Pappa al pomodoro (Čorba od paradajza sa Majinim tortiljama)

Čorba od paradajza sa tortiljama

 

Ah, svašta mi se mota po glavi, ima toliko toga što bih stavila u ovaj post… slobodne asocijacije samo naviru. Ovo jeste post o italijanskoj čorbi od paradajza sa hlebom koju Italijani zovu Pappa al pomodoro, ali ne mogu da izdržim a da ne odam počast paradajzu iz moje bašte kao i Majinim vašarskim tortiljama koje pored paradajza imaju glavnu ulogu u pomenutom jelu.

Dakle, sve je počelo sa prošlonedeljnom žurkom na kojoj smo pravili pljeskavice i ćevape sa vašarskim tortiljama. Tortilje smo pekli na roštilju, i u brzini moj muž zaboravio da ih dobro pokrije, pa nam je ostalo sutradan puno onih tvrdih. Stajale tako par dana i ja pomislim hajde da ih iskoristim za paradajz čorbu. I super su ispale, mnogo bolje nego kad se stavi običan hleb… po teksturi podsećaju na flekice ili kako ih već zovu. Ipak, najbolje je ovakve čorbe pojesti za dana, sutradan testo popije svu tečnost iz čorbe.

Inače recept za čorbu je jako sličan onom koji sam već dosta davno postovala. Moram da priznam da je ova unapređena verzija sa tortiljama mnogo ukusnija. Crno vino obavezno dodajte jelu jer se ono savršeno slaže sa preostalim ukusima čorbe.

Recept za legendarne Majine vašarske tortilje možete da nađete ovde. Ja tu ništa ne bih menjala osim da dodam da ukoliko nemate sveži kvasac dodajte 2 kašičice suvog kvasca ili 1 1/4 suvog instant kvasca koji je potentniji. Ja sam pravila jako puno tortilja tako da je potrajalo dok ih je moja majka razvijala. Vremenom testo postane vrlo rastegljivo i mekano tako da ga je teško skinuti sa folije i staviti na plotnu. Verovatno je trebalo da ih stavimo u frižider posle razvijanja. Meni nije upšte smetalo što tortilje nisu bile okrugle, onako nepravile imale su nekako rustičniji izgled. Kao što može da se vidi sa slike bile su prava radost za decu.

 

 

 

 

 

 

 


 

Što se tiče sastojaka i pripreme za Pappa al pomodoro ima malih dopuna u odnosu na moj prethodni post.

Sastojci:

  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 4 tvrde tortilje, iseckane ili izlomljene na manje komade (veličine 2-3cm)
  • 1 srednji crni luk, plus nekoliko komada mladog luka, iseckanog
  • 3 čena iseckanog belog luka
  • 1 veća iseckana šargarepa
  • 2 stabla iseckanog celera
  • 1 velika (oko 800g) ili 2 manje konzerve kuvanog iseckanog paradajza ili skroz samlevenog (najbolji je svež paradajz, ali ako ga očistite od semenki i korice što je jako naporno; umesto toga možete da stavite domaći sok od paradajza takođe)
  • 2 kašike iseckanog svežeg bosiljaka
  • 2 kašike iseckanog peršuna
  • 4 šolje pileće supe ili vode
  • 1/2 šolje crnog suvog vina
  • So i biber
  • Parmezan, opciono
  • 2-3 komada okre ili bamije, opciono (imam je u bašti pa je svuda ubacujem)

Priprema:

U veći lonac stavite maslinovo ulje da se zagreje na srednje jakoj vatri. Stavite komadiće tortilja i propržite ih u ulju par minuta, dok ne počnu da dobijaju braon boju. Izvadite ih iz lonca i poređajte na papirnati ubrus. U lonac stavite luk, pržite ga 2-3 minuta, zatim dodajte beli luk. Posle jednog minuta dodajte iseckanu šargarepu, celer i okru. Kada oni odmeknu dodajte paradajz, supu, crno vino, predhodno propžene tortilje, bosiljak, so i biber. Čekajte da čorba provri, a zatim znatno smanjite vatru i kuvajte je još oko 40 minuta.

Služite čorbu uz rendani parmezan, mada i bez njega čorba je veoma bogata ukusima.


 

Oda mom paradajzu iz bašte

Mislila sam da ništa neće biti od njega, ali eto nije bio loš. Imam nekoliko vrsta u bašti i do sada najbolji se pokazao cherry paradajz koji je izrastao kao čarobni pasulj, dosegnuo je krov kuće. Novosadski takođe nije bio loš kao ni onaj duguljasti kojeg ovde zovu plum tomatoes. Pošto sam rešila da u bašti teram sve prirodno, nema pesticida i ostalih otrova, vala svašta ga je napadalo. Ne mogu da izdržim a da ne okačim sliku jednog čudovišta koje je obitavalo na mom paradajzu i grickalo ga … ne postoji kod nas, zovu ga Tobacco Hornworm, i mnogo je grozan i uopšte nije mali.

Nekako uz mene i moj sin je počeo da se interesuje za fotografiju ovog leta… dobio je moju staru kameru pa je okolo slikao. Bolje i to nego da mi otkida još nezreo paradajz i da ih koristi kao klikere.

Ovog leta puno toga sam pravila od paradajza iz moje bašte, ako stignem poslaću recepte za neka od uspešnijih jela.

Grčka salata sa mocarelom
Pasta sa paradajzom i začinskim biljem
Losos sa paradajzom i tikvicima en papillote
Summary
recipe image
Recipe Name
Pappa al pomodoro (Čorba od paradajza)
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

13 Comments

  1. Divne slike! Zavidim ti na ovako finoj basti jer ja jedva bosiljak odgajim na terasi a persun mi svake godine uvene:-).Corbica je veoma interesantna bice isprobana

  2. Divne slike! Zavidim ti na ovako finoj basti jer ja jedva bosiljak odgajim na terasi a persun mi svake godine uvene:-).Corbica je veoma interesantna bice isprobana

  3. Tortiljama je čast da su se našle u ovoj čorbici, i naročito da nečemu služe i kad se stvrdnu 🙂 Zavidim ti na dvrištu, roštilju, bašti…
    I bravo za paradajz!
    Ja probala čeri u saksiji u stanu da gajim. A-ha, malo sutra, imala 2.5 ploda na 3 stabljike 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *