Kapkejksi od pikana (Pecan Pie Cupcakes)

Pita od pikana
Ovih dana na Facebooku se moglo videti mnogo postova i komentara na video o srpskoj kuhinji sa nazivom Soul food. Ljudi koji su marketirali čitavu stvar uzeli su ovaj naslov ne znajući da on već odavno postoji a odnosi se na američku južnjačku hranu (Southern Cuisine). 
 
Ta južnjačka kuhinja je veoma popularna ovde, i kao krajevi odakle je poreklom (jug SAD)  puna je osobenosti i nekog šarma. Nastala je pod raznim uticajima a ono što je najviše karakteriše je da je jaka, tj. veoma kalorična, puno začina i dezerti su veoma slatki.
Pikan je jedan od nezabilaznih sastojaka kada je ova kuhinja u pitanju. Sličan je našim orasima, jedino što je masniji i gorči, a i ljuska mu je dosta drugačija. Za razliku od naših krajeva pikani su u Americi dosta popularniji od oraha. Postoji čuvena Pita od pikana, koju sam nameravala da napravim, ali to je toliko puno šećera, bukvalno zubi trnu od slatkosti, da sam odustala i na kraju napravih nešto što je sličnog ukusa i zove se Kapkejks od pikana.
 
pikani


Nameravam da u sledećih par postova obradim ovu interesantnu kuhinju, a ako ste željni da se bolje upoznate sa istom pogledajte kako kuva Pola Din (Paula Dean) koja je njen najpoznatiji predstavnik. Postoji šala da je dovoljno da pogledate njenu emisiju i već ćete dobiti nekoliko kilograma. Dok nisam ukapirala taj južnjački fazon meni  je Pola bila bezveze, međutim sad mi je baš simpatična, pogotovo ono njeno isprobavanje hrane i mljackanje, vidi se da žena stvarno uživa u njoj.
 
Ovo je recept za 12 komada srednjih kapkejksa. Ono što je važno jeste da se  kolač služi topao, ako se ohladi onda se zagreju u mikrotalasnoj, i obavezno se konzumiraju uz sladoled. Ne znam u čemu je fora ali ovde se tako služi skoro svaki dezert.
 

Sastojci:
1 šolja (110g) iseckanih pikana
60g brašna
150g otopljenog putera
2 jajeta
200g smeđeg šećera
1 kašika ekstrakta vanile
 
 
Priprema:
 
Uključite rernu na 175C (350F). Pripremite pleh za mafine. Stavite korpice u rupe. 
 
Iseckajte pikane. Umešajte ih u brašno koje je predhodno prosejano.
 
U drugoj posudi izlupajte jaja, dodajte šećer i istopljeni puter, i ekstrakt vanile. Izmešajte sve.
 
Dodajte tečnu smesu u brašno i pikane i promešajte, ne previše.
 
Sipajte smesu u kapice, ali ne do vrha.
 
Potrebno je 18 minuta pečenja da bi kapkejksi bili gotovi.
 
Služite ih uz sladoled od vanile.


Summary
recipe image
Recipe Name
Kapkejksi od pikana
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

5 Comments

  1. Videla sam reklamu za Soul food Serbia i sjajna je. Da, pozajmili su naziv, ali mislim da ovde niko nezna, tj. ne povezuje to sa jugom Amerike. meni taj jug dođe nešto slično kao i naš jug. Što južnije ideš to više zaprške, to više pohovanja i pečenja, zalivanja… Žao mi je što pekana nema kod nas. Da se posade sigurno bi uspeli, ali treba neko da se seti.

  2. Videla sam na jednom sajtu da prodaju pikan orah kao seme tj. da se posadi. Planirala sam ga kupiti, ali nemam dovoljno veliko dvoriste, a i treba godina i godina da ga docekam… 🙂
    Volim tvoje postove! 🙂
    Pozdrav!

  3. Ovo je jedna od omiljenih poslastica kod nas u kući već par godina (od kad sam videla recept na blogu), samo što je ja pravim sa ovim našim domaćim orasima. I svima se dopadne. Znači, ako nemate pikan orahe slobodno upotrebite obične orahe.
    Poslastica zasluženo dobija pet zvezdica od mene :-)!

    1. Bojana, meni izgleda kao prilično zanemaren slatkiš na mom blogu, potpuno bez razloga. Drago mi je da ga voliš. U pravu si, orasi su dobra zamena za pikane. Sad si me naterala da razmišljam o tome da napravim Pecan pie sa orasima. Pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *