Krisp od borovnica, i zašto volim američke slatke pite

američka pita

 

Odgovor je jednostavan – zato što sadrže puno voća, i lako se prave. Ovog leta jedva da sam pravila nešto što nije bilo američka pita, eto toliki sam njen ljubitelj.

U jednom od ranijih postova na blogu pisala sam o onim klasičnim američkim pitama, ali ovaj put akcenat je na onim koje nemaju uobičajno testo, već se voće kombinuje sa biskvitnim testom (kobler), ili smesom koja se često sastoji od brašna, ovsenih pahuljica, putera i šećera zajedno sa cimetom i oraščićem (krambl, krisp). To je veoma tradicionalan dezert, nastao u danima nastajanja američke nacije, kada je bilo dosta oskudice materijala za pripremu poslastica, što se može naslutiti. Crisp, crumble, cobbler, brown Betty, slump, grunt… nazivi veoma variraju. Nisam čak sigurna da se mogu podvesti pod naziv pite, ali nisam našla srećniji termin.

Ima jedna stvar koja im ne ide u prilog a to je da se ne seku lepo, radije se zahvataju kašikom i sipaju u tanjir. Ipak, kad probate to voće sa posipom, pa još kad mu dodate sladoled od vanile, što se ovde skoro uvek radi, ima da vam čulo ukusa doživi neviđenu radost. Zato što ima toliko voća ja se sve nešto tešim, jeste slatko ali sigurno je i zdravo:)

Kobler sa borovnicama

 

Pogledajte video kako se pravi jedan od najlepših koblera.

 

Recept za ovaj predivan Milkicin Cramble sa jagodama i rabarbarom možete da nađete takođe u magazine Mezze i to ovde.

Krisp sa borovnicama, bademom i kardamonom

Kiselkasto-slatki ukus borovnica, hrskava tekstura ovsenih pahuljica i badema, a tek miris kardamona, koji se širi iz rerne, najbolja su preporuka za ovaj slatkiš.

Sastojci:

1kg (količina može da varira) svežih borovnica, mogu i zamrznute
100g šećera
Sok od 1/2 limuna
1 kašika gustina

za posip:

100g brašna
100g ovsenih pahuljica
50g sirovih badema, krupno iseckanih
70g braon šećera
Prstohvat soli
3 komada kardamon mahuna, izvadite semenke i u avanu ih malo istucajte
1 kašika ekstrakta vanile
1/2 kašičice praška za pecivo
113g putera

Sladoled od vanile za serviranje

 

Priprema:

Zagrejte rernu na 190C (375F). U posudu u kojoj ćete peći krisp stavite borovnice i pomešajte ih dobro sa lumunovim sokom, šećerom i gustinom.

U drugoj posudi pomešajte brašno, ovsene pahuljice, bademe, braon šećer, so, kardamon, vanilin ekstrakt, prašak za pecivo i na kraju dodajte puter koga ste iseckali na sitne kockice. Sve lepo pomešajte, najbolje rukama. Tu smesu stavite preko borovnica.

Pecite krisp oko 1 sat. Služite ga toplog sa sladoledom od vanile.


ps. moja ćerka je uspela da se uvuče na moj blog. Nije mi dala da na miru islikam krisp. Neustrašiva, nemirna i nametljiva… eto takvo je moje omiljeno stvorenje.

Summary
recipe image
Recipe Name
Krisp sa borovnicama
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

22 Comments

  1. Odlicno. Pre neki dan sam pravila nesto slicno sto sam videla na Knjiski moljac blogu, i planulo je za manje od dva dana. Mislim da mi verenik nikada nije bio vise odusevljen 🙂 Najvolem americke pite i crumblove i ja – nista lakse za spremiti, a ni ukusnije.

  2. 🙂 super ti je omiljeno stvorenje! malo se pecnula pokusavajuci da copne komadic, je l'? imam i ja jednu, bas tog uzrasta i slicnog opisa 🙂
    krisp je divan. upravo preracunavam imam li sve kod kuce. jedino je glavni sastojak ovde malo skup – u ns je kg borovnica (koje btw, nisu bas ni mirisom ni ukusom ni prineti sumskim) oko 9 evra. ali, za ukusan i zdrav dezert snaci cu se nekako 🙂 pozdrav!

  3. Baš sam pravila dve večeri za redom krambl, ništa jednostavnije za napraviti a tako bogatog ukusa. Nektarine i kruške sz odličan spoj, kao i kruške i maline, al verujem da je sa borovnicama najbolje. Al baš kao što kaže gore čitateljka, borovnice su kod nas neopravdano skupe is veže i smrznute. Dobra stvar kod krambla je šrto stvarno može da se ukombinuje sa raznim voćem. A može i voće da bude solo. Meni je nekako mnogo važnije kakva je korica
    Kobler nikako da probam a znam da ću ga voleti:)

    A što ti slatka ova pomoćnica!!!

  4. Odlične fotke i baš su mi izmamile sline na usta kad sam vidjela to sočno voće 😀 I ja volim te kombinacije s voćem, a inače ne volim tradicionalne voćne kolače kakvi se spremaju kod nas. Ovo mi je puno, puno finije :)))

  5. Curica je zasjenila sve ostalo, preslatka i treba im dopustiti da budu u kuhinji i da sudjeluju u svim poslovima, tako neće biti problema da mama mora kuhati a dijete je zapostavljeno…

  6. Uf, čitala sam skoro kako su skupe kod nas… ipak, sad ih bar ima, nekada nije bilo šanse da ih kupiš. Probaj da napraviš krisp sa nekim drugim voćem… imaš dole u komentarima neke od ideja…

  7. Slatkica mala, ko ce docekati da se pita ohladi.:))) Nekako nemam naviku da pravim tu vrstu kolaca, mada volim slatkise sa vocem… moracu da se prihvatim posla i isprobam uskoro neki od ovih receptica.:)) Veliki pozdrav vam leti!

  8. Draga Ivana, da li znate da li je ok napraviti krisp dan ranije i pred sluzenje podgrijati u rerni? Da li ce se mnogo izgubiti na ukusu i teksturi kore ?
    Unaprijed hvala na odgovoru.
    Bojana

    1. Bojana, a zašto ne pripremiš voće, staviš ga u frižider, sutradan pre nego što ga staviš u rernu pospeš ga sa već unapred pripremljenim posipom, koji takođe može da stoji u frižideru.

  9. To je, sigurno, najbolja varijanta, samo nisam znala da je i to dozvoljeno. Nedostatak iskustva :). Hvala na brzom odgovoru i pomoci! Sjajna si 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *