Provansalska jagnjetina i malo o mačo kuvaru, Entoni Bordenu

Jagnjetina na francuski način

Upravo završavam jednu mnogo dobru knjigu Kitchen Confidential popularnog kuvara Entoni Bordena (Anthony Bourdain) i baš me drži. Početak uopšte nije obećavao, ali negde oko pedesete stranice sve je postalo veoma interesantno i uzbudljivo. Dakle, ko još nije čuo za njega, Entoni je kuvar koji putuje svuda po svetu, degustira raznu hranu, malo filozofira, puno pije i puši, i baš psuje, ali mene to posebno ne impresionira s obzirom odakle dolazim. Možda nije loš frajer za neku stariju generaciju, recimo nešto malo mlađu od moje mame, za žene koje vole taj njego mačo-pank fazon. Ima popularnu emisiju No reservation na Travel kanalu i sasvim sam sigurna da se ona emituje na našim prostorima. Uglavnom taj čovek zna zašto živi.

Čitajući tu knjigu možete da uđete u svet profesinalnih kuhinja, što je za nas laike dosta zanimljivo, i to manje ni više nego u NYC-u, jednom od najglamuroznijih gradova na svetu, mada se dešavalo da mesta na kojima je radio i nisu baš bila previše na nivou. Iskreno, mene Entoni malo nervira kada piše o sebi, mnogo je ufuran, ali kada piše o drugima tu je zaista neodoljiv. Ima tu i nekih praktičnih saveta šta da zaobiđete u restoranu, kada je hrana najsvežija, u koja jela se stavljaju već bajate stvari, itd.

Pošto sam i sama na kratko bila u tom restoranskom biznisu moram da potvrdim da su mnoge stvari istinite. Ima jedno poglavlje gde on opisuje kako izgleda jedan običan dan u njegom životu, glavnog kuvara renomiranog francuskog restorana u NYC-u, i za sve nas koji maštamo da jednog dana posedujemo restoran, apsolutno je fascinanto.

Kao i ja i on slabo ceni piletinu, tu se potpuno slažemo da je to meso bez ikakvog ukusa, prezire vegeterijance, i food personalities, mada iskreno i on je u tom fazonu… voli šelot luk i francusku kuhinju, iako poslednjih godina malo više forsira azijsku hranu.

Sve u svemu dosta dobra knjiga. Pošto sam je pročitala palo mi na pamet šta bih ja kuvala kuvaru Entoniju, i nema sumnje on bi pao na Provansalsku jagnjetinu; konkreto, a opet nekako delikatno jelo, pa uz to još i francusko.  Pravila sam je za Novu godinu i ko voli jagnjetinu kao ja uživaće u njoj.

Recept je preuzet od Ine Garten, i u originalu su duple mere.


Sastojci:

  • 2kg jagnjećeg buta sa koskom, uvezan kanapom
  • 1/4 šolje dižonskog senfa
  • 5 čena iseckanog belog luka
  • 1 kašika iseckanog svežeg ruzmarina
  • 3 kašike balzamiko sirćeta
  • Soli i sveže mlevenog bibera  (pošto je nama jagnjetina ispala slanija nego što bi trebalo vama ostavljam da odredite željenu količinu, Ina voli uvek da presoli)
  • 1.5kg paradajza, isečen na kocke (možda je čak bolje da stavite krupnije isečenu šargarepu, paštrnak, i stabla celera)
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1/4 šolje meda
  • 1 veliki crni luk, sečen na rebra
  • 2 grančice sveže majčine dušice (timijana)
  • 1 grančica svežeg ruzmarina
Priprema:
  1. Zagrejte rernu na 235C (450F) stepeni.
  2. Stavite meso u pleh i osušite ga papirnatim ubrusom.
  3. Umutite senf, 3 čena iseckanog belog luka, ruzmarin, balzamiko sirće, so i biber u multipraktiku. Dobijenu smesu stavite na meso.
  4. U većoj posudi promešajte iseckan paradajz, maslinovo ulje, polovinu meda, crni luk, preostali beli luk, so i biber.  Sipajte ovu mešavinu  oko jagnjetine i položite na nju grančice majčine dušice i ruzmarina. Prelite jagnjetinu sa preostalom količinom meda.
  5. Kada je rerna zagrejane stavite meso da se peče oko 20 minuta na 235C (450F).  Zatim smanjite temperaturu na 175C (350F) i pecite još jedan sat do jedan sat i 15 minuta, termometar treba da pokazuje oko 55C ukoliko želite srednje pečeno meso.
  6. Kad je jagnjetina pečena stavite je na veliku dasku za seckanje i pokrijte je aluminijuskom folijom. Neka tako odleži 15 minuta. Pleh sa paradajzom i začinima vratite u rernu da se ne ohladi. Kada je meso gotovo služite ga uz povrće u kome se peklo. Mi smo ga jeli uz pečeni krompir.

Ako ste ljubitelji jagnjetine vidite recept za indijsku i grčku (Kleftiko) i bliskoistočnu jagnjetinu.


Summary
recipe image
Recipe Name
Provansalska jagnjetina
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

14 Comments

  1. Uh, recept je vrhunski, jako dobro.
    Nisam još pročitala ovu knjigu. Ljetos je bio kod nas u Hrvatskoj i snimao epizodu, ne znam kada ćemo to moći pogledati

  2. iako vegetarijanac, volim i njega i njegov program. jednom prilikom sam gledala dio snimanja, epizode no reservations, kad mu je jedan klinac otprilike rekao: ti samo putujes, jedes i opijas se….bas ti je tezak posao! genijalno!

  3. Sajt Vam je odlican. I fotografije 🙂 Izgleda bas profesionalno i posveceno na prvi pogled, a sada cu se posvetiti citanju ostatka, jer sam videla dosta zanimljivih tekstova pored takodje dobrih recepata 🙂

  4. Ne mogu da se setim da li sam ga gledala epizodu o Hrvatskoj, toliko često prikazuju vašu zemlju ovde da mi se sve pomešalo… ponajviše Hvar i Dubrovnik, i Split.

  5. Da,vrlo sam bila uznenađena kada sam juče na blic ugledala blog a danas otkrivam sve čari tekstova i recepata koji se ovde nalaze uz odlične fotografije i objašnjenja.Hranim se pretežno vegetarijanski ali na mom meniju se nađu riba i piletina ali pre svega jedem mnogo salata, semenki,orašastih plodova,rekla bih raw food što je postala moderna odrednica za tu vrstu namirnica u skorije vreme.Ali naravno da imam kandidata(e)koji se pretežno hrane mesom pa sam ovde pronašla sjajne recepte kao što je ova jagnjetina sa povrćem i začinima.Rado gledam i emisije no reservation gore pomenutog kuvara jer su intersantne mada to što kuvar konzumira uglavnom zaobilazim u širokom luku.Samo ovako nastavite,pozdrav

  6. Hvala, Tamara. Imate na mom blogu puno recepeta za ribu, to je i moje omiljeno meso, mada volim i ostala.
    Entoni je cool lik, obavezno pročitajte njegovu knjigu Kitchen confidential. Knjiga nije samo o njegom životu već o profesiji kuvara i meni je bilo mnogo zanimljivo da naučim kako stvari funkcionišu sa one druge strane, u kuhinji restorana.
    Još jednom hvala na lepim rečima.

  7. Draga Ivana, Hristos voskrese! Pravila sam danas ovu jagnjetinu za uskršnji ručak i prste smo polizali 😋. Svi recepti na vašem blogu su sjajni. Sve sto sam do sada pravila i slano i slatko je mnogo ukusno. Puno pozdrava iz Beograda za vas i vašu porodicu

    1. Bojana, srećan Uskrs i tebi i tvojoj prodici! Drago mi je da ste uživali u gozbi. Mi smo isto to pravili, ali ovog puta smo pripremali dva jagnjeća buta, i ostalo nam je dosta toga, uvek precenimo količinu hrane koju možemo mi i naši gosti da pojedemo:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *