Njujorški čizkejk (New York Cheesecake)

čizkejk

Njujorški čizkejk je definitivno jedan od najraskošnijih i najviših američkih čizkejkova, i verovatno najpoznatiji. Za tu tortu vam je potrebno čitavih 5 pakovanja krem sira “Filadefija”, i onda zamislite kakva je to kalorijska bomba. Zato mi je i dugo trebalo da se odvažim i napravim je. Pronađen je razlog za okupljanje i pravljenje ovog čizkejka – kraj prolećnog raspusta, deca konačno kreću u obdanište, a za nas mame malo predaha uz pomenutu tortu… da ne kažem kalorije se najlakše dele u društvu drugarica:) Bio je to mali party sa pet mama i šestoro sitne dece, koji je pao na dan kad se proleće konačno stidljivo promolilo.

Kao što možete da primetite na slikama kora mi nije nešto ispala, što zbog izbora 100% integralnih graham krekera, imaju grozan izgled i ukus, plus sam zaboravila da pre upotrebe rerne izvadim kamen za pečenje, koji mi inače sad redovno stoji u rerni jer neutrališe neravnomernu temperaturu, rerna greje jače sa donje strane. I to će se pokazati kao fatalna greška, jer se njujorški čizkejk peče na jako visokoj temperature tek desetak minuta, i onda se toplota naglo smanjuje. Time se doprinosi da torta ne pukne prilikom pečenja, tj. njen kremast fil. “Usijani” kamen nije dozvolio da se takav proces desi, u mom slučaju kora je bila prepečena i površina je malko napukla. Naravno sve je to sakriveno  prelivom od jagoda.

Svejedno, bila je to jedan od najboljih čizkejk koje sam probala. Fil je tako kremast i bogat, zapravo dosta se slabo oseća sir u njemu, plus sjajan preliv od jagoda. Praveći ovu tortu konsutovala sam dva izvora: za koru sam koristila recept sa bloga Smitten Kitchen a za fil recept iz moje omiljene knjige recepata The Cook’s Country Cookbook. U suštini recept za ovaj čizkejk slabo varira, svuda je manje više isti.

Čizkejk

 

 


 

Sastojci za koru:

227g graham krekera (ukoliko ne možete da nađete ove krekera slobodno koristite plazmu)
113g putera, otopljenog
115g šećera

 

Sastojci za fil:

5 komada “Filadelfija” krem sira (svaki je težak 227g, što je ukupno 1135g), na sobnoj temperaturi
172g šećera
Prstohvat soli
1/3 šolje kisele pavlake
2 kašike limunovog soka
2 kašičice vanila ekstrakta
6 jaja + 2 žumanceta

 

Sastojci za preliv od jagoda:

400g svežih jagoda
1/4 šolje šećera
Prstohvat soli
1/3 šolje džema od jagoda
1 kašika limunovog soka

 

Priprema:

U multipraktiku najpre sameljite graham krekera, zatim im dodajte šećer i na kraju otopljen  puter. Kad je sve dobro izmešano prebacite smesu u okruglu tepsiju (prečnika 24cm, visine 7.6cm)  kojoj se pomera dno (springform baking pan). Rukama obložite ravnomerno celu tepsiju, i dno i zidove, tankim slojem smese. Stavite tepsiju u frižider.

Zagrejte rernu na 260C (500F).

U velikoj vangli mikserom na maloj brzini izmešajte krem sir koji je neko vreme proveo na sobnoj temperaturi jer će se tako lakše mešati. Dodajte mu polovinu šećera i soli i nastavite sa mešanjem, a zatim dodajte preostalu polovinu šećera. Na kraju dodajte limunov sok, kiselu pavlaku, vanilin ekstrakt, i jaja sa žumancima, dva po dva. Dok mešate spatulom skidajte slojeve sa neumešanim sirom.

Kad dobijete glatku i ujednačenu smesu prebacite je u tepsiju za pečenju obloženu smesom sa krekerima, koju ste izvadili iz frižidera. Fil bi trebalo da ispuni skoro celu tepsiju. U slučaju da se desi neka nepredviđena situacija u rerni najbolje je da tepsiju stavite na neki veći pleh tokom pečenja.

Stavite čizkejk da se peče u predhodno zagrejanoj rerni na 260C (500C), na srednjoj pregradi, nekih deset minuta i zatim smanjite temperaturu rerne na 94C (200F) i pecite 1 i 1/2 sata. Rotirajte tepsiju u rerni na pola datog vremena.

Kada je torta gotova, izvadite je iz rerne. Ukoliko imate ubodni termometar on bi trebalo da pokazuje 66C (150F). Pređite nožem oko ivice torte da se kora ne bi zalepila. Ostavite je da se hladi nekih 2 i 1/2 do 3 sata. Skinite ivice tepsije pokrijte zvonom tortu i stavite je u frižider oko 3 sata ili da prenoći.

Kada ste spremni da služite čizkejk napravite preliv od jagoda. Isecite na tanje listove sveže jagode. Pospite ih šećerom, promešajte, i ostavite 1/2 sata da ogreznu. U međuvremenu u manjoj šerpici zagrejte džem. On će početi da penuša, posle par minuta sklonite ga sa vatre. Umešajte ga u jagode kojima ste dodali sok od limuna. Ostavite da se preliv malo ohladi a zatim ga stavite na čizkejk.

Prilikom služenja čizkejka pravilo je da ga ostavite  nekih 30 minuta izvan frižidera. Da bi vam parčići torte lepo izgledali, uvek obrišite nož prilikom novog sečenja.


Čizkejk

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Njujorški čizkejk
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 20 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

27 Comments

  1. Ja nisam primijetila nikakav nedostatak ovom cheesecakeu, savršeno izgleda. Nema boljeg od dobrog cheesecakea uz jagode. 🙂

  2. Obozavam ovaj kolac, al nikako da se usudim da ga napravim. Super mi je taj kontrast tamnog keksa. Definitivno je vreme za okrugli kalup! Ovde jagode samo sto nisu…

  3. Nisam ljubitelj američkih kolača od sira, više mi se sviđaju njemački ali ovaj s obzirom da je pečen a i po sastojcima vjerujem da bi mi se dopao. Samo kod nas je Filadelfija sir bezobrazno skup pa ću morati jednom da zažmurim i kupim jedan da probam čisto da vidim s čim bi ga mogla zamjeniti. Sve naše, koji mogu da se nađu, krem sireve i mliječne namaze sam probala.

  4. 100% integralni graham krekeri, nisam videla taj bitan detalj na pakovanju, plus mi malo zagorela kora. Ma, skoro da nisam ni htela da ga mećem na blog, nego moja draga drugarica Ana najavila se da će da dođe malo pre okupljanja da mi decu čuva da mogu da fotkam kejk… eto, kakvu ja drugaricu imam.

  5. Divan je! Ja obozavam te pecene (prave) cheesecake-ove… Nisam ovaj jos pravila, ali sakupila sam nekoliko recepata…
    Prelep stalak za tortu!

  6. Zdravo,

    Nedavno smo lansirali stranicu Svajela.hr, što je tražilica recepata sa blogova i stranica web s receptima. Primjetili smo da imate super recepte na Vašem blogu koje bih voljeli indexirati na našoj stranici. Ako želite saznati više o nama i kako se prijavit, molimo Vas da posjetite našu stranicu ovdje: http://www.svajela.hr/ ili da nam pošaljete email na info@svajela.hr.

    S poštovanjem,
    Senka

  7. Ja pravim vrlo sličan, samo umesto Filadelfije stavim pola kg švapskog sira i jednu kanticu Kravica svežeg sira (zelena kantica). Takođe u fil ide topljena bela čokolada. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *