Sedmozrni hleb

Zdrav hleb

Džulija Čajld je umela da kaže za ljude koji se opterećuju zdravom ishranom, Jako mi je žao ljudi koji su stalno na nekakvim dijetama jer ne mogu upšte da uživaju u dobroj i ukusnoj hrani. (I’m awfully sorry for people who are taken in by all of today’s dietary mumbo jumbo. They are not getting any enjoyment out of their food.)

Umerenost. Mali obroci. Od svega po malo. To je tajna srećnog i zdravog života. Treba da uživate u dobroj hrani, ali nemojte preterivati u tome. (Moderation. Small helpings. Sample a little bit of everything. These are the secrets of happiness and good health. You need to enjoy the good things in life, but you need not overindulge.)

Možda Džulija Čajld preteruje, možda je njen stav u skladu sa vremenom u kojem je živela, ali ima puno istine u njenom iskazu. Uopšte ne mislim da zdrava hrana nužno znači i nešto neukusno, ali kad recimo na Pinterestu vidim neka zdrava jela, po sastojcima se vidi da je neki očaj, ali ZDRAV, pripadne mi muka. E pa meni samo to nije dovoljno. Eto, ja volim i da uživam u onome što jedem, vrlo mi je važan UKUS, a volim i da lepo izgleda, da jelo ima finu teksturu, da se ukusi lepo slažu, itd. Radije bih uzimala tablete nego jela nešto što je nesvarljivo.

Hleb o kome sada pišem objedinjuje te dve stvari, on je  zdrav i ukusan. Ja bih to nazvala pošten hleb. Dugo pravim te zdrave hlebove, ali nikad nisam nijedan jela sa toliko slasti kao beli hleb koji takođe pravim. Bile su to razne kombinacije, ja inače puno volim semenke, ali nikad to nije bilo baš da kažem Wow! Težak ukus, gnjecava tekstura, brzo gubi svežinu, posle dva dana tvrd kao kamen. Sve dok nisam napravila ovaj. Kao što vidite tekstura mu je super, nije onako slepljena kao što ume da bude, već rastresita, hleb takoreći diše. Ukus je vrlo bogat ali nije težak, tu su još i semenke koje baš daju punoću ukusu. Dve vekne hleba jeli sam skoro nedelju dana. Na kraju radio je tost, ali i to je ok. Ovaj na slici je star dva dana i dalje super izgleda. Čak je i moj muž bio veoma zadovoljan ukusom hleba, on inače zazire od “zdrave” hrane, može mu se pošto ne menja kilažu poslednjih deset godina:)

Skoro mi je neko rekao da pravi hleb koji se ne mesi sa integralnim brašnom, učinilo mi se kao dobra ideja, i čudila sam se kako mi to nije pre palo na pamet. Možda da pomešam sa brašnom drugih žitarica, dodam malo semenki, kao u onom super hlebu iz Whole Foodsa, pa da vidimo šta će da ispadne. Razmišljala sam da ipak uzmem recept za originalnu verziju Hleba koji se ne mesi, inače ga koristim za pravljenje pice, ona druga, brža varijanta, mi nekako ne uliva poverenje, ima tu puno žitarica koje imaju malo ili uopšte nemaju glutena, treba tu puno vremena za dizanje testa. Mislim da je to dugo narastanje ključ za dobar hleb. Znači ko je strpljiv taj jede dobar hleb.

Zdrav hleb
Zašto sam ga nazvala sedmozrni hleb? Ne znam, dopalo mi se ime. Naziv nije baš najprecizniji, pored žitarica tu ima i semenki drugih vrsta. Možda zato što ovde postoji hleb koji se zove 7-grain bread, ali je puno drugačiji, nije tako cool kao ovaj. Dakle u ovom hlebu ćete naći pšenično brašno, belo i integralno, brašno od ovasa i raži, semenke od lana, suncokreta, i cela zrna slačice i susama.
Nemojte se striktno držati gramaže sastojaka, važno je da ukupna težina brašna i zrna bude 1 kilogram. Stavila sam manje od 30% belog pšeničnog brašna, vi odlučite samoi koliko će to biti. Kao što sam rekla veoma je važno da testo dugo nadolazi, na sobnoj tempraturi, ne višoj od 22C. Takođe je važan i način pečenja. Ukoliko imate kamen za pečenje onda ga pecite na njemu, mada moram da priznam da ja u poslednje vreme to radije radim u Dutch oven-u, tučanom saču. On u rerni razvije veliku temperaturu i to pre svega utiče na lepšu koricu kod hleba.
Ovakav hleb savršeno ide uz krem sir i dimljeni losos.

Sedmozrni hleb
Sedmozrni hleb-1


Sastojci: 

1 kg suvih sastojaka, brašno i semenke + za rad sa testom
(125g semenki lana, 125g ovsenih pahuljica, 100g tamnog ražanog brašna, 300g belog pšeničnog brašna, 260g integralnog brašna,  50g semenki od suncokreta, 20g tamne i svetle slačice, 20g susama)
1/2 kašičice suvog instant kvasca ili 1 kašičica običnog suvog kvasca
3 kašičice soli
710ml vode
Malo ulja

 

Priprema:

Najpre u multipraktiku sameljite ovsene pahuljice zajedno sa lanenim semenkama. Ovsene pahujice će se brzo samleti, ali ne i lan, ostaće puno celih semenki, i to je sasvim ok.
Izvadite smesu iz multipraktika stvite drugi navrtaj za mešanje testa.
Vratite u multipraktik ovas i lan, dodaje pšenično i ražano brašno, kvasac i so. Promešajte par puta. Tome dodajte preostale semenke. Kroz gornji procep multipraktika sipajte vodu. Mašajte testo dok ne počne da se odlepljuje od zidova multipraktika.
Prebacite testo na radnu površinu posutu brašnom, i oblikujte ga u loptu, nauljite i stavite u veću vanglu gde će da narasta. Pokrijte je plastičnom folijom. Vanglu stavite na neko mirno mesto, bez promaje, i čekajte oko 18 sati, a može i duže, da testo naraste.
Kad je testo naraslo stavite ga na radnu površinu, podelite na dva dela i oblikujte u dve vekne. Ja obično svaki deo razvučem u pravougaonik i onda presavijem kao pismo, pa onda oblikujem u veknu.
Vekne stavite na papir za pečenje, svaku ponaosob. Pokrijte vekne plastičnom folijom i ostavite oko 2 sata da narastu.
U međuvremenu zagrejte rernu na 260C (500F), zajedno sa tučanim sačom koji na sebi ima poklopac. Kad je hleb spreman da uđe u rernu oštrim nožem ga zasecite i sve zajedno sa papirom za pečenje stavite ga u zagrejani tučani sač. Poklopite ga i pecite na temperaturi 220C (425F) 30 minuta. Zatim sklonite poklopac i pecite još 15-20 minuta. Kad je hleb pečen izvadite ga iz sača, zajedno sa papirom. Ostaviti ga da se ohladi. Čuvajte ga umutanog u krpu.

Summary
recipe image
Recipe Name
Sedmozrni hleb
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 17 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

55 Comments

  1. E svaka joj je ko Njegoseva:-) sto bi kod nas rekli. Ja ne znam mnogo o Dzuliji ali kao da mi je misli procitala. Za mene je zdrava ona hrana u kojoj ima puno raznog povrca, integralni hleb , sjemencice i to obozavam ali uvijek kod nas ima i onog nezdravog tj slatkog i mesa, mlijeka, pita… Umjerenost u svemu je kljuc uspjeha po meni. Moja baka je zivjela 90 god i naravno jela meso , mlijeko i sve ono sto danas satanizuju. Moj tata na pr ima 75 i jos je veoma vitalan a cijeli zivot pije po casu mlijeka ujutro, pa malo putera, kajmaka, obavezno punomasni sir a sto voli slatko to je za pricu. S druge strane imam par poznanika i rodjaka koji bas forsiraju ovu modernu zravu ishranu i em sto muce sebe em sto nisu bas zdravi a nikako zdraviji od ovih drugih. Medjutim kad vidim ovaj tvoj hleb meni na pamet ne pada zdravo vec ukusno jer ja ovakve hlebove bas volim i to mnogo vise od onih skroz bijelih. I ja pravim hleb i uvijek dodam bar malo mekinja da bi poboljsala ukus jednostavno vise volim tako. Onaj skroz bijeli hleb mi je nekako bez karaktera.

  2. E svaka joj je ko Njegoseva:-) sto bi kod nas rekli. Ja ne znam mnogo o Dzuliji ali kao da mi je misli procitala. Za mene je zdrava ona hrana u kojoj ima puno raznog povrca, integralni hleb , sjemencice i to obozavam ali uvijek kod nas ima i onog nezdravog tj slatkog i mesa, mlijeka, pita… Umjerenost u svemu je kljuc uspjeha po meni. Moja baka je zivjela 90 god i naravno jela meso , mlijeko i sve ono sto danas satanizuju. Moj tata na pr ima 75 i jos je veoma vitalan a cijeli zivot pije po casu mlijeka ujutro, pa malo putera, kajmaka, obavezno punomasni sir a sto voli slatko to je za pricu. S druge strane imam par poznanika i rodjaka koji bas forsiraju ovu modernu zravu ishranu i em sto muce sebe em sto nisu bas zdravi a nikako zdraviji od ovih drugih. Medjutim kad vidim ovaj tvoj hleb meni na pamet ne pada zdravo vec ukusno jer ja ovakve hlebove bas volim i to mnogo vise od onih skroz bijelih. I ja pravim hleb i uvijek dodam bar malo mekinja da bi poboljsala ukus jednostavno vise volim tako. Onaj skroz bijeli hleb mi je nekako bez karaktera.

  3. Ja se slažem za gospođom Child u potpunosti. Kruh genijalno izgleda, obavezno ću isprobati.
    Jedino na što sam slaba su putar štangice inaće stalno hrskav ovakav neki tamni i gusti kruh ali za njih bi se prodala.

  4. Ja se slažem za gospođom Child u potpunosti. Kruh genijalno izgleda, obavezno ću isprobati.
    Jedino na što sam slaba su putar štangice inaće stalno hrskav ovakav neki tamni i gusti kruh ali za njih bi se prodala.

  5. Džulija je bila opasna, ako se ikada domogneš njene knjige, Moj život u Parizu, obavezno je pročitaj. Pa sad, neki beli hlebovi imaju previše karaktera:) Balans kako u hrani tako i u životu ne može da škodi.

  6. Džulija je bila opasna, ako se ikada domogneš njene knjige, Moj život u Parizu, obavezno je pročitaj. Pa sad, neki beli hlebovi imaju previše karaktera:) Balans kako u hrani tako i u životu ne može da škodi.

  7. Obozavam hleb. U zemlji sa 300 vrsta hlebova bar pet imam uvek u kuci od turskog belog sa mlekom preko seljackog do ovih od punog zrna. Od dobrog hleba se ne mozes ugojiti. Samo ti ja ovaj sa lososom ne pipam osim kad moram, umesto toga mocarela pa sorico pa u rernu da se sjedine, a posle kuturan sloj putera a na njemu zimski dzem od jagoda sa vanilom i cimetom…ovaj tvoj hleb dusu dao za ovo, pa ti odoli 🙂

  8. Obozavam hleb. U zemlji sa 300 vrsta hlebova bar pet imam uvek u kuci od turskog belog sa mlekom preko seljackog do ovih od punog zrna. Od dobrog hleba se ne mozes ugojiti. Samo ti ja ovaj sa lososom ne pipam osim kad moram, umesto toga mocarela pa sorico pa u rernu da se sjedine, a posle kuturan sloj putera a na njemu zimski dzem od jagoda sa vanilom i cimetom…ovaj tvoj hleb dusu dao za ovo, pa ti odoli 🙂

  9. Potpuno se slazem sa Dzulijom Cajld, sve u umerenim kolicinama i eto zdravog zivota. Beli hleb nisam jela vise od 20 godina, stvarno mi je bezukusan, a obozavam ovakve hlebove sa puno zrnevlja. Steta sto je za mene mission impossible da ga napravim, zbog faktora vremena. Inace, meni zdrava hrana mnogo privlacnije izgleda nego one gomile suvomesnatih i mesnih proizvoda punih aditivima.

  10. Super recept. Zanima me da li moze bez sjemenki slacice? A sa ubacim neke druge sjemenke… mozda malo mljevenih bundevinih… Hvala na odgovoru. Pozdrav.

  11. Super recept. Zanima me da li moze bez sjemenki slacice? A sa ubacim neke druge sjemenke… mozda malo mljevenih bundevinih… Hvala na odgovoru. Pozdrav.

  12. Gledala, i čitala njenu knjigu, i kuvare, i neke druge knjige o njoj, videla njenu kuhinju u muzeju u Vašnigtonu, i bila sam napisala članak o njoj, samo još da ga nađem:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *