polizu sve na tanjiru. nekada za promenu kuvam ,,gerslu,, (oljusteni jecam) umesto jasmin ili basmati pirinca, i bude veoma ukusno.. svaki novi tip je dobrodosao, hvala na finom clanku o indijskoj kuhinji.

  18. obozavam azijsku kuhinju, dakle, Thai, Nepal, India , Cambodia, Vietnam,China, jela su redovno na nasem stolu! nisam los kuvar, tako bar kazu oni sto polizu sve na tanjiru. nekada za promenu kuvam ,,gerslu,, (oljusteni jecam) umesto jasmin ili basmati pirinca, i bude veoma ukusno.. svaki novi tip je dobrodosao, hvala na finom clanku o indijskoj kuhinji.

  19. Kod mene ta ljubav varira, nekad je bas jaka, a nekad ne bas. Sto se tice istocnjacke hrane trenutno su mi japanska i indijska omiljene. Problem je sto ovde ne mogu da se nadju dobri restorani kineske, vijetnamske I thai kuhinje, opet neka autenticna jela su too much za mene. Ostavljam prijateljima da biraju za mene. Jela sam skoro zanimljive vijetnamske sendvice, I dosta lice na nase, mislim na francuski baget, suhomesnato, samo sto im je ukiseljeno povrce nesto drugacije. Iskreno, u poslednje vreme bas forsiram evropsku tj. francusku kuhinju. Hvala sto si se javila.

  20. Kod mene ta ljubav varira, nekad je bas jaka, a nekad ne bas. Sto se tice istocnjacke hrane trenutno su mi japanska i indijska omiljene. Problem je sto ovde ne mogu da se nadju dobri restorani kineske, vijetnamske I thai kuhinje, opet neka autenticna jela su too much za mene. Ostavljam prijateljima da biraju za mene. Jela sam skoro zanimljive vijetnamske sendvice, I dosta lice na nase, mislim na francuski baget, suhomesnato, samo sto im je ukiseljeno povrce nesto drugacije. Iskreno, u poslednje vreme bas forsiram evropsku tj. francusku kuhinju. Hvala sto si se javila.

  21. Cudnovat tekst. Zena gledajuci televizor stvara iluziju o lepim crnim ljudima koji se samo mole, lebde u vazduhu i bave se jogom? SVAKO I SA TRUNKOM MOZGA ZNA DA SU INDIJCI ZAPRAVO CIGANI koji , doduse imaju drzavu. ORGANIZOVANI CIGANI KOJI BASTINE KULTURU ARIJEVACA -o kojima se inace malo zna pa im je to dobrodoslo- I ZNANJA NARODA KOJI JE ZIVEO HILJADAMA GODINA PRE HRISTA NA PODRUCJU INDIJE I PAKISTANA. Za razliku od ovdasnjih Cigana koji su slobodnjaci i koji-za sada-ne bastine nista sto je tudje. Nemoj da mi neko nesto prebaci, Cigani oduvek sami sebe Ciganima nazivaju a sada s pocetka 21 veka oni -poput Hrvata, Bosnjaka, Montenegrina, Makedonaca- dobijaju novo ime Romi…I sve je to OK jer je iz psihijatrije poznato kako pate osobe koje ne znaju svoje korene i da je jedini lek za to da im se izmisli proslost – u slucajevima ovih naroda izmislja se i lazira istorija da ne bi shiznuli kad tad- Elem, da ste draga Ivana manje televiziju gledali a mislili svojom glavom znali biste ko je ko, pa i u slucaju Indijaca.A da ste kojim slucajem putovali po Aziji-srednjem Istoku znali biste tacno KAKO KOLIKO I ZASTO BOLIVUD PRAVI TAKO RUZICASTU SLIKU O INDIJCIMA. PROSIPAJU SARENU LAZU SVETOM BAS KAO I HOLIVUD.

  22. Cudnovat tekst. Zena gledajuci televizor stvara iluziju o lepim crnim ljudima koji se samo mole, lebde u vazduhu i bave se jogom? SVAKO I SA TRUNKOM MOZGA ZNA DA SU INDIJCI ZAPRAVO CIGANI koji , doduse imaju drzavu. ORGANIZOVANI CIGANI KOJI BASTINE KULTURU ARIJEVACA -o kojima se inace malo zna pa im je to dobrodoslo- I ZNANJA NARODA KOJI JE ZIVEO HILJADAMA GODINA PRE HRISTA NA PODRUCJU INDIJE I PAKISTANA. Za razliku od ovdasnjih Cigana koji su slobodnjaci i koji-za sada-ne bastine nista sto je tudje. Nemoj da mi neko nesto prebaci, Cigani oduvek sami sebe Ciganima nazivaju a sada s pocetka 21 veka oni -poput Hrvata, Bosnjaka, Montenegrina, Makedonaca- dobijaju novo ime Romi…I sve je to OK jer je iz psihijatrije poznato kako pate osobe koje ne znaju svoje korene i da je jedini lek za to da im se izmisli proslost – u slucajevima ovih naroda izmislja se i lazira istorija da ne bi shiznuli kad tad- Elem, da ste draga Ivana manje televiziju gledali a mislili svojom glavom znali biste ko je ko, pa i u slucaju Indijaca.A da ste kojim slucajem putovali po Aziji-srednjem Istoku znali biste tacno KAKO KOLIKO I ZASTO BOLIVUD PRAVI TAKO RUZICASTU SLIKU O INDIJCIMA. PROSIPAJU SARENU LAZU SVETOM BAS KAO I HOLIVUD.

  23. Indijska kuhinja je nesto posebno. Pa oni mogu cijelom svijetu da daju lekcije iz kuhanja. Gledala sam dokumentarce na televiziji. Njihova kuhinja je najbogatija na svijetu sa najvise zacina. Pa onaj cuveni Gordon Ramsey je isao u Indiju, putovao po razlicitim regionima i ucio jela.
    Ja ne da volim nego sam jako zainteresovana za njihovu kuhinju. I sama sam pravila par jela. Upravo sam pravila hranu za bebe, corbu od piletine, luka, butternut squash, jabuke, paradajza i suvih kajsija uz koju je isla garam masala. Ne da je ispalo dobro nego rastura. Vecinu izmiksala i zaledila za nekoliko dana da ima moja curica da jede svaki dan, a ostalo posluzila za nas odrasle. Pravila sam i Chicken Tikka Masala. Ne da je ispalo odlicno… Oni su veliki majstori samo treba to polako izuciti i otkrivati pa vidjeti koje jelo nam se svidja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *