Američke pogačice (Biscuits)

pogačice koje se tope u ustima

Ne znam kako drugi ali ja kad se nađem u nekoj kriznoj situaciji naravno počnem da paničim, mada se trudim da izgledam kul, i to traje neko vreme, a onda pomislim na to da me tamo negde čeka šolja tople kafe i mirisno pecivo, ili neka druga ukusna hrana, i u tom trenutku doživim neobjašnjivo smirenje. E, posle toga, počnem opasno da se nerviram, više nisam uplašena već ljuta, jer jedva čekam da se sve što pre završi, i da odem da pojedem nešto lepo. Dobar zalogaj vraća veru u život, on rađa optimizam i nadu da će ipak sve biti u redu.

Kad sam nedavno dobila lošu vest od drugarice koja dolazi da me poseti istog dana, nisam znala šta da joj kažem, kako da je utešim, samo sam joj poslala poruku da spremam čili za večeru i pitala sam je da li ona to voli da jede. Mislila sam, za mene bi to bila najveća podrška, a pošto je i ona veliki gruman umeće to da ceni. Kako drugačiji da joj pokažem da life is good, bez obzira na sve, i da život ipak nastavlja da ide svojim tokom.

Pogačice
Pogačice sa kozijim sirom, zatarom i crnim susamom

Ovi biskviti, ili pogačice, čini mi se, da bi svakome vratili veru u život, toliko su dobri. Liče na naše pogačice, pogotovo one što su se nekada prodavala po dve u kesici u prodavnicama, ali su manje i mirišu na puter. Možete da ih spremate sa raznim sastojcima, prvo mi pada na pamet koziji sir i vlašac, ili sa voćem. Iskreno ja ih uvek pravim bez ičega a onda ih jedem sa raznim stvarima, pavlakom, puterom, džemom, na prvoj slici biskviti su sa pilećom salatom.

Jako su jednostavni za pravljenje, a i malo vremena vam treba, tako da su idealni za doručak, mada u svakoj prilici mogu da zablistaju. U Americi se često služe u boljim restoranima pre jela, sa puterom.

Američki biskviti se prave sa nečim što ovde zovu buttermilk, nema ga u Srbiji, veruje se da on daje poseban šmek i teksturu testu. Meni je dugo trebalo da ukapiram da je odlična zamena za njega naš jogurt. To je to, nema bitne razlike u ukusu.

Za dobar biskvit su važne dve stvari, mora dosta da se nadigne, i da bude slojevit. To se postiže velikom količinom praška za pecivo, i presavijanjem testa. Da, jako je važno da testo bude hladno, i da ga previše ne razvlačite i mesite rukama.

Probala sam mnogo recepata, ovaj je konačan, i njega više ne menjam.

 

pogačice sa sirom
Pogačice sa čedar sirom, baš kao iz Whole Foods-a


Sastojci za 24-28 komada:

520g (4 šolje) brašna + za razvijanje testa
5 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1 1/2 kašičica soli
115g hladnog putera
475ml (2 šolje) jogurta ili buttermilk-a (ako to nemate, kiselo mleko, kisela pavlaka pa i slatka pavlaka mogu da odrade posao)

Priprema:

Zagrejte rernu na 205C (400F). Obložite veliki tanki pleh papirom za pečenje.

U većoj vangli promešajte brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i  dodajte soli.

Dodajte smesi sa brašnom hladan puter iseckan na manje kocke. Rukama mešajte brašno i puter, ne previše dugo, da se puter ne bi zagrejao. Samo da znate da je sasvim ok da ostanu grmuljice putera. Na kraju dodajte hladan jogurt ili buttermilk, i velikom metalnom kašikom ga umešajte u brašno. Kad testo počne da se odvaja od vangle tokom mešanja, ne treba da bude glatko i dobro umešano, testo prebacite na radnu površinu koju ste posuli brašnom.

Probajte da testo rukama razvučete u oblik pravougaonika, zatim poklopite prvo jednu pa drugu kraću stranu da biste dobili oblik pisma. Onda ponovo rukama razvucite testo i ponovite presavijanje, i tako 5-6 puta ukupno. Time ćete dobiti lepe slojeve svojstvene lisnatom testu. Spremite se da tokom razvlačenja redovno testo posipate brašnom da se ne bi lepilo za površinu.

Kad razvučete testo u oblik pravougaonika, poslednji put, debljine oko 2-3cm, uzmite kalup prečnika 5-6cm, i njima pravite kružne oblike, ubadajte ne “testerišite” testo. Ostatke ponovo spojite, razvucite i kalupom oblikujte dok celo testo ne potrošite.

Testo stavite na pleh, možete da ih pečete odvojeno, ali i sastavljene, i na srdnjoj pregradi ih pecite oko 18-20 minuta dok ne dobiju po površini tamniju boju, kao na fotografijama.

Služite odmah. Možete da ih premažete otopljenim puterom, to se ovde ćesto radi. Ako ih čuvate u zatvorenoj posudi biće dobri i sutradan. Mada, čini mi se kad ih tako starije stavite u toster dobijate savršen ukus i teksturu.


Na blogu Kuhinjske priče pogledajte moj recept za Američke biskvite sa kozijim sirom i zatarom.

 


Pogledajte ovde moj video kako da napravite američke pogačice.

 

Biscuits
Summary
recipe image
Recipe Name
Američke pogačice
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 25 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

16 Comments

  1. Kad kažem jogurt mislim na naš jogurt. U Americi ga zovu Kefir. Američki jogurt nikad ne koristim. U koliko živiš u Severnoj Americi najbolje da kupiš buttermilk, jeftiniji je, a super je za pravljenje testa. Ja ga sad radije pijem nego naš jogurt.

  2. Moj sin je u Kanadi pio isključivo buttermilk, a suprug i ja kefir, koji potpuno drugačiji nego kefir kod nas u Srbiji. Obožavam ove pogačice, pravim ih po vašem receptu uskoro 😉

    1. Pa kefir kod nas sadrži alkohol i zato ima drugačiji ukus, rezak. Moja teorija je da su ovde nadenuli ime kefir proizvodu koji je u stvari naš jogurt, jer naziv jogurt je već okupirano proizvodom koji je naše kiselo mleko… malo komplikovano. Buttermilk ili mlaćenica je nešto drugo, toga nema kod nas. Meni se takođe veoma dopada. Definitivno svi pobrojani mlečni proizvodi daju poseban kvalitet pecivu.

  3. Slažem se apsolutno. U početku, dok nisam pronašla kefir koji mi je bio baš kako volim, mutila sam u blenderu sam onaj njihov gusti jogurt sa malo buttermilka, kako bih dobila gustinu našeg jogurta 😀 A inače, svima je bilo čudno što klinac pije buttermilk jer ga kanađani uglavnom koriste kao preliv za salatu… što je opet meni bilo čudno, jer čemu onda pakovanje od 2l 😛

    1. I mani se dopada buttermilk kao i tvom sinu, a i jeftiniji je od kefira tj. našeg jogurta. Mi kefir kupujemo u velikoj količini u Traders Joe, tamo je najpovoljniji.

  4. Mi smo u Sobeys-u kupovali neki Liberte Kefir, od 1l je pakovanje i bio je poprilično skup ali mi je bio najlepši. Nismo više u Ca, na žalost, ali smo za godinu dana provedenih tamo otkrili mnogo ukusnih namirnica.

  5. Morali smo se vratiti kući u Beograd. Neke tužne stvari su se desile i prosto je tako moralo. Ali volja i želja za odlaskom još uvek postoji, nadam se da ćemo uspeti (dok smo još uvek relativno mladi hehe).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *