Tiramisu, najlepša slatkost na svetu

Tiramisu

Odmah da kažem da je meni tirmisu najomiljeniji dezert. Probala sam ih razne, sjajne i očajne. Čini mi se da nijedan kolač nema toliko varijacija u receptu kao tiramisu.

Moj omiljeni tiramisu godinama je bio onaj iz poslastičarnice Buongiorno u Beogradu. Ne znam kako sad stvari stoje, da li poslastičarnica još uvek postoji, ali živo me interesuje kakav im je sada tiramisu, da li bi mi se ponovo dopao posle toliko vremena.

 tiramisu torta

Pre neki dan sam konačno napravila svoj prvi tiramisu u životu. I uopšte nije loše ispao, zapravo bio je odličan. Našla sam recept ovde, ali sam ga malo izmenila. Sledeći put ću još neke modifikacije da napravim, ali radi se samo o količni piškota i njihovom rasporedu u kolaču. O tome na kraju recepta. Takođe, ohrabrena svojim kulinarskim uspehom rešila sam da napravim i tiramisu sa malinama, recept Giade De Laurentiis. Ako bude dobar postujem ga.

Tiramisu torta
 

Sastojci:
  • 6 žumanca
  • 225g 1 1/4 šećera
  • 280g (1 1/4 šolje) maskarpone sira
  • 415g (1 3/4 šolje) slatke pavlake
  • 670g piškota, bilo bi dobro da su svežije
  • 2 dupla espresa + šolja vode
  • 1 kašika kakaa
  • 1 štangla čokolade

Priprema:

  1. Fil od žumanaca i šećera se pravi na pari. Ukoliko imate odgovarajuću posudu za kuvanje na pari super, a ako ne onda morate da se snalazite sa kombinacijom dubljeg staklenog suda gde se kuvaju žumanci sa šećerom i šerpe koja je ispunjena vodom ali da ne dodiruje stakleni sud. Šerpu stavite na šporet, na umereno slaboj vatri zagrejte vodu do ključanja, stavite na nju staklenu posudu i kuvajte fil uz stalno mešanje oko 15 minuta. Kada je fil dovoljno gust skolonite ga sa vatre i energično mešajte par minuta. Ostavite ga u frižideru da se ohladi, oko 45 minuta.
  2. U fil dodajte maskarpone sir i sve dobro promešajte.
  3. Napravite šlag od slatke pavlake koristeći mikser. Kada je šlag dovoljno gust dodajte ga filu.
  4. Pripremite sud u kojem ćete ređati piškote i fil. To može da bude pravougaoni pleh, ili neki dublji stakleni sud, ali meni se najviše sviđa način na koji sam ja to uradila. Za to vam treba kalup za pečenje kora za torte koji se otvara, tj. mogu da se odvoje ivica i dno suda. Treba vam samo ivica kalupa oko koje ćete ređati piškote, kada se sve zgusne, onda je samo skinite i dobićete savršen krug. Ja sam delila piškote na pola kako je pisalo u receptu, ali sledeći put bih uradila nešto drugačije. Ostavila bih cele piškote za ivicu, zid kolača, koje inače nema potrebe da umačete u kafu, i umesto dva reda piškota u kolaču uvela bih treći, tako da ukus fila ne nadjača ukus piškota. Zato vam definitivno treba bar još jedno manje pakovanje piškota. Preostale piškote bih podelila na pola i umesto da ih umačem u kafu, ja bih ih namočila kafom kuhinjskom četkicom. Jer ako ih i vrlo brzo umočite u kafu one jednostavno veoma puno upiju tečnost.
  5. Dakle, prvo napravite zid ili ivicu kolača tako što uz kalup ređate cele piškote uspravno. Zatim sa prepolovljenim i natopljenim kafom piškotama pravite bazu. Onda stavite fil, pa ponovo red piškota, pa fil, piškote i na kraju fil. Na vrh stavite kakao, najbolje kroz cediljku. I na kraju sa običnim pilerom, sa kojim inače ljuštite recimo krastavac, napravite dekorativne detalje od čokolade. Ne znam kako bih to nazvala ali na slici se vidi na šta mislim.
  6. Kolač mora da prenoći u frižideru.

 


 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Tiramisu torta
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 24 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

22 Comments

  1. Obožavam a i to je blago rečeno.Retko odem u restoran, a ima jedan u gradu koji namerno ne promašim kad sam tamo samo zato što prave tiramisu na tri sprata.Radosti nikad kraja

  2. Maskarpone sir je glavni sastojak tiramisua… sigurna sam da ga ima u Srbiji, probajte u da ga nadete u nekim boljim prodavnicama. Hocu da ga kazem, nema zamene…. Nadam se da cete ga naci.

  3. Ja pravim tiramisu sa cijelim jajima ali manje jaja a vise sira a nekad pravim i sa malinama u sezoni ali samo dodam maline u ovakav tiramisu sa piskotama namocenim u kafu i pospem kakaom tako mije mnogo ukusniji nego na pr kad se piskote namoce u mlijeko i liker onda mi nekako izgubi sustinu i to vise nije tiramisu. Ideja za slaganje ti je fenomenalna ja ga uvijek samo slozim u neki dublji pleh i onda nije ni blizu dekorativan kao ovaj tvoj

  4. Ma i ja sam pravila tiramisu sa malinama… onako redjas samo sastojke u dublji stakleni sud, ali nije bio neki dobar recept… btw. Tiramisu mi je omiljen kolac.

  5. Kolika je veličina pleha sa pomičnim dnom, ako nisam negd eu receptu propustila? A Boungorno mi je upropastio tortu za venčanje (umesto fondana belog dobila sam šlag i sklepanu zlatnu traku umesto da bude iz jednog komada).

  6. I ja bih se žešće iznervirala da su mi tako nešto napravili… Stvarno smo puno voleli Tiramisu I Reform tortu iz te poslastičarnice. Što se tiče okruglog pleha, ja skoro uvek koristim onaj prečnika 23.5cm ili 9 inči. Pozdrav.

  7. Pravim ga vec dugo, bas po ovakvom receptu. Vrlo sam zadovoljna. Ukus je jos lepsi kada se servira u casama, jeste malo vise posla, ali aroma kafe se lepse oseti, sve postane nekako harmonicno. A i lepo izgleda kada se sluzi u casama.

  8. Verujem da je pravi. Čim legne plata, častimo se 😉
    Međutim, ako bi se radila verzija u čašama, ima 1 odličan recept po kom pravi moja svekrva – umesto slatke pavlake muti se šlag, a maskarpone sira ide više – 500 g. Takođe, u kafu ide rum. Fil je kremast i lagan ( nije masan ) i malo je ređi u odnosu na ovaj sa slatkom pavlakom, a rum se fino prepliće sa kafom. Za sada, najlepši tiramisu koji sam probala.

    1. Ok. Umućena slatka pavlaka jeste šlag, nego kod nas se koristi onaj iz kesice.Taman imam toliko maskarpone sira u frižideru, a i rum mnogo volim. Hvala za ideju.

    1. Jelena, to je do maskarpone sira. Nekada je pun vode, znam to jer kad pravim fil sa njim nekad mi se događa da baš bude redak i bezveze. Pre nego što koristiš maskaropne dobro ga ocedi, stavi ga u cediljku pa ga nečim pritisni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *