Rižoto sa šafranom ili kako da napravite savršen rižoto

Odličan rižoto
Ovo jelo je redefinisalo moj odnos prema hrani. Sve dok nisam imala priliku da probam dobro napravljen rižoto nisam imala ideju koliko je to jelo savršeno. Čini mi se da bih mogla da ga jedem svaki dan, naravno sa različitim dodacima. Mnogi smatraju da je Rižoto sa šafranom najukusniji rižoto, kada ga budete probali shvatićete koliko ima istine u tome.
Dobar rižoto nije teško napraviti. Potrebno je da se pridržavate par pravila, malo veća koncentracija dok mešate isti u šerpi, da ne zagori, i to je sav trud.
  • Pirinač, supa, puter, luk i Parmezan sir su osnovni sastojci bez kojih ne možete da napravite dobar rižoto. Na tu osnovu možete dodavati razno povrće i začine.
  • Za pravljenje rižota najbolje je koristiti specijalnu vrstu pirinča koja se zove arborio. Taj pirinač ima dosta skroba koji daje kremastu teksturu pa je zato i popularan. Pored arboria možete koristiti carnaroli i vialone nano. Skoro sam saznala da ima u Srbiji da se kupi kočanski pirinač koji je isto tako dobar za rižoto.
  • Dok kuvate morate sve vreme da budete uz šporet jer se rižotu povremeno dodaje supa (pileća ili od povrća) kada pirinač počne da se lepi za dno. Supa mora da bude vrela i najbolje je da je držite u šerpi na tihoj vatri dok kuvate rižoto.
  • I da, rižoto mora da se često meša, ali to ne traje dugo, oko 15-18 minuta.
Rižoto sa šafranom (Risotto alla Milanese) je moj omiljeni, a onda dolazi Rižoto sa gljivama (odličan recept možete naći ovde, ili pogledajte video), Rižoto Primavera, itd. Čini mi se šta god stavite u njega uvek ispadne neodoljiv. Recept koji sledi možete koristiti za sve moguće kombinacije.
Šafran je začin koji nije nimalo jeftin, ali vredi svaku paru. Neverovatno da par končića tog začina mogu da toliko obogate jelo. To su zapravo končasti, unutrašnji delovi cveta, koji se kod nas zove još i krokus. Svaki cvet ima samo tri končića i onda zamislite koliko je skup i naporan posao njihovo sakupljanje. Više o ovom začinu pogledajte ovde.

Rižoto sa šafranom

Najbolji rižoto

Sastojci:

  • 6 (1.5 l) šolja supe od piletine ili povrća, kupljena ili napravljen (dobro, mogu da pripomognu i supene kocke)
  • 1/2 kašičice (desetak končića) šafrana
  • 45g (3 kašike) putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka, malo zgnječen
  • 3 šelot (ljutika) luka (može i običan srednje veličine), sitno iseckana
  • 1 i 1/2 šolje pirinča arborio, nema potrebe da ga perete
  • 1/2 šolje belog suvog vina
  • 1/2 šolje sveže izrendanog parmezana
  •  So i biber

Priprema:

  1. Staviti supu da se greje na tihoj vatri.
  2. U pola šolje vrele supe staviti šafran da pusti boju.
  3. Iseckajte luk, izrendajte parmezan.
  4. U veću šerpu staviti 2 kašike putera i 1 kašiku maslinovog ulja da se zagreju na srednje jakoj vatri. Dodati čen belog luka i pržiti ga 1 minut taman da ispusti miris, a zatim ga odstraniti. Zatim, dodati iseckan šelot ili crni luk i pržiti ga oko 2 minuta dok ne postane mekan i staklast.
  5. Sipati pirinač uz stalno mešanje drvenom varjačom oko 2 do 3 minuta. Ovo je ključna faza zato što će mu prženje u masti pomoći da bolje apsorbuje tečnost. Zapamtite pirinač ne sme da postane braon.
  6. Sipajte pola čaše belog vina i mešajte.
  7. Kada tečnost ispari, posle 2 minuta, dodati pola šolje supe (jedna kutlača).
  8. Tokom sledećih 15 minuta mešajte rižoto i dodajte po kutlaču supe kada tečnost ispari i sve tako dok rižoto nije gotov.
  9. Pred kraj stavite tečnost u kojoj je bio šafran, zajedno sa končićima.
  10. Rižoto se kuva oko 18 minuta na srednje jakoj temperaturi, ali to može da varira, zato je najbolje da probate pririnač da bi utvrdili da li je skuvan ili ne. Zrno bi trebalo da bude mekano, ali ne prekuvano. Takođe, rižoto ne bi trebalo da bude ni previše suv, a ni sa puno tečnosti. Prava mera je ukoliko izgleda kremast kao na slici.
  11. Što se tiče supe može da vam se desi da nestane pre nego što je rižoto skuvan. U tom slučaju dodajte vrelu vodu.
  12. Kad je rižoto gotov sklonite ga sa vatre i izmešajte ga sa 1 kašikom putera i pola šolje izrendanog parmezana.
  13. Stavite sveže samleven biber i posolite prema ukusu, često so nije potrebna pošto je supa dovoljno slana.
  14. Rižoto se služi odmah. Ja obično dodam još parmezana. Možete ga služiti uz zelenu salatu, ili još bolje rukolu sa balzamik prelivom, kao glavno jelo, ili kao prilog. Najbolje ide u kombinaciji sa čuvenim italijanskim jelom Osso Bucco (recept možete da vidite ovde).
I da, ja volim da ga stavim u kalup nebili dobio oblik kao na slici.

Ovde pogledajte video kako da napravite rižoto Milaneze.
Sigurna sam da ćete posle pravljenja i konzumacije rižota postati veliki ljubitelj istog.
Summary
recipe image
Recipe Name
Rižoto sa šafranom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 24 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

18 Comments

  1. Sad vecerali savrseni risotto (uz piletinu)! Jedino sto moj risotto nije ovako zut, mozda safran nije bio dovoljno jak (Does this make sense?). Hvala na sjajnom receptu!

  2. Sladoled, taj milanski risoto je savrsenstvo… sto se tice zute boje, ne znam, mozda je problem do safrana… jesi li ga stavila u toplu vodu pre nego sto si ga dodala pirincu?

  3. Jesam, u topli pileci bujon. Mislim da je onaj salot luk bio malo jace ljubicaste boje, pa safran nije dosao tako do izrazaja. Nije vazno, ukus je bio bozanstven!

  4. Rižoto nije jelo koje je na našem meniju, ne znam zašto, valjda smo navikli na pilav. Onda sam pre godinu-dve napravila po instrukcijama jedne drugarice, rižoto sa pečurkama, i meni se JAKO dopalo. Možda sam pravila dva puta u kratkom intervalu i opet ništa duže vreme. Večeras vidim bukovače u radnji i poželim baš njih i baš u rižotu, kupim, dodjem kući… Ali ne sećam se ja tih smernica, znam da beše neki odnos pirinač-tečnost, da l' 1:4 ili… I čuknem u Google rizoto, i eto mene kod tebe 🙂 Čitajući tvoje smernice, tačno se osetim da sam na poznatom terenu, da mi je TO ISTO rekla i drugarica koja mi je prvi put davala instrukcije, urpavo to po malo dolivanje tečnosti, i da treba da bude kremasto ali ne čorbasto… I tako ja napravih jednu varijantu sa bukovačama, malo šargerepe i sitno seckanim celer lišćem koje je utrčalo na kraju. Jednu šolju tečnosti sam zamenila slatkom pavlakom, to se sećam iz tih prvih par pravljenja da je bilo jaaaako fino, zameni mi puter (jer sam počela na maslinovom ulju i slanini, jbg, ništa dok malo ne zamiriši slaninica :))), i doda neku ekstra kremastu notu. U svakom slučaju, večeras si mi pomagala u kuhinji, hvala ti, odlično je ispalo!
    Pozdrav!
    Maja

  5. To je bas bio bogat rizoto… moram da priznam slaninu jos nisam koristila, ali nju i u kolac da stavis ispasce dobro. Kad budes mogla napravi i ovaj milanski rizoto, sigurna sam da ce ti se mnoooogo dopasti.

  6. Venecijanski se valjda ne razlikuje puno od milanskog:) Znas kako, ja ga stavljam u vrelu supu i sacekam neko vreme da se rastvori, na kraju kad je rizoto gotov ja ga umesam. Ima neka fora, nisam je probala, ali ako hoces da dobijes istu takvu boju i da bude jeftinije onda savetuju da koristis cvet kadife.

  7. Mislim da veoma lako mozes da zamenis safran sa kurkumom. Dobijas extra zutu boju i malo drugaciji ukus, ali je krajnji rezultat isti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *