Izvrnuta torta sa ananasom (Upside-Down Pineapple Cake)

Izvrnuta torta sa ananasom

 

Dok dve hiljade četrnaesta sitno broji do svog kraja potrudiću se da vam ovih dana dam par ideja za novogodišnju gozbu. Ideja vodilja je – kako se budete hranili tog poslednjeg dana u godini takva će vam biti cela naredna godina. Šalim se!

Izabrala sam da to budu stvari jednostavne za pravljenje, a da deluju posebno, nešto što se ne konzumira svaki dan. Izvrnuta torta sa ananasom mi je prva pala na pamet. Dosta je jednostavna za pravljenje, testo je isto kao ono što se koristi za voćne kolače, već sam ga ranije koristila za Kolač od kajsija, ali zato gornji sloj deluje vrlo raskošno. Da znate da možete tortu prekriti šlagom, mada meni je žao da narušim njen već dovoljno lep izgled.


Sastojci:
 
1 konzerva ananasa, najbolje da ima što manje šećera u sirupu, ukoliko ga ima puno, vi smanjite količinu šećera

100g tamnog  šećera

7 maraskino trešanja, ukoliko ih imate

190g brašna

Prstohvat soli

1 kašičica praška za pecivo

115g putera, na sobnoj temperaturi
200g belog šećera

1 kašičica ekstrakta vanile

4 jaja

1 šolja jogurta

Zatvoreni okrugli pleh prečnika 23cm.

 

Priprema:

 

Iscedite kolutove ananasa, najbolje da ih stavite na cediljku. Trebaće vam 7 komada.

Zagrejte rernu na 190C. Postavite pregradu tačno na sredini rerne.

Obložite pleh papirom za pečenje.  Dno pleha ravnomerno pokrijte tamnim šećerom. Preko njega stavite kolutove ananasa. U rupe ananasa stavite maraskino trešnje.

U jednoj posudi  prosejte brašno i dodajte mu so i prašak za pecivo.

 

U drugoj posudi mikserom mutite puter na sobnoj temperaturi i beli šećer. Kad budete dobili ujednačenu kremastu smesu počnite da dodajete ekstrakt vanile i jaje po jaje. Dodajte jogurt. Na kraju drvenom varjačom umešajte brašno.

Ovu smesu, koja će biti gusta, izručite u pleh sa ananasom i stavite sve u rernu koju ste predhodno zagrejali da se peče oko 45-50 minuta. Probajte da ubodom čačkalce utvrdite da li je testo dovoljno pečeno. Ono će takođe da nadođe i da dobije tamniju koricu. Izvadite pleh iz rerne i ostavite tortu oko 10 minuta da se prohladi. Torta će malo da se skupi za to vreme, uklonite papir sa ivice pleha. Preklopite pleh tanjirom u kome ćete servirati tortu i onda sve to izvrnite. Malo će da curi sirup od voća i istopljenog tamnog šećera. Sačekajte da se torta ohladi a onda je služite uz umućenu slatku pavlaku.

 


Summary
recipe image
Recipe Name
Izvrnuta torta sa ananasom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

6 Comments

  1. Kasno odgovor do mene stize 🙂 ! Vec sam je napravila sa kajsijama i mandarinama iz konzerve, i toliko je dobra – perfektna. Mislim da taj sok sto voce iz konzerve upije daje poseban ukus. Mada sledecu cu sa svezim ananasom, cak i tresnje imam ali su u konzervi. Hvala za recept 🙂

  2. Sjajna torta, napravi se za cas i prelepo izgleda. Ni slucajno ne stavljati slag odozgo, onda je to samo torta sa slagom, ovako kao na slici je mnogo lepse. Sve po receptu, ukljucujuci i tresnje i nije bilo preslatko, vec bas kako treba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *