Crvena riba, Red Snapper & Mullet

Crvena riba

 

Ne znam da li zbog boje ali crvene ribe su neodoljivo ukusne. Snapper i mullet (cipel, tako sam našla, ali nisam sigurna da je to ta riba) su fizički veoma slične kao što se može videti na fotografijama, snapper je krupniji doduše, i imaju prilično sličan ukus. Iskreno, ne razumem se u klasifikaciju riba, ali znam da su različite vrste. Jedna je iz Meksičkog zaliva a druga sa Mediterana. Obe su veoma cenjene i prilično skupe.

Skoro se otvorilia neka ribarnica u mom kraju i mojoj sreći nigde kraja. Volim kad nađem celu ribu i kada ti na licu mesta istu očiste. Pokušavam da im budem što redovniji mušterija da podržim njihov mali biznis, jer inače do sada sam imala dve opcije, ili mršav izbor ili previsoke cene. Neverovatno, kada se uzme u obzir činjenica da živim na okeanu, tj. zalivu.

crveni mullet

Ja kad pravim ribu koristim skoro uvek par namernica: maslinovo ulje, beli luk, mladi luk, limun, so i svež biber. Nekad dodam i neki drugi začin, ali to je to. Doduše imam par izuzetaka: kad pravim losos tu mi je dobitna kombinacija paradajz, đumbir i beli luk, plus pinjoli. I kad pravim cod, puter, senf i pinjoli. Gotovo uvek je pečem u rerni, skoro nikada ne pržim.

Pošto nemam crvenu ribu često na meniju malo sam dodala više sastojaka nego obično. Mullet sam pekla uvijen u papir i stvarno je fenomenalno ispao. Ja retko kad pojedem celu ribu, mislim sve njene delove, ali riba je bila toliko ukusna da sam prebirala po tanjiru nebili našla neko parčence nepojedeno.

Pečeni crveni snapper


Sastojci:

  • 2 kom. crvenog snappera, očišćena
  • So i svež biber
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • Šaka svežeg peršuna, iseckanog
  • 1 kom. đumbira, veličine 3 cm, izrendanog
  • 2 velika čena belog luka, iseckana
  • Sok od jednog limuna

Priprema:

Očišćenu ribu oprati i osušiti papirnatim ubrusom. Posoliti je i pobiberiti. Iseckati sve sastojke i pomešati ih sa maslinovim uljem i limunovim sokom. Staviti ribe i marinadu u zipper plastičnu kesu, promešajte sve i stavite u frižider ne duže od 30 minuta.
Zagrejte rernu na 220C (430F) i pecite oko 15 minuta.


Crveni mullet pečen u papiru

 


 

Sastojci:

  • 3-4 kom. crvenog mulett-a, očišćenog
  • So i svež biber
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 3 grančice svežeg timijana (majčine dušice)
  • 2 lovorova lista
  • 4 kom. mladog luka, iseckana
  • 2 velika čena belog luka, iseckana
  • Šaka crnih maslina, iseckanih
  • Sok od jednog limuna
Priprema:

Sve isto kao u predhodnom receptu. Očišćenu ribu oprati i osušiti, zatim posoliti i pobiberiti. Iseckati sve sastojke i pomešati ih sa maslinovim uljem i limunovim sokom. Staviti ribe i marinadu u zipper plastičnu kesu, promešajte sve i stavite u frižider, ne duže od 30 minuta. Isecite papir za pečenje (parchment paper) i umotajte svaku ribu posebno zajedno sa marinadom.
U zagrejanoj rerni na 205C (400F) pecite ribu 15 minuta.


Više o pripremi ribe pronađite ovde.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Pečeni crveni sneper
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

16 Comments

  1. Ni ja nikada nisam cula za ovu ribu, ali ima zanimljiv izgled. Posto i inace volim ribu, posebno pecenu u rerni, ovo mi se bas dopada… 🙂

  2. Gledajući tu vrstu ribe na wikipedii izgleda da to nikako ne može biti Red Snapper.

    Red snapper ima male oči u odnosu na tijelo, oči su smještene više gore dok su u tvoje ribe više centralno, gornji dio je obliji od donjeg za razliku od tvoje ribe koja ima simetrično tijelo.

    Uglavnom ta riba ima samo zajedničku boju sa Red Snapperom.

  3. @ Anoniman To jeste red snapper, varijacije u izgledu uvek postoje, ali crvene oci i crveno telo jesu najvaznije karakteristike ove ribe. Pogledaj Images na Google za red snapper i slike ce ti same reci. Ja ga takvog kupujem godinama tako da nema sumnje…

  4. Zeljko, nije zubatac. Jeste, crveni bas podseca na snapper, ali zubatac obitava na Jadranu, a snapper zivi u Meksickom zalivu i jugoistocnoj americkoj obali. Strane reci uvek koristim kada ne mogu da nadjem adekvatnu rec na srpskom… Hvala na komplimentu za blog.

  5. Nisam neki poznavalac riba, ali sigurna sam da Red Snapper nije isto sto i Zubatac. Lice, ali ne zive u istim morima, i pre svega nose razlicita latinska imena (valjda je to dovoljno dobar dokaz). Red Snapper je iz familije Lutjanidae, a lat. naziv mu je Lutjanus campechanus. Zubatac pripada familiji Sparidae, a lat. naziv mu je Dentex dentex.
    Posto ljudi sa nasih prostora nisu imali priliku da vidjaju Red Snapper u prodavnicama ili restoranima, verovatno zbog udaljenosti njihovog prebivalista, ova riba nikada nije ni dobila domace ime.
    Nadam se da vise nema nedoumica oko imena:)

  6. zar nije zubatac – dentex? red mullet je barbun koliko je meni poznato.
    divni recepti, isprobavam cim pre… 🙂

  7. Danas sam isprobala red snapper na tvoj nacin i vise smo nego zadovoljni. U sustini, i neke druge vrste ribe spremam na ovaj nacini samo bez djumbira, ali djumbir ovde sigurno dodaje odredjeni smek. Moj red snapper je izgledao bas ovako kao i tvoj na slici, pa ako ti nisi u pravu, nisam ni ja.

    1. Istina, odlična je. Ovde može da se vidi kako se pripremaju prženi fileti crvenog snepera -https://www.youtube.com/watch?v=FUe-4qdjzlI&t=2s

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *