Dagnje i čorizo kobasice u paradajz sosu sa belim vinom

Jelo sa dagnjama

 

Popularno špansko jelo koje ujedinjuje meso sa morskim plodovima, svinjske kobasice i školjke.

Moja deca su na moru provalila školjke, u restoranu bi mi ceo tanjir ispraznili. Inače su užasno izbirljiva i imamo velikih problema sa njihovom ishranom. Pomislila sam da ih je sunce i more izgladnelo, da ne znaju šta ustvari jedu. Možda su im se svidele i zbog toga što smo ih skupljali na plaži. Ili, zato što misle da su dagnje dobre za mišiće, obe reči se isto izgovaraju na engleskom.

Kad smo se vratili sa mora primetili su školjke u prodavnici, i naravno, morala sam da ih kupim. Pošto dagnje i uopšte školjke nije nešto od čega ćete se zasititi, obično se služe za predjelo, setila sam se ovog poznatog jela Dagnje sa čorizo kobasicama… malo kobasica, malo školjki, i puno hleba, to je dovoljno za jedan ručak.

Uglavnom, deca su se “ubila” od dagnji, kobasice su već bile malo ljute. Nikako mi nije jasno kako neko ko je gadljiv na razne stvari obožava da jede školjke koje ne izgledaju baš prijatno na oko. Ne, ja nisam gadljiva na njih, naprotiv, ali nisam sigurna da ih druga deca vole.

Ovo jelo se brzo pravi, važno je samo da nabavite sveže dagnje. Što se tiče čorizo kobasica ne znam koliko ih je lako naći kod nas, i šta bi to bilo adekvatna zamena za njih. U pitanju su španske pikantne dimljene svinjske kobasice. Ako možete da nađete nešto slično onda ga koristite za jelo. Te kobasice daju sosu posebnu aromu.

Ukoliko želite da probate nešto slično, ali samo sa dagnjama, onda pogledajte ovde, recept za Dagnje u sosu od belog vina.

 


Sastojci:
1 1/2 kg dagnji (mušlji)
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike putera
350g čorizo kobasica, iceckane na kolutove
3 manja komada ljutike (shellot), sito iseckane
3-4 čena belog luka, sitno iseckana
5 grančica majčine dušice
1 kašika mlevene slatke paprike
1 šaka čeri paradajza, prepolovljenih
1 šolja kuvanog paradajza
1 šolja suvog belog vina
So i biber
4 kašike svežeg vlašca, iseckanog
Prepečen hleb za služenje

Priprema:

Najpre očistite dagnje. Stavite ih pod jak mlaz hladne vode i onda sastružite nožem bilo koji višak na njima, uključujući “brkove”.
U većoj šerpi, na srednje jakoj vatri, zagrejte maslinovo ulje i puter. Stavite luk da se malo proprži, zatim dodajte iseckane kobasice. Kad one počnu da rumene dodajte iseckan beli luk, zatim paradajz, slatku papriku i majčinu dušicu. Sipajte paradajz sok i belo vino. Dodajte soli i crnog bibera prema ukusu, i iseckan vlašac. Posle par minuta kuvanja, dodajte očišćene dagnje. Poklopite šerpu poklopcem i kuvajte sve oko 5 minuta, tada će se dagnje lepo otvoriti.
Jelo služiti odmah uz prepečen hleb.
Važno: Što se tiče kupovine i čišćenja dagnji treba da znate par stvari. Kad ih kupujete pomirišite ih, ako onako funky mirišu to znači da nisu sveže. Nikako ne kupujte one oštećene. Kada ih čistite odbacite one koje su otvorene, a koje neće da se zatvore ni kad ih kucnete – to znači da nisu žive. Najbolje je da koristite dagnje isti dan kad ste ih kupili.

Summary
recipe image
Recipe Name
Dagnje i čorizo kobasice u paradajz sosu sa belim vinom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

4 Comments

  1. Klinci su uopste neverovatni kada se o hrani govori i mislim da na stranu licni ukus na koji i oni imaju pravo oni uglavnom nepoznate stvari jedu onda kada oni odluce da ce da ih jedu a ne kad ami to odlucimo ! Sin nasih prijatelja je prvi put pojeo plavi patlidzan sa 15 godina ali je sa 2 godine jeo ono crno sipino (ne mogu sada da se setim kako se kaze…bas sam kreten zaista !)…mozes li to da zamislis ? I ja dagnje obozavam…

  2. Deca koja vole skoljke??? Hocu, hocu, hocu tako nesto da iskusim! Jednostavno sam htela da poludim kad je moj sin pre par nedelja u Spaniji izbacivao skoljke iz paelje! Pirinac je jos kao jeo, ali skoljke nema sanse. Dobro, hoce da proba nekad coquille (u mom prevodu kapice svetog Jakova) i voli ribu iz Severnog mora, naravno sve u malim kolicinama… Inace, dagnje su ove jako popularne, pogotovo u Belgiji, preporucuje se da se jedu u mesecima koji u svom imenu imaju slovo 'r'. Da li je to neki mit iz niskih zemalja ili ne – ko ce znati? U svakom slucaju cekamo septembar.

  3. Mastilo? Iskreno ni ja nisam volela da jedam kad sam bila mala, ali sad moja deca imaju mnogo više opcija, ja toliko često kuvam i pravim raznovrsne stvari. Sin je spao na to da od voća jede samo – lubenice i mandarine. Jagode nikada nije probao u životu, a insistira samo na smutiju od jagoda. Moja ćerka jede jagode svakodnevno, i ona jede raznovrsniju hranu, ali kao ptičica, baš je mršava. Kad vidim drugu decu kako jedu prosto ne mogu da verujem.

  4. Slikala sam ih kako ih grabe i kako se oblizuju, imam dokaz. Vole dagnje i vole clams, scallops, iliti kapice sv. Jakova, malo manje, škampe takođe onako. Ribu vole, ali ne uvek. I slaninicu vole:)
    Da, i ja sam čula za to da se ne koriste u mesecim koje u sebi imaju slovo R, ali to je zbog toga što se leti morski plodovi lakše kvare. I mi smo pre neki dan išli u neki restoran zbog sirovih ostriga, ali ih nisu imali zbog toga što im nije bila sezona. Opet u Baltimoru sam videla da ih sada služe u nekim restoranima. Kapiram da danas mogu da se lakše čuvaju, pa se malo teže kvare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *