Kraljica od Sabe torta po receptu Džulije Čajld

Čokoladna torta

Moj muž voli fine stvari, vrlo je rafiniranog ukusa, baš obraća pažnju na detalje i sklon je kritici. Nije ga lako oduševiti, a i kad se tako nešto desi vrlo je škrt na pohvalama i obično to proprati rečima “prilično je dobro” ili “nije loše”.

Nije mu lako udovoljiti, ali ja se trudim da bar za njegov rođendan napravim nešto što će mu biti baš po volji. Pored toga što su mu visoki standardi, on je jedan veoma pažljiv i nežan muž, i trudim se da mu vratim istom merom. Svake godine mu za rođendan pravim neku specijalnu tortu, čokoladnu po mogućstvu. Jedne godine je to bila Reform torta, pa Gustav Klimt torta, onda Švarcvald, i ove godine sam se odlučila za Kraljicu od Sabe.

Stvarno ne znam zašto je ta torta dobila takvo ime, moguće da ima neku istoriju, ali verovatno da je braon boja čokoladnog fila tu presudila. To je čuvena francuska torta, zabeležena u kuvaru koji sam dobila od muža Mastering the Art of French Cooking, Džulije Čajld, čiji vam recept ovde prenosim.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
Ova mala tortica je prilično jednostavna za pravljenje, nema sečenja kora, samo čokoladni fil koji ide preko kore. Ukus badema i ruma sa čokoladom je fenomenalan. Nije ni čudo zašto je toliko popularna, i zašto se veoma svidela mom mužu.
 
 
 
 

 
Sastojci:
115g čokolade
2 kašike ruma (može i  crne kafe)

113g putera na sobnoj temperaturi
135g kristal šećera
3 žumanca

3 belanca
Prstohvat soli
1 kašika kristal šećera
40g samlevenih badema
1/4 kašičice ekstrakta od badema
55g finog brašna za kolače, dobro prosejanog

 
Za čokoladni krem (ja sam duplirala mere za čokoladu i puter, jer mi se učinilo da su originalne mere baš male):
100g čokolade
2 kašike ruma
113g putera

Badem iseckan na listiće za dekoraciju

Kružni pleh za pečenje kome se pomera dno, prečnika oko 20 cm

 
 

Priprema:

Pripremite pleh za pečenje, obložite ga unutra hartijom za pečenje ili namažite puterom i pospite brašnom ili prezlama.

Zagrejte rernu na 175C (350C).

Otopite čokoladu na pari, ne previše jakoj, i pomešajte je sa rumom ili kafom.

U jednoj posudi mikserom promešajte puter i šećer dok ne dobijete žutu, kremastu masu. Dodajte joj 3 žumanca i sve zajedno dobro izmiksujte.

U drugoj posudi mikserom umutite tri belanca u koja ste stavili prstohvat soli. Zatim, kad se stvori pena od belanca dodajte 1 kašiku šećera. Mutite belanca sve dok sneg ne postane dovoljno čvrst.

U smesu sa puterom, šećerom i jajima dodajte otopljenu čokoladu. Spatulom dobro ih sjedinite energičnim mešanjem. U to dodajte samlevene bademe i ekstrakt od badema. Kada ste sve dobro pomešali, toj smesi dodavajte naizmenično belanca i brašno, koristeći spatulu… trećina krema od belanaca, pa trećina ukupne količine brašna i tim redom dok sve ne potrošite. Fora je u tome da ne mešate previše jer smesa treba da bude sa volumenom, samo će tako torta biti izdašna.

Smesu stavite u rernu, na srednjoj pregradi, i pecite 25 minuta. Da, torta u sredini treba da izgleda kao malo nepečena. Kad prodrmate pleh, malo će da se talasa sredina. Znaćete da je ona savršeno pečena, ako čačkalica pri ubodu po obodu torte izađe čista, a u centru bude baš masna.

Pošto tortu izvadite iz rerne ostavite je još 10 minuta u plehu, a zadim je izvadite i ostavite da se hladi, na žici za hlađenje.

Torta mora da se dobro ohladi, najbolje je da je stavite da odleži u frižideru preko noći.

Krem od čokolade ćete tako napraviti što ćete najpre čokoladu otopiti na pari zajedno sa rumom. Onda ćete otopljenoj čokoladi dodavati iseckan puter. Kad je sve dobro sjedinjeno, mešajte krem na ledu da se brže ohladi ili ga stavite u frižider.

Kad se krem zgusnuo, stavite ga na tortu, po celoj vidljivoj površini. Zatim stavite listiće badema sa strane.


Ukoliko želite da probate još jednu izuzetnu tortu Džulije Čajld, Đenovsku tortu sa čokoladom i malinama, pogledajte moj post o njoj ovde.


torte

Još ideja za svečane torte pogledajte ovde.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kraljica od Sabe torta
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

13 Comments

  1. Pozdrav,

    Nedavno smo lansirali stranicu Svajela.hr, što je tražilica recepata sa blogova i stranica web s receptima. Primjetili smo da imate super recepte na Vašem blogu koje bih voljeli indexirati na našoj stranici. Ako želite saznati više o nama i kako se prijavit, molimo Vas da posjetite našu stranicu ovdje: http://www.svajela.hr/ ili da nam pošaljete email na info@svajela.hr.

    S poštovanjem,
    Senka

  2. Zbilja je divna torta, izgleda jako fino (meni su inače najdraže takve – skroz čokoladne s nekom finom aromom). A knjige…san svakog ljubitelja kuhinje 🙂

  3. Ivana, Ivana, zasto mi ranije nisi rekla da je ova torta jedno pravo malo savrsenstvo? Nisam odavno probala tortu koja me je ovako odusevila. Plus izgleda fantasticno onako mala, prava elegantna francuskinja!

  4. Draga Ivana, vjerujem da niste probali tako da pravite tortu, ali bih cijenila Vase misljenje. Planiram da pravim ovu tortu, ali ds li ce odsustvo ruma (koji ne volimo u porodici) uciniti tortu klasicnom cokoladnom? Ili, mozda drugacije da pitam, da li se jako osjeca rum?
    Unaprijed hvala na odgovoru.

  5. Napravih i ja ovu tortu. Podstakla me nova serija na hbo. Torta je savrsena, hvala za recept.
    Uskoro se bacam i na druge recepte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *