Puter sa začinskim biljem

puter

Puter sa začinskim biljem je jedna mnogo ukusna stvar, par sastojaka i veoma malo vremena vam treba da ga napravite, a zauzvrat ćete u tome beskrajno uživati.

Mnogo volim puter i stvarno ne verujem u obrano ili poluobrano mleko, pavlaku, jogurt, i ostale mlečne proizvode. Zapravo, mene glava zaboli kada u prodavnici tražim punomasno mleko, jer je sve fat free, izgleda da su mlečne masti najveći neprijatelj ljudskog roda. Kad mi u kafeu spomenu skim milk uz kafu, ja samo prevrnem očima, to vam je kao da ste dosuli još vode u kafu. Uvek radije biram half-and-half (pola slatka pavlaka, pola mleko) što je inače najmasnija stvar u ponudi. Kući vrlo često koristim slatku pavlaku za kafu, a puter, to je već posebna priča. Puter se zapravo pravi od slatke pavlake. Probajte da je mućkate i na kraju ćete dobiti maslac. Kod nas se recimo puter uglavnom koristio da se namaže na hleb, sećate se onog malog plavog pakovanja, koji se uvek potpuno rastopi kad se stavi pored tople ringle. Nikad i nije bio jeftin, za razliku od njegovog fake rođaka margarina.

Puter sa začinima

 

Uglavnom ja ga veoma često koristim u kuvanju. Sve nešto razmišljam, šta fali Francuzima od tolike upotrebe putera.
Puter sa začinskim biljem je ipak nešto posebno, divno aromatičan i ukusan,  i možete da ga koristite u toliko raznih jela… zamislite morske plodove i ribu, stejk, poširano povrće, stvarno su mogućnosti ogromne. A tek namazan na prepečen hleb. Kad vam dođu gosti, još dok ne pređete u sobu za ručavanje, počastite ih ovim specijalitetom za predjelo, puter na prepečenom hlebu, malo pršute i maslina, sa nekim šardoneom ili roze vinom. Garantovano će gosti biti oduševljeni. A to je stvarno malo truda i posla. Samo da napomenem da možete u puter stavaljati razne druge začinske biljke i sastojke. Ovo je moja verzija i po mom mišljenju estragon je neizostavan deo jer puteru daje neki stvarno poseban ukus.

Puter sa začinskim biljem

 


 

Sastojci:

150g putera
2-3 grančice estragona
2 kašike iseckanog vlašca
2 kašike iseckanog peršuna
1 mali čen belog luka
1 kašičica limunovog soka, ili još bolje 1 kašičica sastrugane kore limuna
So i biber prema ukusu

 

Priprema:

Izvadite puter iz frižidera da malo omekša. Iseckajte vrlo sitno svež estragon, vlašac, beli luk i koricu od limuna. Dodajte puteru iseckano začinsko bilje, sok od limuna, so i biber po ukusu. Sve dobro promešajte viljuškom.

Zatim puter prebacite na plastičnu foliju, i onda ga rukama oblikujte dok ne dobijete oblik salame. Stavite ga u frižider da se stegne i onda je spreman za služenje. Čuvajte ga u frižideru nedelju dana.


 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Puter sa začinskim biljem
Published On
Preparation Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

15 Comments

  1. Apsolutno dijelim tvoje razmišljanje o putru i ostalim punomasnim mliječnim proizvodima. jedino takve koristim jer nisu bez vraga tako zastupljeni u jednoj od najboljih kuhinja svijeta. Odličan ti je ovaj putar sa začinskim biljem.

  2. Nikad nisam probala puter sa zacinskim travkama mada mi odlicno zvuci a inace volim majonez sa persunom sto je vjerovatno slicno a i prepeceni hleb sa puterom tako da mislim da bi mi i ova tvoja varijanta skroz odgovarala. Sto se tice punomasnih mlijecnih proizvoda mlijeko i jogurt obicno kupujem sa 1.5-2.8 % mlijecne masti ali zato domaci sir mora biti obavezno mastan a i kajmak veoma cesto kupujemo. Puter i mlijecne proizvode inace nemam obicaj da mijesam sa ribom to je u mojoj glavi nespojivo ali cesto dodajem puter u rizota jer bas popravi ukus jelu.

  3. Ivana, svaka ti čast što si objavila recept za ovaj puter… Ja imam u planu jedno sigurno pola godine, a vjerovatno će mi biti još toliko potrebno da to i uradim! 🙂
    I ja sam ti kao francuzi… puter stavljam u sve i svašta, obožavam samo onako premazano preko toplog hljeba, plus uz med ili neki džem… u frižideru imam uvijek i običan i slani… Ma kažem, kao da sam rođena u Parizu 🙂
    Ovaj sa začinskim biljem baš baš obožavam i vjerujem da tvoji gosti uživaju u njegovim čarima 🙂

  4. Hvala puno na ovom receptu. Vec nemo vreme sam razmisljala da nesto i ja zbudzim, ali mi ipak znaci ovako gotov savet iskussnog 🙂 Uvek sam volela kada na proputovanjima u restoranu, pre obroka serviraju ovako neki puter. Sa sve nekim domacim hlebom.. Mmmm.. Obicno sam toliko toga pojela na pocetku, da sam posle jedva mogla da jedem jelo koje sam narucila 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *