Podvarak sa dimljenim ćurećim batacima i suvim šljivama

Podvarak

 

I dalje tvrdim da je podvarak sa dimljenim svinjskim crevima najbolja moguća kombinacija, ali kad nema crevaca onda su i dimljeni ćureći bataci dobri.

Ovo je sad idealno vreme za ovakvo jelo. Napolju ciča zima, a u kući se širi miris podvarka. Ja često pravim ribanac ali sa kobasicama, pa ga još zapečam sa pastom… da, da, pasta i ribanac se super slažu (pogledajte recept ovde). I suve šljive su sjajne gde god da ih stavite.

Što se tiče ćurećih bataka to mi je jedno od omiljenijih komada mesa, jedino što ih ovde ne spremaju tako dobro kao kod nas, i uopšte tako je sa bilo kojim mesom. Priznajem ove zime me više interesuju pačiji bataci i dok in ne nabavim i ne napravim čuveni Pačiji konfit neću se smiriti.

I da,  obavezno stavite lovorov list i crni biber u zrnu, bez toga nema dobrog podvarka.

 


 

Sastojci:

4 dimljena ćureća bataka

60g slanine, iseckane
1 crni luk, iseckan
2kg kiselog kupusa ribanca
2-3 lista lovorovog lista
1 kašičica crnog bibera u zrnu
1 šaka suvih šljiva

 

 

Priprema:

Ćureće batake oprati i staviti u šerpu sa hladnom vodom. Kuvati ih oko 30 minuta, zavisi koliko su bataci slani.

U šerpi ispržite iseckanu slaninu. Kad postane hrskava, dodajte joj luk. Posle 2 minuta prženja dodajte ribanac koji ste malo ocedili. Tečnost je neophodna da ne bi kupus zagoreo tokom prženja. Dodajte kupusu crni biber u zrnu i lovorov list i poklopite šerpu. Povremeno mešajte kupus da ne bi zagoreo, dodajte mu vodu ako je neophodno. Kuvajte kupus oko 30 minuta na srednje jakoj temperaturi.

U međuvremenu zagrejte rernu na 205C (400F).

Kad su meso i kupus skuvani, stavite ih u neki zemljani sud, dutch oven ili sličnu posudu i pecite oko 50 minuta, najpre poklopljeno poklopcem ili folijom, a onda otvorite da se lepo zapeče.

Služite jelo uz crno vino ili pivo i prepečen hleb. Uživajte!


Summary
recipe image
Recipe Name
Podvarak sa dimljenim ćurećim batacima i suvim šljivama
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 7 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

15 Comments

  1. Kako kiselite kupus tamo daleko? Nemate probleme sa komšilukom kada zamiriše – prvo iz bureta, a potom iz šerpe?
    Pitam, jer sam čula da se u Americi kupus kiseli sirćetom ili kvascem, nekako.

  2. Kako kiselite kupus tamo daleko? Nemate probleme sa komšilukom kada zamiriše – prvo iz bureta, a potom iz šerpe?
    Pitam, jer sam čula da se u Americi kupus kiseli sirćetom ili kvascem, nekako.

  3. Ima da se kupi ribanac gde poželiš. Ovde u mom komšiluku ima poljska prodavnica gde prodaju samo kobasice i kupus:) Zovu ga sauerkraut. Celi listovi kiselog kupusa se teže nalaze. Mi ga ponekad kupimo u tegli u našim radnjama. Nije mi palo na pamet da kiselim kupus, a mogla bih.

  4. Ima da se kupi ribanac gde poželiš. Ovde u mom komšiluku ima poljska prodavnica gde prodaju samo kobasice i kupus:) Zovu ga sauerkraut. Celi listovi kiselog kupusa se teže nalaze. Mi ga ponekad kupimo u tegli u našim radnjama. Nije mi palo na pamet da kiselim kupus, a mogla bih.

  5. Suve šljive, pored suvih kajsija i višanja, su najlepše sušeno voće uopšte. Planiram uskoro da napravim čokoladni hleb sa suvim šljivama, sigurno će dobro ispasti.

  6. Suve šljive, pored suvih kajsija i višanja, su najlepše sušeno voće uopšte. Planiram uskoro da napravim čokoladni hleb sa suvim šljivama, sigurno će dobro ispasti.

  7. Drage moje,kod kišeljenja kupusa Vam je najvažnije da lepo izdubite koren i stavite so da popuni rupu.Lepo ga poslažete u bure…i znate već same.Elem, najvažnije je da je očišćen od korena,jer od njeg može da se osećaneprijatan miris.Što se tiče vrste kupusa,najbolje su pljosnate nabijene glavice,nažalost Futog je daleko,ali verujem da možete da nađete adekvatnu zamenu.Na kraju,NEMOJTE da pijete tečnost iz bureta, jeste ona puna vitamina C, ali isto i tako rasol je bomba od soli.Nije zdravo,i ispirajte kupus ako je slan.Ako Vas peku ruke dok ga pripremate za kuvanje, možete zamisliti šta se dešava sa organizmom kada ga vari.Umereno i prijatno!Pozdrav iz Bara,CG.

    1. Divan komentar, pun korisnih stvari! Jelena, ja nikada nisam stavljala kupus u bure tj. kiselila ga. To je puno kupusa za naše potrebe. Jednom godišnje napravimo sarmu od kupovnog kiselog kupusa. Inače, juče smo baš jeli kiseli kupus ribanac sa ćuretinom preostalom od Dana zahvalnosti. Obožavam ga! Veliki pozdrav, Ivana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *