Mafini od bundeve filovani krem sirom

mafini sa bundevom filovani krem sirom

 

«To vam je lepše od banane» bile su reči moga tate koji nas je ubeđivao da jedemo bundevu a ja je baš nikako nisam volela. Tata me nije baš ubedio, i danas smatram da su banane ukusnije, doduše bele semenke su strava, ali otkako sam došla u Ameriku rešila sam da im dam šansu. Ovde su stvarno jako popularne, čak se pravi i kafa sa ukusom bundeve.

Skoro sam probala mafine sa bundevom i filom od krem sira iz Whole Foods-a i stvarno su bili jako ukusni. Tražeći recepat za isti iskopala sam recept Marthe Stewart i dodala deo sa krem sirom koji je iskreno i najlepši. Inače slični mafini se prodaju i u Starbucks-u i užasno su popularni u ovo doba godine.

Pošto u ove mafine ide pola integralnog, pola običnog brašna, može da se kaže da su zdraviji od običnih. Vrlo su mekani, a orasi im daju lepu teksturu. Bundevin začin, mešavina cimeta, oraščića, karanfilića i đumbira, ide fenomenalno uz testo. I kao šlag na tortu ide fil od krem sira. Dakle, puno raznih neodoljivih ukusa.

I na kraju posta možete da vidite fotografije sa jednog veoma neobičnog događaja. Naime, s jeseni ovde se organizuju obilasci lepših kuća u komšiluku. Priznajem da je to za mene idealna aktivnost, ne moram uveče da škiljim kroz prozore komšija koji su upalili svetlo a nisu navukli roletne. Ima tu par veoma lepih stvari koje bih rado posedovala… obratite pažnju na jednu super modernu kuhinju.


Date mere su za 24 srednjih, odnosno 12 velikih mafina.

Sastojci:
  • 3/4 šolje ulja
  • 1 i 1/2 šolja integralnog brašna
  • 1 i 1/2 šolja belog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašika bundevinog začina (pumkin pie spice) mešavina cimeta, oraščića, karanfilića i đumbira. Možete da stavite svaki od začina individualno.
  • 1 konzerva ili 2 šolje pirea od bundeve  – ispeče se bundeva a onda izblenda sa malo vode i dobije se pire
  • 1 šolja jogurta
  • 3 jajeta
  • 1 šolja braon šećera
  • 1 i 1/2 šolja krupno iseckanih oraha
Za fil:
  • 285g (10 oz) krem sira
  • 1 jaje
  • 4-6 kašika šećera u prahu
Priprema:
  1. Zagrejte rernu na 175C (350F). Pripremite pleh za mafine tako što ćete staviti korpice.
  2. Najpre napravite fili od krem sira. Umutite jedno jaje zajedno sa 4 kašike šećera i dodajte krem sir. Bitno je da se ne izgubi čvrstina krem sira zato nema potrebe da ga previše mešate.
  3. Pravilo za pravljenje mafina kaže da se u jednoj posudi pomešaju suvi, a u drugoj tečni sastojci. Dakle, u jednu posudu ćete staviti obično i integralno brašno (prosejano!), prašak za pecivo i sodu bikarbonu, i bundevin začin. U drugu posudu ćete umešati ulupljena jaja, jogurt, bundevin pire i šećer. Na kraju dodajte orahe i umutiti sve sa suvim sastojcima. Jako važna stvar je da ne mešate previše sastojke, neka slobodno ostanu grmuljice, to će se tokom pečenja sve lepo spojiti.
  4. Sipajte smesu u kalupe u plehu. Napravite rupe u testu u koji će da dođe fil od krem sira. Ja sam koristila za tu priliku kineski štapić od bambusa, ništa mi pametnije nije palo na pamet.
  5. Pecite 35 minuta ukoliko su srednje veličine mafini odnosno 40 minuta ukoliko su veliki. Ubodom čačkalice možete da utvrdite da li su mafini dovoljno pečeni.
  6. Pošto ste ih izvadili iz rerne sačekajte još 5 minuta i zatim ih izvadite iz kalupa i ohladite na rešetki.


Razgledanje kuća
Mnogo volim ova ulazna mermerna stepeništa
Petunije su zakon.
Još malo mermernog stepeništa
Zadnji deo kuće sa terasama
Jedan od retkih prozora sa zavesom
Simpatičan tradicionalan enterijer
Leteći flamingo, nije loš detalj
Umetnički atelje
Ova slika na zidu mi se mnogo sviđa
Kako slatka spavaća soba. Kilt je baš lepo odabran.
Fascinirana sam ramom za lepezu.
Čuvene baltimorske terase ili dekovi sa pogledom na zaliv.
Stepenište identično kao u mojoj kući. Sviđa mi se rad na zidovima.
Simpatičan luster
Oslikan park sa pagodom preko puta kuće. Mislim da je originalna slika iz 19. veka.
Lepo, lepo… ima se, može se…
Verovali ili ne, lift u trospratnoj kući.
Moja omiljena kuhinja
Još jedan pogled… obratite pažnju na šporet sa 6 ringli.
Jedna devojačka spavaća soba
Neko čudo od instrumenta.
Presladak gradski vrt
Fasada od cigli
Još jedan prepoznatljiv arhitektonski detalj kraja

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Mafini od bundeve filovani krem sirom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

6 Comments

  1. puno lijepih interijera, a i muffini su ti odlični. Kod nas bundeva nije toliko popularna u kuhinji kao u SAD-u, ali kod mene je česta, jako ju volim i u desertim ai u slanim jelima.

  2. svakako cu ih zabiljeziti jer ja imam bundevu tjekom cijele godine,dosta je ipotrebljavam u domacinstvu iako se moji samo mrste..ja i dalje po svom ,ja je volim,odrasla sam uz pecenu bundevu zahvaljujuci mojoj baki ..!!!!:)

  3. Upravo pravim ove mafine. Nisam sigurna, kada se filuju, pre ili nakon pečenja. Mi smo ovde malo skeptični kada je u pitanju živo jaje u filu, a na slici deluje kao da je ifil pečen zajedno sa mafinom. Može li mali savet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *