Špagete Karbonara (Spaghetti Carbonara)

Špagete karbonara
 

Post koji upravo čitate je dokaz da se upornost uvek isplati. Jedna moja čitateljka, Sanja, više puta mi je sugerisala da joj napišem recept za Špagete karbonara, i evo, ja to upravo činim.

To je baš jednostavno jelo, začas se napravi, a opet može da vas dosta zasiti. Pored Špageta bolonjeze sigurno najpopularnija pasta kod nas. Iako je, kao što rekoh, vrlo jednostavno za pravljenje ima tu par forica koje morate da savladate.

Najpre, morate dobro da skuvate pastu, zatim da napravite dobar tajming kuvanje paste i spremanja sosa. Sos mora da bude kremast i jaja moraju da se dobro termički obrade.

Imam jednu anegdotu vezanu za pravljenje ovog jela. Jednom tako dok sam ga pravila, tek sam bila stavila slaninicu da se prži, miris počeo da se širi kućom, utom začuh snažan udarac vrata na spratu. Moja ćerka se probudila iz popodnevne dremke i dere se sa stepeništa, I smell something it smells SLA-NI-NI-CA!

 

 

Špageti Karbonara (Spaghetti Carbonara)

Špagete Karbonara

 


 

Sastojci:

1 paket špageta
2 kašike maslinovog ulja
125g sitno iseckane slanine, najbolje pančete
4 manja čena belog luka, sitno iseckan
2 jajeta, umućena
80g sveže izrendanog parmezana + 20g za serviranje (ovaj na slici je pravljen sa Mančego sirom, a čini mi se da sam ovo jelo pravila i sa Pekorino sirom i da je bilo dobro)
So i sveže samleven crni biber
Pola šake iseckanog svežeg peršuna

 

 

Priprema:

Pripremite sve sastojke unapred, kao što rekoh tajming je veoma važan za pripremu ovog jela. Iseckajte beli luk, slaninu i peršun. Izrendajte sir i pomešajte ga sa umućenim jajima.

Najpre zagrejte vodu do ključanja, u njoj ćete skuvati pastu. Instrukcije za dobro skuvanu pastu pogledajte ovde. Prilikom kuvanja paste, pre nego što je procedite zahvatite pola šolje tečnosti u kojoj se kuvala.

Pet minuta pošto ste pastu stavili u ključalu vodu, zagrejte maslinovo ulje u većoj šerpi, na srednje jakoj vatri, dodajte mu iseckanu slaninu i pržite je par minuta dok se skoro sva mast iz nje se ne istopi. Pri kraju prženja pasta bi trebalo da je gotova. Procedite je, ali ne zaboravite da zadržite nešto tečnosti. Zatim slanini dodajte iseckani beli luk i pržite ga najduže 1 minut. Oceđenu pastu stavite u šerpu i mešajte sa sosem, i isključite vatru. Posle 2 minuta mešanja u pastu umešajte jaja sa sirom. Mešajte energično sve vreme dok špagete ne upiju jaja i sir. Ne bi trebalo da bude grudvica, a u isto vreme jaja su termički obrađena.

Dodajte tečnost u kojoj ste kuvali pastu da biste dobili kremastu teksturu, ne morate svu, samo onoliko koliko vama odgovara. Dodajte soli, morate da imate na umu da su špagete već dovoljno slane zbog slanine i sira, i puno mlevenog bibera, mislim da je to jako važno za ovo jelo.

Jelo služite odmah. Pospite ga sa preostalim sirom i iseckanim prešunom. Što se tiče vina meni Pino griđio najbolje leži uz ovo jelo iako ga često služe uz nešto kiselija crna vina.


Pogledajte ovde video kako da napravite autentične Špagete karbonara.

Summary
recipe image
Recipe Name
Špagete Karbonara
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 23 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

7 Comments

  1. Ha, ha, slaninica! Sjajna je! Moj maneken nije jos otrkio slaninicu… Sunku obozava, ali sa slaninicom je jos na odstojanju. Mozda bih stvarno mogla da napravim karbonaru, jer pastu rado jede, a ne pamtim kad sam poslednji put pravila. Da, kad pravim takodje ne upotrebljavam pavlaku, to nije autenticna karbonara iako velika vecina recepata na netu to sugerise. Ako uspem da nadjem bukatine koristim njih umesto spageta, a moze i fetucine, naravno. Spagete po definiciji integralne, nama su mnogo ukusnije od obicnih.

  2. Kod mene je ljubav prema integralnoj pasti off and on, sad sam u nekoj zdravoj fazi pa mi se jedu. Imaju taj neki poseban ukus. Što se tiče slaninice to meni dođe više kao začin nego kao meso:) Moja ćerka mnogo voli suhomesnate stvari, posebno slaninu i kobasicu, baš je mršavica pa smo u fazonu samo neka jede.

  3. Ja obožavam pastu,ali djeca nikako da je prihvate .Sviđa mi se ovo,probaću pa možda prođe i kod njih što bih ja tako voljela

  4. Zbog trudnoce, pasta mi se trenutno gadi 🙁 ali pasta carbonara je cesto na mome meniu i to upravo u whole wheat fazonu. Nakon poroda ako Bog da sigurna sam da ce svi u glas da graknu "DALI MOZEMO JESTI PASTU SADA" jer se trenutno nesmije o tome niti pricati kada su u mojoj blizini :-))) . Puno pozdrava iz New York-a.

  5. Potpuno te razumem. Ja sad imam problem sa jajima zapečenim u rerni… ne mogu čak ni da ih pogledam, odmah mi je muka. To je zato što sam imala neki stomačni virus kada sam ih jela. Isto tako sam imala problem sa paradajz sosem.
    Držim palčeve da trudnoća prođe lako i brzo i da dobiješ zdravu i lepu bebicu.
    Obrati pažnju kad kupuješ integralnu pastu, što zbog sastava što zbog kvaliteta, neke brzo popucaju, mene to nervira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *