Kleftiko, jagnjetina na grčki način

Grčka jagnjetina

Nama je poslednji Uskrs nekako sav prošao u znaku Grčke. Uskršnja služba je bila u grčkoj crkvi (naša lokalna crkva nema svoju zgradu pa je iznajmljuje). Gotova sva jela koja smo pravili za nedeljni ručak su bila grčka, iako uopšte nismo o tome razmišljali, nije nam to bila ideja. Napravila sam bila Kleftiko, grčki uskršnji hleb i pitu od sira i spanaća, ali o tome u budućim postovima.

Biće da mi je ovo letnje vreme udarilo u glavu pa samo razmišljam kako da odem u Grčku na more. A baš nema nikakve šanse da mi se to dogodi, jer uskoro treba do dobijem novu bebu. Zato mi je čežnja još veća, pa sam se verovatno zbog toga dala na pravljenje grčkih specijaliteta.

Kleftiko se spremam da napravim već neko vreme, samo mi je nedostajao dobar povod za to, a evo zašto… Pre nekog vremena odem ti ja sa mojim drugaricama iz kluba knjige na večeru u baš neki izvikan i naravno skup grčki restoran. Dakle, to nije onaj tipičan grčki restoran, jeftin i opušten, već neki kao vrlo ekskluzivan. I ja naravno naručim Kleftiko, prisećajući se one divne jagnjetine sa povrćem koju sam imala prilike da probam u Grčkoj. Dobijem jelo servirano na kuskusu, međutim… meso je bilo vrlo žilavo, ni traga od povrća, a što je najgore bilo je puno već očvrslog loja, a ja to baš nikako ne volim. Ni predjelo, kao ni dezert nisu bili ništa bolji. Katastrofa. Veoma sam se bila iznervirala. Pošto nisam mogla da kukam o tome za stolom, jer nisam htela da uvredim prijateljicu koja je odabrala taj restoran za sastanak, obećala sam sebi da ću prvom prilikom da napišem neki grozan review na internetu, što naravno nisam uradila. I obećala sam sebi da ću lično napraviti Kleftiko koji će hiljadu puta biti bolji od onoga što sam probala u tom “fancy” restoranu. 

Kleftiko je vrlo lako napraviti jedino vam treba dobra jagnjetina. Ja sam kupila već gotovi but, bez koske, uvezan i sa malo začina. Možda će vam jedino predstavljati problem da uvijete jagnjetinu zajedno sa povrćem u papir za pečenje (parchment paper)… ako papir baš nije previše širok tu već morate da budete kreativni. Inače, jagnjetina se peče u ovom papiru da bi se dobio isti onaj efekat kao “pod sačem”.

Još nešto vrlo važno. Ja sam servirala ovo jelo uz Tzatziki (Zaziki) salatu, jer sve je lepše i ukusnije sa njom. Pravi se tako što izrendate jedan krastavac, posolite ga i ostavite 15 minuta da iz njega izađe voda. Rukama ga iscedite. Pomešajte ga u činiji sa jednom i po šoljom gustog jogurta. Stavite i vrlo sitno iseckana dva čena belog luka. Dodajte 1 kašiku iseckane sveže nane i malo svežeg bibera. I eto savršene salate.


Sastojci:
  • 1.5 – 2 kg jagnjećeg mesa, najbolje buta
  • 10 čena belog luka iseckanog na uzdužne komade
  • 100g parmezana iseckanog na male kocke
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ½  kašičice suvog ili svežeg ruzmarina
  • ½  kašičice žalfije
  • So i svež biber
  • 1 kg crvenog krompira, iseckanog na kocke
  • 3 manje zukini tikvice, iseckane na krugove
  • 4 srednje šargarepe, iseckane na krugove
  • 1 veza mladog crnog luka, iseckanog
  • Papir za pečenje
Priprema:
  1. Dan pre pečenja pripremite jagnjetinu. Najpre nožem skinite mast sa mesa. Ušpikujte jagnjetinu, ili kako se već to kaže, sa komadićima belog luka i parmezana. To znači da nožem napravite rupice u mesu u koje stavljate kockice sira i luka. Istrljajte meso začinima uključujući so, biber i maslinovo ulje. Neka meso prespava u frižideru.
  2. Zagrejte rernu na 250C (480F).
  3. Pripremite povrće. Iseckajte tikvice i šargarepu i luk na krugove, a krompir na kocke. Začinite ih i poprskajte uljem.
  4. Stavite meso i povrće na masni papir za pečenje i uvijte ih čvrsto (vidi sliku dole). Budući da će se meso i povrće peći u plehu sa vodom, ta voda ne bi smelo da uđe u hranu. Pleh bi trebalo da bude ispunjen vodom oko 1/4 njegove visine, ukoliko ona ispari tokom pečenja treba je naknadno dodati.
  5. Jelo se peče oko 2 1/2 sata. Budući da su se meso i povrće pekli zatvoreni u papiru biće dosta tečnosti unutra i nju bi trebalo da izvadite.
  6. Kad je Kleftiko gotov odmah ga servirati.

 


 

 

 

 

Malo podsećanje na prošlogodišnje letovanje u Grčkoj.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Kleftiko
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

12 Comments

  1. Da da kaže se ušpikovati..belim lukom, slaninom.ruzmarinom ili čak i limunom.Jagnjetine ovde ima uvek i najbole.Nije ni čudo kad imamo 65 miliona ovaca.A grci su zna se majstori za jagnjetinu(posle kivija, heeheh).Odličan recept a slike su ah i wish i was there.

  2. Predivno ti je sve…Slike Sitonije, ma koliko ona izgledala nenaseljena, ostavljaju bez daha…Jela su im godinama vec standardno prosecna, ali nadje se ponesto dobro..Ove godine smo probali Kalamari suvlaki i bio je sasvim pristojan.

  3. Tzatziki (Zaziki) =Džadžiki! Đađiki! 🙂 nije zaziki, nije caciki.
    kleftiko jeste recept moje zemlje ali nije jedini recept za jagnje, već to je recept za jagnjeće pečenje sa povrćem. hvala što voliš moju zemlju.

  4. Tzatziki (Zaziki) =Džadžiki! Đađiki! 🙂 nije zaziki, nije caciki.
    kleftiko jeste recept moje zemlje ali nije jedini recept za jagnje, već to je recept za jagnjeće pečenje sa povrćem. hvala što voliš moju zemlju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *