Rižoto sa pečurkama

Rižoto od pečurki

Zaista je čudno kako se ovo jelo, Rižoto sa pečurkama, nikada nije našlo na mom blogu a obožavam ga. I sad kad gledam ove slike moj želudac kao i čula potpuno polude, eto, toliko je ovo jelo dobro. Svaki put kad ga napravim odmah skače raspoloženje u kući.

Rižoto je jedno veoma posebno jelo i ko god ga je probao to zna. Ukoliko imate dobar recept i kvalitetne sastojke, vaš rižoto će biti rame uz rame sa onima iz najboljih restorana. Dodajte tome neko dobro vino, glasam za Pinot Noir, i eto radosti za vas kao i vaše goste.

Master recept i malo detaljniju priču o pravljenju savršenog rižota pronađite ovde.  Ovim rižotom možete da punite i lignje, pogledajte kako.


Sastojci:

1/2kg običnih belih šampinjona ili krimini, braon šampinjona

30g sušenih vrganja

2 kašike maslinovog ulja

3 kašike putera

1 veći čen belog luka, izgnječen

1 veći luk, fino iseckan

300g Arborio ili kočanskog pirinča, koji su najbolji za pravljenje rižota

120ml belog suvog vina

1200ml pileće supe

40g parmezana, sveže izrendanog

So i biber

Priprema:

U pola litre vruće vode potopite sušene vrganje i ostavite ih tako oko 30 minuta.

Očistite pečurke od zemlje, nemojte ih prati, nego uzmite vlažnu salvetu i njome ih brišite.

Stavite pileću supu zajedno sa vodom u kojoj su bili suvi vrganji u neku šerpu i zagrejte je, neka se kuva na tihoj vatri sve vreme dok pravite rižoto. Oceđene vrganje iseckajte.

U većem, dubljem, tiganju ili plićoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i 2 kašike putera, na srednje jakoj vatri. Stavite zgnječen čen belog luka u šerpu, mešajte ga sa masnoćom da poprimi njegov šmek, a onda ga izbacite. Dodajte iseckan crni luk i pržite ga dok ne postane staklast, 2-3 minuta. Šampinjone zajedno sa sušenim vrganjima stavite da se prže oko 5 minuta uz stalno mešanje. Zatim stavite pirinač i sve mešajte drvenom varjačom. Posle 3 minuta, pirinač ne sme da pobraoni, dodajte belo vino. Sve vreme mešajte rižoto, svaki put kad ponestane tečnosti u njemu, dodajte po jednu kutlaču supe. Kuvajte uz stalno mešanje oko 20 minuta, najbolje je da ga probate da bi utvrdili da li je gotov.

Trebalo bi da bude al dente, ni prekuvan ali ni tvrd. Ukoliko ponestane supe, dodajte vrelu vodu. Takođe, rižoto ne sme da bude ni previše tečan, a ni gust, više kremast. Ja na kraju dodam so, imajte na umu da je pileća supa slana, kao i parmezan. I crni biber. Sklonite rižoto sa vatre i onda na kraju umešajte 1 kašiku preostalog putera i izrendan parmezan, malo ostavite za serviranje.

Rižoto odmah služite.

Ukoliko želite da ga servirate kao na donjoj slici stavite ga u mokru šolju ili malu činijicu, a onda izručite na tanjir.


Summary
recipe image
Recipe Name
Rižoto sa pečurkama
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

9 Comments

  1. Predobro izgleda. Ja sam veliki ljubitelj rizota i pravim ga na se nacine. Sa susenim gljivama su zaista odlicni. I ja najcesce koristim arborio rizu, jer mi je najbolja, samo ne zalijevam rizoto uvijek supom nego cesto samo prokuhanom vodom.

  2. I ja ga nekad prvo prodinstam na luku a potom dodam rižu, ali zaista pravi rižot je odlična stvar i onda kad pred kraj dodaš malo maslaca i onda uživaš

  3. Od kada ga radim po Jamiju više nikad nisam ni probala drugačije. Obožavam ga, kremast je i fini. Isto nikad nisam stavila na blog jer mi je nekako bio bledunjav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *