Kako da napravite domaću granolu

Skoro svako jutro moja deca jedu cerealije ili granolu sa mlekom, baš onako američki doručak koji ja ne mogu da svarim. Opet je okolina nadjačala gene. Ma ne volim sladak doručak, nikako! Može neko pecivo sa puterom i džemom, ili medom, ali samo posle slanog dela. Kad jedem sladak doručak imam ogromnu rupu u stomaku, posle sat vremena postajem gladna, i samim tim veoma razdražena. A ni kafa mi se ne pije posle toga. Nije da nisam probala, ali ne ide.

Granolu sam pravila zbog moje drugarice koja je u vegan fazonu, i moram da priznam super je ispala, mnogo bolja od kupovne koja je obično veoma slatka, a i nekako deluje veštački sa kojekakvim pojačivačima ukusa.

Domaću granolu je baš lako napraviti, a možete da budete i kreativni sa sastojcima. Iskreno, više volim kad je sa manje sastojaka, ne volim da mi se mešaju razni ukusi. I ono što je super je to da su ovsene pahuljice pečenije i hrskavije od onih kupovnih. Kuća će vam divno mirisati na kokos tokom pečenje koje malo duže traje. Ja sam od suvog voća izabrala suve šljive, znate da se užasno palim na njih. Dodala sam i čia seme, to je nešto što nema ama baš nikakav ukus a veoma je zdravo pa ga ubacujem u razne stvari. Originalni recept je ovde, ali ja sam ga prilično izmenila.

A ne, neću i dalje jesti sladak doručak, ali ću sigurno imati domaću granolu tu negde na polici, kad nastupi kriza za slatkim, a i zbog dece. Uostalo to mu dođe baš zdrava užina kad se servira kao parfe, uz voće i jogurt.


Sastojci:

250g ovsenih pahuljica
100g kokosovog brašna
125g sirovih badema, krupno iseckanih
1 puna šaka suvih šljiva, iseckanih
2 kašike čia semenki
6 kašike javorovog sirupa (ili meda ako ne možete da ga nabavite)
4 kašike tamnog šećera, opciono (jeste šećer je, ali ovaj tamni daje baš poseban šmek granoli)
4 kašike nerafinisanog suncokretovo ulja

Priprema:

Zagrejte rernu na 120C (250F).
Pripremite veliki pleh na koji ćete staviti papir za pečenje.

U većoj posudi pomešajte ovsene pahuljica sa bademom, kokosovim brašnom, čia semenkama, suvim šljivama i tamnim šećerom. Na kraju umešajte javorov sirup i suncokretovo ulje.

Smesu rasporedite po plehu i stavite u zagrejano rernu, na srednjoj pregradi. Pecite 1 sat i 15 minuta, uz povremeno mešanje, na svakih 15 minuta. Kad je granola gotova izvadite je iz rerne, ohladite i čuvajte u staklenim teglama.

Priprema parfea:

U staklenoj čaši ili tegli ređajte sledeće sastojke:

  • Grčki ili neki drugi gušći jogurt
  • Sveže voće, iseckano ili celo
  • Domaća granola
  • Još malo voća
  • Možete da stavite javorov sirup ili med preko voća

Summary
recipe image
Recipe Name
Domaća granola
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

26 Comments

  1. Ah nisam ni ja za slatki dorucak. Svako jutro ista prica sta dati, jos uvek pospanom, datetu u 6-6:30? Kod nas se to svede na oatmeal (still cut), razni mafini, banana bread, mini projice, ali nikako kornfleks!! Dopada mi se tvoja granola I ja stalno pravim jer volim da je grickam tokom dana. Isprobavam razne kombinacije, a najdraza mi je sa lesnikom, kokosom I kokosovim uljem. Samo ja ne stavljam suvo voce dok pecem granolu nego kasnije dodam I izmesam, ne dopada mi se jer omeksa od toplote I nekako bude gnjecavo. Chia I hemp semenkice obavezno 🙂
    Veliki pozdrav

  2. Tvoja deca imaju veću raznovrsnost kad je u pitanju doručak, kod nas je sledeći red: cerealija sa mlekom, vafli sa javorovim sirupom i jaja… i tim redom. A, lešnik je strava, pogotovo pečeni, ali nije ga lako naći. Ne znam za drugo suvo voće, ali suve šljive budu ukusnije posle pečenja, dobiju neki karamelasti ukus. Hemp, šta li je to?

  3. Ivana ja mislim da Costco prodavnica ima I tu zar ne? Ja kupujem lesnike u njoj . Kesa velika sirovog lesnika kosta oko 11$, a juce sam videla da ima I peceni ista kolicina (mislim 1,8 kg) kosta 13$.
    Inace kod jevreja u prodavnicama ima lesnika I ma svega kostunjavog I suvog I nisu skupi.
    Ja sam ti nekako u "zdravim vodama" sto se tice hrane tj pokusavam da budem. Stalno ceprkam po internetu u potrazi za necim novim. Hemp semenkice dobar su izvor proteina I jos mnogo toga jer ja bas I ne volim meso. Izguglaj, procitaj, probaj sigurna sam da ce ti se dopasti.
    Uh ja suve sljive obozavam I moram da probam da ih stavim dok pecem granolu bas me mami taj karamelasti ukus koji dobiju.
    E tek sad vidim da sam napisala pogresno – mislila sam steel cut oatmeal 😉
    Samo ja nikako ne mogu grcki jogurt. Probala sam nekokiko puta I ne ide nekako mi ima tezinu, previse je gust I opor, a nikako mi nije isla ni slatka varijanta istog tako da granolicu jedem sa nekim mlekom ili samu 🙂
    Pozdrav

  4. Domaca i industrijska granola jednostavno ne mogu da se porede. Ova tvoja mi se bas svidja i kao dorucak i kao dezert. Imam hemp ulje (kako i ne bih, znas gde zivim) koje bih upotreblila umesto suncokretovog. Kao sto pise Aleksandra gore, semenke (a i ulje) su jako zdravi, barem se o tome prica. Bas sam neki dan gledala recept Annabel Lanbein za musli-bar, to mi je bas nekako idealno da ponesem na posao za snack.
    Tvoji su jos i dobri za dorucak, kod nas je puter od kikirikija na integralnim krekerima i ako smo jako gladni jos i jaje (iskljucivo belance, jer struktura zumanceta nam se ne svidja). Jeo bi on svaki dan cokoladne mrvice na hlebu (tipicno za decu u Holandiji) ili nutelu, ali nju nece dobiti od svoje mame nikada.

  5. Ako mogu samo da dodam – hemp ulje nikako nesme da se koristi za pecenje ili przenje.
    A slatko sam se nasmejala na – kako I ne bih gde zivim – axaxa imam druga zivi u Hagu I bila sam kod njega jos davne 2002god. Obisla Amsterdam I Hag I ostala bez teksta. TADA pre 12god a mogu sad tek da zamislim kako je xixi.
    Pozdrav za Sladoled 🙂

  6. Izgleda da sasm se pogresno izrazila, jer znam da hemp ulje ne sme da se koristi za pecenje ili przenje, vec da sam htela da ga koristim za taj snack. Za sad sam ga koristila u salati i kao lek (navodno je dobar za ekcem). Moram da potrazim i semenke, ne sumnjam da cu ih naci. Bas mi je drago da ti se ovde dopalo, uglavnom je vrlo nekonvencionalno okruzenje i ljudi su prilicno opusteni. Kad budes ponovo dolazila, javi se – Amsterdam i Hag su mi uza specijalnost 🙂 Pozdrav!

  7. Misim da sam poslednji put bila u Costco prodavnici pre 6 godina, nije da ne bih volela nego nam je daleko, a ja obično kupujem u obližnjim prodavnicama, pokušavamo da što manje vremena provedemo u shopping-u.
    A što ne kažeš da je hemp neka vrsta kanabisa, sad razumem o čemu pričate i kako ste se našle, ti i Slađana.
    Istina, grčki jogurt je baš težak, ja ti preporučujem ono što ovde prodaju kao Kefir a isto je kao naš jogurt… u Trader's Joe je najjeftiniji.

  8. Nabrojala sam stvari za doručak, a u lunch box se smenjuju peanut butter-jelly sendvič i sendvič sa humusom, i ništa više, svaka voćka se vrati kući, više ne znam šta da radim. Mislim da je nerafinisano suncokretovo ulje ok, pogotovo što se granola peče na niskoj temperturi.

  9. I moja malena vrati pola rucka iz skole. Ja, kao da joj doskocim da bi pojela sve, pocnem da pakujem upola nego do tada, a ona sad od tog pola vrati pola – dodje mi da odem u skolu I hranim je 🙂 Inace ima 10god a jede kao pticica.
    Super je svako nerafinisano ulje sto bi ovi ovde rekli cold pressed oil. Ja obozavam kokosovo kada pecem u rerni bilo sta – mislim na slatko.Za salate flax, hemp,maslinovo,suncokretovo.
    Draga Ivana jos jednom da pohvalim oba bloga uvek jedva cekam novi post pricicu I receptic.
    Za Sladoled 🙂 verujem da ste upoznati sa primenom ja sam to samo onako napisala. Hvala na pozivu 😉 Pozdrav

  10. Hvala, Aleksandra na lepim rečima. Imamo istu strategiju što se tiče ishrane dece ali izgleda da ne daje rezultate. Moj sin definitivno ima neke kompulsivne momente, sve mora da bude clean, a ćerka baš kao tvoja jede kao ptičica, a takav joj je i fokus, zato i ne može da sedi duže i da jede, mada nije toliko probirljiva a i voli meso. Haos. A sve oko mene deca koja baš vole da jedu, kad ih gledam ne mogu da verujem svojim očima. Valjda će da budu bolji kad porastu. Mislila sam da napravim jedan post posvećen deci koja ne vole da jedu, nešto kao zid plača, pa mame i tate mogu da se izjadaju koliko vole, a i biće im lakše da vide da ima puno roditelja sa sličnim problemom:)

  11. Predivan recept! Isprobacu sigurno 🙂 Mom muzu ce se posebno svideti 🙂
    Imam dva pitanja:
    1. Koliko dugo tako spremljena granola moze da stoji u tegli?
    2. Koje je to suncokretovo NErafinisano ulje?

  12. Cao, Suncice! Što se tiče prvog pitanja odgovor je dugo, ako je čuvaš u tegli koja se hermetički zatvara, kao ova na slici. Ja sam stavila suncokretovo nerafinisano ulje zato što sam htela da granola bude zdravija, mada možeš da staviš i obično. Sigurna sam da ga ima kod nas, jedino što je skuplji. Uživaj sa mužem u granoli!

  13. Gledam ovaj recept i vidim, sve sastojke vec imam…ali, vec sam se u nepovrat priblizila prirodi, pa cu zaobici secer i staviti med. Kao prirodni konzervans, "drzace" granolu 2 meseca. Ako prezivi nasa usta do tada, u sta sumnjam.
    Svidja mi se tvoj blog. Slicnih smo senzibiliteta, izbora hrane.
    Sto zbog poseta restoranima, sto zbog interneta i 24Kitchen i sl.programa, dosta stranih recepata i namirnica sam probala.
    Sad mi dodjes kao dobra drugarica koja je odradila domaci zadatak umesto mene – pronasla i isprobala neki recept, moje je samo da napravim, bez preteranog istrazivanja. 😉

    Preporuka sastojaka za ovakve obroke, ali i slane; ja ih "guram" gde se setim i stignem:
    http://www.linwoodshealthfoods.com/

  14. Pravila sam, bas ovako, potpuno po tvom receptu. Samo jedna malena izmena – suncokretovo ulje sam zamenila kokosovim. Savrsenstvo! Hvala ti sto me svojim receptima podsecas na Ameriku. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *