Krem čorba od kukuruza i pečeni kukuruz na dva načina

kremasta čorba

 

Kukuruz i ja smo se divno družili ovog leta. Nisam ni pomislila da može da bude tako zavodljiv. Mislim, običan kukuruz… gde li se samo skrivao sve ovo vreme?

 

Čorba od kukuruza

 

Sezona roštiljanja se privodi kraju, uh, ah, ali ima još dana da isprobate ova super jela koje sam vam spremila… pretpostavljam da ima još uvek kukuruza da se kupi.

 

Svaki put kad smo zapalili roštilj kukuruz je uvek bio tu, postali smo potpuno ovisni o njemu.

Krem čorba od kukuruza

 

Ovo nikada ranije nisam pravila, samo sam probala u restoranima. U Americi ovakve čorbice nisu retkost. Kad bolje pomislim, pa kukuruz je potekao iz Amerike, nije ni čudo što ga ovde toliko vole.

Ovako pripremljena čorbica je miljama bolja od one gde se samo ubace zrna kukuruza. Muž i ja, kad smo probali ovu čorbu, samo smo mljacnuli i horski izustili “Wow!” Nismo mogli da se načudimo kako ovako nešto nismo ranije pravili.


 

Sastojci:
50g putera
1 srednji crni luk, iseckan
1 velika šargarepa, iseckana
2 stabla celera, iseckana
1 čen belog luka, sitno iseckan
4 sveža kukuruza, nožem skinite (isecite) zrna sa njih
3 šolje mleka
2 šolje vode
(količina tečnosti može da varira, ukoliko želite gušću čorbu smanjite količine)
3 grančice svežeg timijana
1 grančica svežeg ruzmarina
2 lista lovora
(Povežite začinsko bilje koncem ili kuhinjskim kanapom, i tako ga stavite u čorbu)
So i biber

Za garnirung:

2 sveža kukuruza  (kuvajte ga zajedno sa čorbom, izvadite ga prilikom blendiranja; onda ga iseckajte, svaki na 3-4 komada, vratite u lonac i služite uz čorbu; meni se puno sviđa ovako serviran kukuruz i tu foru možete da primenite na puno drugih čorbi)
Slatka pavlaka
Vlašac i peršun

Priprema:

Zagrejte puter u loncu. Dodajte mu iseckan luk i pržite ga na srednje jakoj vatri oko 5 minuta. Zatim u lonac stavite iseckanu šargarepu, celer, kukuruz u zrnu, cele kukuruze, i beli luk. Dinstajte sve dok ne omekša, oko 8 minuta, uz stalno mešanje da ne zagori. Zatim dodajte začinsko bilje, so i biber, mleko i vodu. Sačekajte da čorba provri, zatim je poklopite i na tihoj vatri kuvajte oko 25 minuta.

Pošto je čorba skuvana, sačekajte da se malo prohladi. Izvadite cele kukuruze i iseckaje ih na nekoliko komada. Takođe, izvadite začinsko bilje. Štapnim mikserom ili blenderom ispasirajte sadržaj čorbe. Dodajte im iseckane komade kukuruza.

Služite čorbu uz komad kukuruza, slatku pavlaku i svež peršun i vlašac.


Pečen kukuruz sa slaninom u foliji

 

Obožavam kuvani kukuruz, ali posoljen, za razliku od mog muža. Ipak, malu prednost dajem onom pečenom na roštilju. Pogotovo otkako sam ukapirala da mogu da ga jedem i sa raznim dodacima.

 

 

Kukuruz pečen sa slaninom u foliji je nešto što sam videla od svoje komšinice.

Svaki komad kukuruza obavijte sa tanko isečenom slaninom. Sve uvijte u aluminijumsku foliju i pecite na roštilju, rotirajući strane, a ne ko moj muž koji je malo pretereao sa pečenjem jedne strane:)

Pečeni kukuruz preliven puterom i sokom od limete

Ovo je hitovog leta. Obožavam ovu kombinaciju. Posledica toga je da jedem mnogo manje mesa sa roštilja.

Ispecite kukuruz na roštilju. Premažite ga otopljenim puterom. Iscedite po njemu limetu. I bacite malo krupne soli preko njega.

Takođe, volim da preko pečenog kukuruza stavim i pesto od bosiljka. Isto je jako ukusno.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Krem čorba od kukuruza
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

16 Comments

  1. Nisam jela corbu od kukuruza godinama, bas dobra ideja da je napravim. Moze li slatka pavlaka da se izostavi? Nije mi bas omiljena, pokusavam da je zaobidjam kad god mogu. Sve sto u sebi ima limetu kod mene dobija ocenu 10, ovaj namaz sigurno. Mislila sam da sam sve zivo vezano za kuhinju i oko nje videla, ali evo neceg novog – zamrznuti kukuruz, za mene potpuna novost!

  2. Slatka pavlaka je samo za serviranje, ima dovoljno mleka u njoj. Kako nisi čula za zamrznuti kukuruz… ima da se ekupi u kesici. Ceo kukuruz zamrznut, to ni ja nisam videla, ali sam čula da i to rade.

  3. Da, meni je u glavi bila slika celog kukuruza. Retko kad kupujem smrznutu hranu (mozda samo lisnato testo, grasak i neko bobicasto voce), pa zato i ne obracam paznju sta sve ima. Verovatno zrna kukuruza zamrznuta mogu da se nadju, znam da ih ima u konzervi.

  4. Malo sam zbunjena kod luka… prvo dinstam beli luk ( koji se jedini spominje u receptu) pa posle i dodam beli luk kako to samo od jednog cena da izvedem? Ajd razresi mi nedoumicu pa da pravim odmah! Divno izgleda.
    P.S. inace kad se kuva sa ovakvom kombinacijom zacina, oni mogu da se stave i u jaje za caj, i sa tim kuvaju, posle se vrlo lako izvadi i nema ostataka kad je svezano koncem obicno se – bar meni raspadne.

  5. da…danas je corba sacekala mog dragog sa zabave po Holandiji. Ispala je jako dobro, s tim sto je bila ljuta !? Uopste ne znam kako, mada mi volimo ljuto. Nabavila sam neki svez kukuruz, a mislim da je poreklo neka egzoticna zemlja pa je i neka druga sorta. Uglavnom za ovaj rucak sam ostala verna ovom blogu pa sam spremila i piletinu sa 40 cenova belog luka, kao prilog kinoa ( kus-kus nestao) i krompir pecen u foliji, mesana zelena salata sa susamom… bilo je super, ukusi su se nekako pratili 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *