Cušpajz, baby, cušpajz!

Cušpajz

Znate ono kad mislite da je nešto super cool i drugačije, a onda ukapirate da je to neka obična stvar koju ste probali sto puta, samo je malo drugačija. Uvek se setim kako smo u nekom budimskom restoranu na meniju našli jednu salatu “koja se sprema mesecima”, i brzopleto je naručili. Imali smo šta da vidimo, to je bila naša obična turšija.

Tako sam i ja mislila za Glazed carrots, mora da je to nešto baš posebno. Zavaralo me to što je često prave sa šargarepama različitih boja (ovde ima da se kupi struk šarenih i zove se rainbow carrots), ili ostave malo od stabla pa dobije neki rustičan izgled. Gledam ja tako jednog dana na televiziji Martu Stjuart koja pravi ovo jelo, i pomislih u sebi “Čekaj bre, pa to je naš cušpajz!”

Za razliku od našeg cušpajza od šargarepa u ovaj ne ide brašno, već med i balzamiko sirće. Ako vam je dosadio naš evo recepta kako da malo osvežite ovo tradicionalno jelo.


Sastojci za 2-3 porcije:

1/2 kg očišćene šargarepe, možete da stavite one baby kao što sam ja koristila na slikama, ili ih samo isecite na oko 2cm dužine.
1 kašika ulja
1 ljutika luk (shallot), iseckan
So i biber
1/2 šolje vode
2 kašike balzamik sirćeta
1 /4 šolje meda
1-2 kašike putera

Priprema:

Na srednje jakoj vatri zagrejte ulje u šerpi i zatim mu dodajte iseckanu ljutiku. Posle 1 minuta stavite iseckanu šargarepu i pržite je par minuta uz mešanje. Zatim dodajte vodu, balzamik sirće,  med, so i biber. Sve dobro promešajte i sačekajte da proključa. Smanjite temperaturu, poklopite šerpu i dinstajte šargarepu oko 10-15 minuta. Onda skinite poklopac i kuvajte dok ne ispari tečnost i dobijete gustu glazuru. U to dodajte na kraju puter i služite odmah dok su tople.

Ovako pripremljene šargarepe služite kao prilog uz meso, pirinač, ja ih volim u kombinaciji sa barenom boranijom.


 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Cušpajz od šargarepe
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

9 Comments

  1. Sto su slatke sargarepice!:)) Svidja mi se sto je recept drugaciji, obicno dodam samo malo secera i dinstam dok ne omeksa, ne stavljam brasno, ali napravicu jednom ovako.:))

  2. Sećam se tih baby šargarepica i one kesetine u kojoj su se prodavale. Kod nas ih nema ali su zato one prve prave mlade mngoo bolje od tih, ali ih treba uloviti. Šargarepa je nepravedno zapostavljena, a stvarno je divan prilog.

  3. Ne znam kako bi mrkva prošla kod mojih kao prilog, ionako mi stalno prigovaraju da ne znam ništa da skuvam a da ne stavim mrkvu.
    Cušpajz (jedva napisah kako treba) kod nas se nikad nije pravio, predpostavljam da je to prilog, dodatak glavnom jelu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *