Pijuckam koktele dok gledam Olimpijadu (Pinja kolada, Kuba Libre i Mohito)

Pinja kolada koktel

Pinja kolada koktel

Ne znam kako vi ali ja obožavam da pratim Olimpijadu. Jednom u četiri godine skupe se sportisti skoro svih zemalja sveta, moram da priznam svaki put ih je sve više i više, i ja uživam u lepoti, borbenosti i različitosti ljudskog roda. Ne znam da li je ijedna ideja uspela da ujedini čovečanstvo na takav način. A sve je počelo ovde, u Olimpiji, na Peloponezu.
Moram da priznam da je u to vreme ljudski rod bio baš minijaturan, ovaj stadion više izgleda kao da je građen za patuljke. Na slici se vidi trkačka staza, sa redom kamenja koje označava start.  Ovo mesto morate obavezno posetiti.
Malo mi je krivo što naši nisu bolje prošli, ali puno toga je odlučivalo, sreća, vera i želja, a oni toga baš nisu imali, tako da sledeći put biće bolje. Do sada na mene su najveći utisak ostavili Gabby Douglas (američka gimnastičarka), onaj sprinter iz Južnoafričke Republike sa protezama na nogama (pored neverovatnog duha ima i jako slatku facu), i Majkl Felps, stvarno je najbolji, svidelo se to nama ili ne. Osim toga komšija mi je, dole je slika negove kuće… pravi sam paparaco. I da, ove godine devojke koje se takmiče stvarno su prelepe. Umalo da zaboravim ludog Bolta.
Uveče tokom emitovanja sportskih događaja u kojima su skoro uvek glavni akteri bili američki sportisti, na moju žalost, mi smo se prepuštali čarima koktela. Kokteli koje ćete naći na ovom postu su svi izuzetno popularni, i svi imaju rum kao sastojak. Pinja kolada je došla iz Portorika, Kuba Libre, kao što ime kaže sa Kube, kao i Mohito.

Recepti za njihovo pravljenje su vrlo jednostavni, ali možete ih menjati, i količine i sastojke, onako kako vama najviše prija. Važno je da imate dobar rum. Ja uglavnom koristim Bacardi. Da ne bi bilo zabune postoje dve vrste ruma, svetli i tamni. Svetli se koristi za koktele, a tamni uglavnom za kolače.

Date količine su za jednu čašu. Količinu ruma možete menjati prema svom ukusu. Iako postoji pravilo u kakvim se čašama služe kokteli, ja se time ne bih opterećivala.

Pinja kolada (Piña colada)

Kremast i voćkast, lako može da vas opije, zato pažljivo sa ispijanjem istog.

Sastojci:

45ml koksovog krema, ima da se kupi u limenci (kokosov krem nije isto što i kokosovo mleko)

90ml soka od ananasa, ili izblendirani ananas

1 mala čašica za rakiju svetlog ruma (oko 45ml)

Puno leda

Stavite led u električni blender, kao i preostale sastojke. Za par sekundi mešanja koktel je gotov. Služite ga odmah. Možete da dodate komad ananasa i maraskino višnju kao dekoraciju.

Kuba Libre (Cuba Libre)

Jednostavan i čist ukus, pravi koktel za ljubitelje koka kole.

Sastojci:

Sok od pola limete

1 mala čašica za rakiju svetlog ruma (oko 45ml)

Pola čaše koka kole

Puno leda

U čašu sipajte sok od limete, rum, i stavite led. Zatim je do vrha napunite koka kolom. Ukrasite čašu sa komadom limete.

Mohito sa matičnjakom (Lemon Balm Mojito)

Ko hoće da pravi klasičan mohito neka pronađe moj stariji recept u junskom broju časopisa Mezze (strana 7) . Ukoliko hoćete malčice neobičniju varijantu probajte mohito sa matičnjakom, začinskom biljkom koja ima ukus i miris između nane i limuna.

Sastojci:

2 grančice matičnjaka (desetak listića)

1 limeta, isečene na tanke kriške

1 kašika šećera u prahu ili u kristalu (šećer u prahu se lakše topi)

1 mala čašica za rakiju svetlog ruma (oko 45ml)

Pola čaše kisele vode

Puno leda

U čaši drškom od varjače ili adekvatnom drvenom alatkom, istucite kriške limete zajedno sa matičnjakom i šećerom. Kada sastojci ispuste sok dodajte rum i led, a zatim sipajte kiselu vodu do vrha čaše.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Pinja kolada (Piña colada)
Published On
Preparation Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

8 Comments

  1. Moj suprug se priprema 4 godine za olimpijadu i u našoj kući si mogao samo Duška Koraća da čuješ dok je trajala. TV je bio njegov, i daljinski u tom periodu, a moram da priznam da sam se i ja navukla. Čak sam pravila i večeru za otvaranje da proslavimo početak. Koktelčići su ti super. Svaki put kažem da ću bar obogatiti sa raznim ženskim pićima da pravim kombinacije ali me prođe ta faza tako da sam samo na Amaretu. Fantastično mi je kako vi sve divno fotkate ta pića koja se inače teško slikaju kao i sve što je u čaši.

  2. Pa vama mora da je bilo ludo uz Duska Koraca…

    Sto se tice fotografisanja slike sam napravila na brzu brzinu… ipak par saveta, uoci samog fotografisanja dospes kiselu vodu i led, pa sve izgleda kao da ce da iskoci iz case… takodje namesti opciju na aparatu da pozadina ne bude tako jasna, da je fokus samo na casu sa picem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *