Kheer, indijski sutlijaš

Kheer, indijski sutlijaš

Rešila sam da smanjim slatko. Ništa radikalno. I dalje mogu da ga konzumiram s vreme na vreme, ali ne više tako često. Sad sam u nekoj fazi odvikavanja.

Stvari su se promenile, nekada sam svašta mogla da jedem, ali sada moram da vodim računa. Uf, ne volim bilo kakva ograničenja u životu. Ali ne vredi, mogu da idem 3-4 puta nedeljno u teretanu (joga, pilates, plivanje), mogu baš dugo da hodam i da uz to guram dupla kolica, ali kao što rekoh stvari su se ipak promenile.
I sada ja vama serviram na blogu još jedan slatkiš. Bar o tome mogu da pišem:) Ipak, ovo nije običan slatkiš, to je sutlijaš, doduše indijski, malo drugačiji, ali to je to. Ne znam, za mene ti starinski slatkiši, na kojima sam odrasla, imaju neviđen ukus, gotovo magičan, uprkos svim kalorijama.
Ovo je najpopularniji indijski dezert, gotovo ćete ga uvek naći u njihovim restoranima ili na privatnim gozbama. Dok se kod nas koristi cimet u indijskom sutlijašu ćete naći kardamon. Pored začina sutlijaš je obogaćen suvim grožđem, bademima i pistaćima.

Recept sam dobila od moje drugarice, Indijke.


 

Sastojci za 4 osobe:
1l mleka
4 kašike šećera
½ šolje pirinča (najbolji je sa dugim zrnom kao što je Basmati ili Jasmine)
½ kašičice samlevenog zrna kardamona
3 kašike suvog grožđa
Za serviranje: izlomljeni bademi i pistaći
 
Priprema:
Mleko zagrejte do ključanja. U međuvremenu mu dodajte šećer. Dodajte zagrejanom mleku pirinač, smanjite vatru, i kuvajte uz stalno mešanje. Sutlijaš je gotov kada odmekne, oko 20-25 minuta kuvanja. Ako volite gušći sutlijaš vi ga još kuvajte. Iako sutlijaš izgleda retko, on će se zgusnuti tokom hlađenja, pogotovo posle boravka u frižideru. Indijci inače vole kad je malo ređi  i ohlađen. Par minuta pre kraja kuvanja dodajte mu suvo grožđe i kardamon. Služite sutlijaš uz izlomljene bademe i pistaće.

Ovaj recept je objavljen u novembarskom broju magazina Mezze.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Kheer, indijski sutlijaš
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

12 Comments

  1. Divno ali propustila si jedan jako vazan dodatak koji ovom sutlijasu daje upravo taj distinktni indijski okus: kewda (odnosno kevra) voda. Znam, htjela si da prilagodis recept svojim citacima iz exYU ali ako imas licno pristup indijskim proizvodima kupi malu bocicu ove vodice koja traje jako dugo i sledeci put ubaci. Ukus je neponovljiv!

  2. I sama sam ti iz kuce gde je sutlijas bio nezaobilazna poslastica. U mome kraju sutlijas se cak jede sa kruhom…ja sam ga uvijek voljela samog, bez icega, i sa dosta cimeta.

  3. Da, da, sve se mijenja. Vele da smo svakih 7 godina sasvim nova osoba, promijenimo u potpunosti sve stanice. Na žalost, nismo bolja verzija, ali što ćeš, prilagođavamo se u hodu:)) Ovaj me sutlijaš jako privlači jer sadrži dvije stvari koje obožavam: basmati i kardamom. Bilježim!

  4. Obožavam sutlijaš sa puuuno cimeta na vrhu! Mada i ovi pistaći i bademi hm…
    Blog je odličan redovno ga pratim i radujem se svakom novom tekstu.
    Sve najbolje i veliki pozdrav iz Bgd-a

  5. OOO ja tek sad videh da sam se vratila u prošlost 🙂
    Mada nema veze nadam se da ćeš pročitati.Pozdrav!
    Sunčica

  6. Sunčice lepo što si se javila! Drago mi je da ti se sviđa blog i da ga redovno pratiš. Sutlijaš ko sutlijaš, jedino je interesantno dodati koštunjavo voće i začine. Pozdrav, Ivana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *