Losos sa boranijom, paradajzom i inćunima od Golog Kuvara

Losos sa boranijom i paradajzom

Da li se sećate kako je pre desetak godina bila opšta pomama za našim Džejmijem (Jamie Oliver)? Opušten stav, plava kosica, havajska košulja, brz kao munja, pun strasti prema začinskom bilju, koje svuda trpa, mladi kuvar koji zabavlja i kuva za svoje prijatelje. Iskrena da budem on jeste napravio revoluciju u kuvanju i prezentovanju, ali ja ga i dalje nešto posebno ne gotivim. Nekako mi to njegovo kuvanje previše improvizovano, meša sve žive sastojke, i iskreno, kad je jelo gotovo nešto mi ni vizuelno ne izgleda sjajno.

Ipak, i pored svega nabrojanog, Džejmi je ostavio velikog traga u mojoj takozvanoj kulinarskoj karijeri. Zahvaljujući njemu počela sam da skupljam začine i da se bavim njima. Sećam se, imala sam sjajnu policu samo za začine, ali više sam ih čuvala nego što sam ih koristila. Nekako je uspeo da prenese na mene tu njegovu strast ka travkama.

Džejmi je pokušao da se oproba i na američkom kontinentu prošle godine u nekom rijaliti šou gde je kao pokušavao da ukine čokoladno mleko u nekim školama u Kaliforniji. I nije se baš proslavio. Iskreno, baš me je nervirao dok je dramio i kukao… kako je pokupio taj američki manir baš me živo zanima.

Kad sam skoro bila u Srbiji pokupila sam njegovu knjigu “Goli ručak” sa idejom da kad dođem kući konačno mogu da je koristim jer ovde ima što kažu ” i bibe i ribe”. Međutim, kada sam uzela njegov kuvar u ruke opet mi je sve to izgledalo tako konfuzno, veoma loš prevod, čudne kombinacije jela, komplikovani naslovi, baš naporno za čitanje a kamoli za kuvanje. Uglavnom, dugo mi je trebalo da izaberem jelo koje ću da napravim a da nekako to bude tipično Džejmijevo jelo, a i da se meni dopada.

Losos sa boranijom, paradajzom i inćunima zvuči uvrnuto, ali zaista je veoma ukusno jelo. Obavezno ga služiti uz majonez od maslinovog ulja. Možda sam se prevarila u vezi Džejmija, možda i nije tako loš.

 


Sastojci:

1 kg file svežeg lososa
250g zelene boranije (French beans ili green beans)
300g paradajza, čeri ili nešto krupnijeg
10-12 komada inćuna
Šaka crnih ili zelenih maslina
Šaka svežeg bosiljka
1-2 limuna
1/4 šolje maslinovog ulja
So i biber
Majonez od maslinovog ulja (recept za domaći majonez od maslinovog ulja pronađite ovde)

Priprema:

Boraniju blanširajte u kipućoj vodi oko 5 minuta.
Zagrejte rernu na 260C (500F). Dok se ona greje operite lososa, osušite ga papirnatim ubrusom, i skinite mu kožu ukoliko je nisu skinuli u ribarnici. Posolite i pobiberite ribu i iscedite na nju ceo limun, sa obe strane.

Stavite ribu u sud za pečenje. Oko nje najpre stavite red paradajza, pa masline, inćune, i iseckani bosiljak. Prelijte to sve maslinovim uljem tj. uljem u kome su se nalazili inćuni. Nema potrebe da solite povrće zato što su inćuni veoma slani.

Pecite sve oko 10-12 minuta na postojećoj temperaturi.

Služite ribu uz majonez.


 

Updejt dnevnika jedne baštovanke: “Korov zaista raste kao korov”.

 

 

 

 

Zavirite i u ove recepte:

17 Comments

  1. Jamie je meni super, ima cudne kombinacije, ali par stvari sto sam probala bile su jako ukusne. Prvi put kad losos bude u planu, probacu ovaj recept.
    Super post, divno izgleda.

  2. Džejmi je zaista napravio revoluciju – njegove prve emisije su se emitovale kada ovde mnogih sastojaka nije bilo u širokoj prodaji (ako je bilo uopšte): đumbir, brokoli i slično. Ja ga volim, volim da gledam tu energiju, lakoću, vrlo često i improvizaciju. Svesna sam da neki recepti ne vrede ni boba, a onda gledam samo kako radi. Srećom, poamerikanizovanu verziju nisam gledala, niti želim, jer je verovatno potpao pod uticaj producenata i svih ostalih iz show-biz-a sa tvoje strane velike vode 🙂

  3. Meni je Jamie čisto ok, imam jednu negovu knjigu koja mi je draga, on mi je definitivno bolja inspiracija za slana jela nego za deserte.
    Ovo jelo koje si napravila mi se jako sviđa.

  4. meni je genijalno to što je pokušao u Americi.
    Barem je pokušavao osvijestiti ljude..i ne bih se složila da mu nije išlo. Baš naprotiv – čokoladno mlijeko, i mlijeko ''od jagode'' je ukinuto u svim osnovnim i srednjim školama, došao je i do L.A. gdje je stvarno napravio revoluciju.. Njemu ne treba da se živcira jer su Amerikanci pretili, svejedno to radi – jer mu je stalo.
    I meni je to odlično! Kad netko sa strašću zagovara ispravne stavove. 🙂

    Ovo izgleda super 🙂 Fine boje na tanjuru 🙂

  5. Moonea, i ja sam mislila da je ideja odlicna zato sam i gledala pocetak tog show-ua, ali sam se bas razocara. Ne zaboravimo da je to pre svega komercijalna emisija, i da je ideja o edukacija bila sekundarna… problem sa ishranom veceg dela americke nacije je mnogo kompleksniji i dublji i nikakve povrsne intervencije ne mogu da pomognu. Mislim da je flavored milk ukinuto tek u par skola i to je sve. Sa druge strane Jamie je toliko dramio, bas kao svi oni nebitni likovi po bezbrojnim show-ima, da sam jedva mogla da ga prepoznam… ni traga od onog mladog i harizmaticnog kuvara… a nista vala ni od kuvanja. Hocu jos da kazem da se u medjuvremenu pojavilo jako puno slicnih kuvara, koji imaju sta da kazu i pokazu (mozda su u Evropi nepoznati), tako da ne vidim da ce Jamie napraviti bilo kakav breakthrough u Americi. Btw, hvala na komplimentima.

  6. Probaj da nadjes emisije nekih od americkih kuvara… sigurna sam da ce ti se svideti… tako da nije bas sve bezveze sa ove strane okeana:) Javi mi ako si zainteresovana, recicu ti koje..

  7. Ma sigurno neće napraviti bohznašto, ali nekako, meni je hvale vrijedno što se makar trudio da im ukaže na lošu prehranu.
    Istina sve je to dosta bilo napuhano i pomalo dramatično, ali nekako mi je drag pa mu ne zamjeram. Puno puta je u svojim emisijama pokazao tu svoju nježnu, dječju, emotivnu stranu pa mi to dramljenje nije djelovalo neiskreno 🙂

    A da Amerikanci imaju problem…od sa imaju ga 🙁

  8. Castila sam muza i sebe za (svoj) rodjendan ovim jelom za veceru. Pun pogodak! Nisam ljubitelj majoneza i retko ga kupujem, ali ovaj od maslinovog ulja je ipak druga prica. Kombinacija lososa, maslina, cherry paradajcza i boranije je pun pogodak!

  9. Ja bila na Dzejmijevom kursu, sta se tamo nije sve kombinovalo!!! Na kraju to su bila najukusnija jela koja sam probala, ali nesto najuvrnutije sto sam jela a bilo je predivno je supa od oslica sa mirodjijom i neki njegov tiramisu, 6x bolji od italijanskog….ovog lososa pravim sutra, kontam ne moze da ne uspe 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *