Blogerska igrica – Moja omiljena peciva & omiljene poslastice

Prošlog leta, kad je bila još jedna blogerska igrica, četiri blogerke su me kandidovale za nju, što je značilo da sam trebala da odgovorim na 40 različitih pitanja koje su mi one postavile. To uopšte nije bio mali posao, ja sam ga shvatila ozbiljno, trajao je danima, i onda kada sam imala svih 40 odgovora, batalila sam sve, i nikad to nisam objavila. Izvinjavam se devojkama koje su me kandidovale, ali toliko stvari o meni na jednom mestu jednostavno je bilo previše. Da se ne varamo, ja pišem o sebi na blogovima, i svako ko se time bavi ima izvesnu dozu egzibiconizma u sebi, neko više, neko manje, ali stvarno mi je bilo too much mojeg mišljenja na razne teme, nekako mi je bilo neprijatno. Dobro je, još uvek znam kad da stanem:)

Da bih se iskupila evo mene u novoj blogerskoj igrici koja je dosta manje zahtevna, mada mi je trebalo izvesno vreme da se presaberem i izdvojim najbolje od najboljeg, hahahaha, šalim se, šalim. Nisam sigurna da je to to,  znam da sam za poslastice dosta toga propustila, skroz sam zaboravila recimo na torte, ali neka bude ovako.

Zoki alijas Pomoravka, žena na koju bih volela da ličim kad budem u njenim godinama, retko je naći tako pozitivnu i preduzimljivu osobu, i uz to ume da vam da pravi savet za cvetanje orhideja,  predložila mi je da izaberem omiljenje hlebove i peciva. Odmah da kažem da mi je testo velika slabost, ali nešto ga i nema na ovom blogu. Više je zastupljen na mom drugom blogu, Dolce Fooda, gde, vidi čuda, pišem o domaćoj kuhinji.

Tamara, sa bloga Ave Dulcis, znate onaj blog sa divnim slikama pastelnih tonova, mi je predložila da stavim listu svojih omiljenih poslastica.

Ja štafetu predajem sledećim blogerkama, a tema je – pet omiljenih glavnih jela sa bloga:
Sanja – Knjiški moljac
Gaga –  Gaga u kujni
Milica – Na tanjiru 
Mihaela – Tortelina
Mojih top 5 hlebova i peciva

Pain à l’Ancienne ili Starinski hleb je apsolutno savršenstvo od hleba. Fora je u tome što mu se testo nadiže u frižideru, znači na hladnom… to traje dugo, ali rezultat je fenomenalan.

Moram da priznam da sam postala pravi pica majstor. Kad ih pravim to radim sa tolikom lakoćom, čak i decu uključujem u te aktivnosti, i stvarno su kao iz najboljih picerija. Kao i sve i pravljenje pice traži vreme, jednostavno to morate da vežbate, ali ako koristite ovaj recept sigurno dolazite do cilja.

Monkey Bread ili Majmunski hleb je toliko pun kalorija a opet tako ukusan da to definitivno nije zdravo. Zato ovo pravite samo za specijalne prilike, onda kad baš hoćete sebe da nagradite.

Ovo je vrsta hleba koja se ne mesi, ali uz dodatak crnih maslina, Kalamata, parmezana i svežeg ruzmarina jede se sam, i kad ga načnete nećete se lako zaustaviti. Inače ovo je brža varijanta hleba koji se ne mesi.

I ovo je recept koji sam našla kod Irene na blogu, idealan je za razna okupljanja. Uvrnuti štapić sa crnim maslinama i Pekorino sirom jednostavno mora da bude dobar.

Mojih top 5 poslastica

Kao što rekoh izostavila sam mnoge, ovo je bio više odraz trenutne inspiracije, preostale čuvam za druge igrice:)

Spremam vam još jednu super poslasticu sličnu ovoj, domaći klasik u novom ruhu. Kapkejkse sa bostonskim kremom i čokoladnom glazurom sa ukusom lavande morate obavezno da probate.

Key lime pie ili Američka pita od limete, mmmm, od same pomisli na nju se uzbudim. Na blogu ćete naći dve verzije ove pite.

 Američke krofne… slične našim krofnama ali sa rupom.

Keksi sa komadićima čokolade… omiljen slatkiš moje dece pored palačinki.

Makarons… dok ih sama nisam napravila, čitaj probala sveže, nisam znala koliko su dobri i zašto se svi lože na njih. Mislim da sam dala prilično dobar opis njihovog pravljenja, na šta da se obrati posebna pažnja, tako da ako želite da i ih uspešno napravite pogledajte recept.

www.soibiber.blogspot.com

Zavirite i u ove recepte:

4 Comments

  1. Odlicne su obe kolekcije, ponesto sam cak isprobala (Monkey bread, Starinski hleb, kapkejkse sa bostonskim kremom) i mogu reci da je sve bilo vise nego izvrsno, drago mi je da su se bas ti receptici nasli u uzem izboru.:))

  2. Odlicne su obe kolekcije, ponesto sam cak isprobala (Monkey bread, Starinski hleb, kapkejkse sa bostonskim kremom) i mogu reci da je sve bilo vise nego izvrsno, drago mi je da su se bas ti receptici nasli u uzem izboru.:))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *