Jedno predjelo, jedna salata i jedan dezert

predjelo od špargli
Špargle u holandez sosu

Elegantno predjelo u duhu klasične francuske kuhinje. Kiselkasti holandez sos se sjajno slaže sa hrskavim blanširanim šparglama. Dodatak estragon začina jelu daje dodatnu sofisticiranost.

Salata od spanaća i  jagoda sa dresingom od maka

Iako malo čudno zvuče sastojci, ova kombinacija je apsolutno neodoljiva. Mak je u ovoj salati “super star”, i zbog njegovog ukusa i zbog teksture. Zdrava, osvežavajuća i neobična salata.

Američka pita sa jagodama, borovnicama,
 kupinama i kamkvatom

Američke pite sa voćem su nešto najleše što je američka kuhinja dala čovečanstvu.  Sa ovom kombinacijom voća ne možete da omanete. Aroma egzotičnog voća kamkvata daje ovoj piti stvarno nešto posebno. Može i bez njega, ali za mene je ovo minijaturno voće pravo otkrovenje i obavezno ga stavite ukoliko vam je dostupno.

Sva tri recepta, kao i mnogo drugih veoma interesantnih stvari, možete naći u novom majskom broju online magazina Mezze.

Zavirite i u ove recepte:

14 Comments

  1. Ona salata zvuči divno! Baš sam razmišljala kako ovih dana bi mogla da spojim jagode sa nečim u salati. Sad je idelano vreme za ovu salatu jer kod nas mladog spanaća ima vrlo kratko, nažalost. Ja baš jako volim da ga jedem u salati.
    Pita je prekrasna kao i fotke!

  2. Jovanka, ovu vockicu mozes da koristis za razne kolace, salate, i moze da sa pravi dzem o nje, mada bih ja radije pravila slatko. Ja volim da je je iseckanu stavim u vodu, dodam malo nane, i eto flavored water.

  3. Super sugestije! Interesantno u Holandiji taj holandez sos niko ne pravi, jos ga nisam nikad videla na meniju nekog restorana, dok je u Nemackoj vrlo omiljen. A ove americke vocne torte ili pite su u ovde poznate kao tradicionalne holandske poslastice – doduse prave se sa vocem koje ovde raste – tresnje, kajsije i jagode.
    Nego imam jedno pitanje. Pravila sam Eggs Florentine za koje treba jaja posirati (pouch). Da li znas da li treba nesto sipati u vodu da se jaja lakse posiraju? Jelo je ispalo super, ali mislim da je pri posiranju nestala cetvrtina jajeta. Vajda nisam previse konfuzna. Hvala unapred!

  4. Holandez sos je francuski, zato ga valjda nema u Holandiji:) Sto se tice posiranih jaja, stavi sirce u vodu… mada ce uvek biti jaja mekana. Pozdrav.

  5. Hvala! Iduci put stavljam sirce u vodu. Posirana jaja stavljam na spanac pa onda u rernu, tako da na Florentine nisu mekana, ali za Eggs Benedickt da.
    Znala sam za poreklo holandeza, u Francuskoj ga sluze cesto uz ribu, ali nikad mi nije bilo jasno ime. Bas sam juce kupila zelene spargle, sutra pravim po ovom receptu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *