Kolslo, američka salata od kupusa (Coleslaw)

Američka salata od kupusa

Kad smo pre par godina pravili neko slavlje u Srbiji, rešili smo da spremimo nešto tipično američko, ovu salatu sa kupusom, i prilično neočekivano ljudima se ona najviše svidela, čitaj sve su pojeli. Nije neki uzorak, oko 60 ljudi, ali ipak dovoljan da zaključimo da bi ova salata lepo prošla kod nas.

Ako se dublje unesemo u ovu tematiku shvatićemo da je privlačnost vrlo očekivana s obzirom da i mi imamo sličnu salatu, samo bez preliva sa majenezom i pavlakom, i bez crvenog kupusa i šargarepe. Zapravo teško je zamisliti da neki narod nema kupus salatu, jer šta drugo jesti uz čorbu od pasulja ili sočiva.

Trenutno je idealna sezona za ovakvu salatu. Okupljanja na raštilju leti u ovom delu sveta gde trenuto živim skoro su nezamisliva bez ove salate. Ja obožavam da je jedem u zemičci sa cepkanom svinjetinom, pulled pork, (vidi recept u Američkom kuvaru, strana 120), i sa pohovanom piletinom na američki način, ko je jeo u KFC zna o čemu pričam (vidi recept u Američkom kuvaru, strana 88). Ova salata sa kupusom je odlična i u takosima.

Nema nekog striktnog recepta za ovu salatu. Slobodni ste da eksperimentišete sa sastojcima, neka vam moj recept bude početni, ako do sada niste pravili ovu salatu. Inače Amerikanci često stavljaju u preliv i buttermilk koji daje salati kremastu struktura ali pošto ga nema kod nas onda ga nisam pominjala u receptu. Takođe, ja često volim da u kupus salatu dodam malo prepečenog susama, mnogo je dobro.


Sastojci za 6-8 osoba:

1/2 srednje glavice kupusa
1/2 omanje glavice crvenog kupusa
2-3 srednje šargarepe
2 mlada luka (opciono)
1 paprika (opciono)
So

1 kašičica celerovih semenki (opciono) – ovo jedino možete da nađete ukoliko živite u Americi

za preliv:
5 kašika kisele pavlake
2 kašike majoneza
1 kašičica dižonskog senfa
Samleven crni biber po ukusu

1 kašičica šećera, opciono

Postupak:

Najpre iseckajte kupus, šargarepu i ostalo povrće, ukoliko ga koristite, i to na sledeći način. Ja volim da kupus izgleda vrlo tanko iseckan i zato koristim rendaljku (slajser), vidite fotografiju ispod, mada možete u tu svrhu da sečete kupus vrlo oštrim nožem. Ako vam je to naporno onda iseckajte kupus uz pomoć multipraktika. Šargarepu izrendajte, a luk i papriku iseckajte fino nožem.

Posolite iseckano povrće i ostavite oko jedan sat da odlegne. Meni je svejedno ali smatra se da je salata bolja ako malo omekša. Čak je posle toga i operu vodom i osuše sušilicom ili salvetom… meni je taj rad malo preteran.

Onda napravite preliv od kisele pavlake, majoneza, šećera i senfa. Date mere modifikujte prema svom ukusu. Izmešajte povrće sa prelivom. Na kraju dodajte biber i još malo soli ukoliko je to potrebno.

Salatu čuvajte u frižideru jedan dan.


Summary
recipe image
Recipe Name
Američka salata od kupusa
Published On
Preparation Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

13 Comments

  1. Meni je ova salata baš bila otkriće kad sam bila u Engleskoj, tako se dobro slaže uz roštilj, ali i običan će sendvič "podići iz mrtvih". U verziji koju sam tamo jela i otada uvijek pravila i sama nije bilo paprike, ali je bila zelena jabuka i orasi. Po meni savršen dodatak

  2. Nisam znala da ovakva salata vec postoji, takoreci kao gotov proizvod. Pravila sam ovakvu kombinaciju, jedino sto taj majonez nikako ne varim. Zato sam pravila dressing od kuvanog zumanceta, grckog jogurta, senfa, malo limunovog soka (moze i malo maslinovog ulja, ali u tom slucaju se dobija domaci majonez).

    Slazem se za susam. Narocito je lep kontrast ako se doda crni.

    1. Probaj da napraviš preliv sa buttermilkom i majonezom u razmeri 1:1, da ne bude previše retko, plus sirće. Možeš da koristiš naš jogurt takođe. Nisam sigurna kakva je salata ako se u nju stavi samo jogurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *