Bezglutenski čokoladni mafini

Ako volite da eksperimentišete sa alternativnim i zdravijim sastojcima praveći klasične poslastice mislim da je ovo pravi izbor za vas. Ovi mafini su gluten free, dakle bez pšeničnog brašna, i umesto njega imaju brašno od leblebija. Jeste malo funky, ali posle prvog pojedenog mafina, lako ćete se navići na novi ukus.

Ono što je najvažnije ove mafine jedu moja deca, inače užasno izbirljiva, tako da pored šećera, kojeg obožavaju kao i svi njihovi vršnjaci, unesu i korisne proteine i vlakna iz leblebija. Ovo je u stvari recikliran recept za Veoma čokoladne mafine, koji se pojavio na blogu negde na početku moje blogerske karijere.

Brašno od leblebija je inače dobro poznat sastojak u indijskoj, mediteranskoj i bliskoistočnoj kuhinji. Od njega se prave popularne palačinke koje se peku u rerni, i to će biti moj novi projekat uskoro.


Sastojci za 12 komada:

220g brašna od leblebija
50g kakaa
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
¼ kašičice soli
120g čokolade, polomljene na manje komadiće ili chocolate chips
2 jaja
200g šećera
1 šolja grčkog ili običnog jogurta
100ml ulja
1 kašika ekstrakta vanile
Priprema:

Zagrejte rernu na 190C (375F). Pripremite pleh za mafine i u udubljenja stavite korpice.

Prosejte kakao i promešajte ga sa brašnom u koje ste dodali so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U to ubacite komadiće čokolade i promešajte.

U drugoj većoj posudi umutite jaja i dodajte im šećer, zatim jogurt, ulje i na kraju ekstrakt vanile. Sve dobro promešajte.

U tu smesu sipajte smesu sa brašnom i varjačom sve promešajte, ali ne previše, slobodno nek ostane po koja grudvica.

Sipajte smesu u korpice u plehu i stavite u rernu da se peče. Povisite temperaturu na 205C i pecite mafine 20 minuta. Mafini su pečeni ukoliko ubodete čačkalicu do kraja i ona izađe čista. Prebacite mafine na rešetku za hlađenje i kad se malo ohlade služite ih.


bezglutenski mafini
Summary
recipe image
Recipe Name
Bezglutenski čokoladni mafini
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

18 Comments

  1. odlicno izgledaat. mene mi se dopagja vkusot na brashno od leblebija, pravam chokoladna torta so nego, vo koja osven gluten, nema ni shekjer, ni jajca, ni mleko, ni maslo. bash kje gi probam i ovie mafini.

  2. odlicno izgledaat. mene mi se dopagja vkusot na brashno od leblebija, pravam chokoladna torta so nego, vo koja osven gluten, nema ni shekjer, ni jajca, ni mleko, ni maslo. bash kje gi probam i ovie mafini.

  3. Nemam sliku, nažalost, ali mislim da nije toliko ni bitna. I na površini mafina mogu da se vide komadići čokolade i nešto krupniji komadi brašna od leblebija, tekstura je kao i kod klasičnih čokoladnih mafina, nije gnjecava, ako na to misliš.

  4. Nemam sliku, nažalost, ali mislim da nije toliko ni bitna. I na površini mafina mogu da se vide komadići čokolade i nešto krupniji komadi brašna od leblebija, tekstura je kao i kod klasičnih čokoladnih mafina, nije gnjecava, ako na to misliš.

  5. Na izgled nikada ne bih rekla da su drugačiji od regularnih a rekla bih da su fantastični i na ukus. Leblebiju solo ne ljubim mnogo, ali pretpostavljam da bi mi se svidela u ovakvoj kombinaciji. Baš lepo izgledaju!

  6. Na izgled nikada ne bih rekla da su drugačiji od regularnih a rekla bih da su fantastični i na ukus. Leblebiju solo ne ljubim mnogo, ali pretpostavljam da bi mi se svidela u ovakvoj kombinaciji. Baš lepo izgledaju!

  7. Poštovana,

    Da li može da se smanji količina šećera? Da li šećer u ovom slučaju služi da se poveća masa? Što se tiče jogurta, koja je zapremina šolje? Hvala 🙂

    Srdačan pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *