Mirisni kolač sa jabukama

 

Vikend je bio tužan. Zapravo veoma uznemiravajuć. Ne samo zbog samog događaja, već zato što sam čitala razna mišljenja na tu temu, a nije trebalo. I jutros sam ustala i samo mi je bila jedna misao u glavi, ja i dalje volim ljude, bez obzira na sve. Ne, ne mislim da je čovečanstvo pred krahom, ne želim da se odselim u divljinu, što dalje od ljudi, ne mislim da zbog onih koji su neljudi treba da mrzim celu ljudsku populaciju, i da osećam krivicu. 

Ja verujem u male stvari, u obične ljudske živote, neopterećene ideologijama i mržnjom. Radovati se malim stvarima, možda to nekima nije dovoljno cool, čak zvuči konformistički, ali za to treba puno volje i truda. Dati svom životu iznova smisao svaki put kad se probudite, uraditi nešto, makar to bio najmanji mogući projekat, obradovati njime svoje ukućane, prijatelje ili komšije, to su mali koraci ali čine da se osećamo bolje, i da imamo vere u sebe i druge.

Kolač sa jabukama

A sad natrag na male stvari…

Nazvala sam ovaj kolač Mirisni kolač sa jabukama zato što predivno miriše. Zamislite samo pomešane mirise jabuka, cimeta i putera. Inače je divnog ukusa. Malo podseća na našu lenju pitu, ali je rastresitiji i sočniji.


Kolač sa jabukama

Sastojci za fil od jabuka:
 
3 krupnije jabuke, oljuštene, očišćene i iseckane na manje komade
120ml vode
½ kašičice cimeta u prahu
100g šećera
2 kašike putera
2 kašike gustina
 
Za testo:
 
400g brašna
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičica sode bikarbone
Prstohvat soli
115g hladnog putera, iseckanog na manje kocke
2 krupna jajeta, umućena
150g šećera
250ml jogurta
1 kašičica ekstrakta vanile
Za posip:
 
70g brašna
70g šećera
50g hladnog putera, iseckanog na manje kocke
 
 
Priprema:
Zagrejte rernu na 175C.
 
U šerpici zagrejte iseckane jabuke, vodu i šećer, kad smesa počne da ključa, stavite poklopac i pirjanite sve oko 10 minuta. Stavite cimet, puter i umešajte gustin. Kad se smesa zgusnula sklonite je sa vatre.
 
U velikoj posudi promešajte prosejano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.  Dodajte hladan puter iseckan na kockice i prstima ga umešajte u brašno. U drugoj posudi pomešajte jaja, šećer, jogurt i ekstrakt vanile. Drugu smesu dodajte prvoj, mešajući drvenom varjačom, ali tek toliko da se brašno ne vidi, grmuljice su u redu.
 
U manjoj posudi napravite posip tako što ćete u smesu sa brašnom i šećerom umešati iseckani puter. Provlačite puter prstima, dok ne dobijete grmuljavu smesu.
 
U pravouganom plehu, dimenzija oko 33x22cm, koji ste obložili papirom za pečenje, stavite jednu polovinu testa, preko njega smesu sa jabukama, pa onda ponovo testo. Nema veze, ako ne možete da pokrijete sve, jer ćete preko svega staviti posip. Kad se kolač ispeče testo će značajno da nadođe.
Pecite kolač oko 40 minuta.
 
Služite ga uz kafu. 


Kolač sa jabukama


Summary
recipe image
Recipe Name
Kolač sa jabukama
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 23 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

10 Comments

  1. Bas sam se nasla u ovoj prici. Dan posle, mi na doceku Svetog Nikole, svugde deca oko nas, cika radost uzbudjenje… I to je ono sto zivot cini lepim i vrednim.
    Kolac je slican holandskoj 'torti od jabuka' (ove je sve torta), sa posipom. Fino izgleda.

  2. Mislim da je ubijanje zbog bilo koje vjere duboko nehumani čin. Vraćamo se u doba vjerskih ratova, a to je zaista strašno, naročito zato što mi koji vjerujemo samo i jedino u čovjeka uvijek stradamo od "vjernika".
    Točno znam o kakvim mirisima pišeš, mljac! A slično radi kao pitu s posipom i zato znam kako je ovo dobro.

  3. I ovde ima posipa, ali je donja kora mekša… ma divan kolač. Pa ne znam da li je zbog vere, to je obično izgovor, više je to zbog kojekakvih frustracija i nezadovoljstava… a i vala svaka budala voli da napravi neku glupost i da time skrene pažnju na sebe, što je danas vrlo lako. Ne znam, mislim da samo bolesne osobe mogu da se upuste u tako nešto, najgore kad njih podržavaju oni kao normalni.

  4. Testo mi je ispalo prilično lepljivo, tako da sam jedva uspela da ga razvučem po tepsiji. Sve mi je ostajalo na prstima i varjači. Ostatak sam jedva uspela da pobacam preko jabuka. Da li treba više brašna ili nešto drugo je u pitanju? Sve sam radila po receptu. Hvala, unapred.

    1. Dragana, tek sam sad videla poruku, nisam bila kod kuće ceo dan. Verujem da se do sada kolač ispekao, i ispao dobro, bez obzira na lepljivo testo. Ne mora da se sve pokrije testom, jer ono tokom pečenja naraste, i iako je vrh kolača neujednačen, to uopšte ne smeta.

  5. Divan kolac. Pravila sam prvi put sa jabukama i umjesto sjeckanja putera ja sam ga rendala. Isto kao i posip,bilo mi lakse. Sada sam pravila, samo sa odledjenim sljivama i vec mirise, cini mi se, citavo Sarajevo. Hvala Vam za ovaj recept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *