Palačinke sa brašnom od leblebija (Socca) i lagana salata od tunjevine

bezglutenske palačinke

Ukoliko volite da eksperimentišete sa zdravim sastojcima ovo je prava stvar za vas. Skoro sam objavila na blogu recept za Čokoladne mafine sa brašnom od leblebija, ovog puta sam se odlučila za slanu varijantu – palačinke. Originalni recept možete da vidite ovde.

Iako sam dugo mislila da je ovo brašno svojstveno bliskoistočnoj kuhinji, valjda zato što sam ga otuda nabavljala, brašno od leblebija se koristi i u Španiji, Francuskoj i Italiji, u mediteranskom delu. Obično se od njega prave palačinke ili tanki hleb, prodaje se kao ulična hrana, a ja sam ovaj put izabrala francusku varijantu, Socca.

Kad pravite testo stavite brašno i vodu u razmeri 1:1. Testo mora da odstoji 2 sata. Ove palačinke mogu da se peku u rerni ali i kao klasične palačinke, na tiganju na šporetu.

Što se tiče kremaste salate od tunjevine samo da kažem da je grčki jogurt dosta dobra zamena za kiselu pavlaku i majonez, uobičajne sastojke kremastih salata. To je i mnogo zdravija varijanta. Još da dodam su kremaste salate moja specijalnost, i to samo zbog toga što u njih stavljam puno začinskog bilja, ova salata je ipak zimska varijanta, ali da znate da uvek možete da dodate masline ili kapar umesto začinskog bilja. Zelena salata je iz mog plastenika, to kao ponosna vrtlarka ne mogu da izostavim.


Sastojci za palačinke od leblebija:

1 šolja (125g) brašna od leblebija
1 šolja (235ml) vode
2 kašike maslinovog ulja + za posipanje
1/2 kašičice soli
1 kašika iseckanog ruzmarina
1/4 kašičice samlevenog kumina
1/4 kašičice samlevenog crnog bibera

Sastojci za salatu od tunjevine:

1 veća konzerva (340g) tunjevine
1 mladi luk, iseckan
1 stablo celera, iseckan
Pola šake maslina, icekanih
1 kašika limunovog soka
So i crni biber prema ukusu
1 šolja grčkog jogurta
1 kašika maslinovog ulja, ukoliko je tunjevina u vodi a ne u ulju

Priprema:

Pomešajte vodu, brašno od leblebija, 2 kašike maslinovog ulja, so i začine. Tu smesu ostavite na sobnoj temperaturi oko 2 sata.

Rernu podesite na opciju grill/broil, stavite okrugao pleh prečnika oko 25cm, koji ste predhodno nauljili, sačekajte oko 10 minuta da se rerna zagreje. Zatim izvadite zagrejan pleh i u njega sipajte kutlačom polovinu testa. Pecite palačinku oko 5-7 minuta dok se ne stegne i porumeni. Možete da koristite i manji pleh, u tom slučaju pecite palačinku duže. Zatim isto ponovite sa sledećom palačinkom.

Isti rezultat možete da dobijete ukoliko pečete palačinke na šporetu.

Pošto ste izvadili palačinku iz tiganja pospite je sa malo maslinovog ulja.

Sve sastojke za salatu promešajte, rasporedite je po palačinci i dodajte malo zelene salate. Možete i palačinku da isečete na trouglove i da njih stavite salatu.

Palačinku i salatu jedite rukama, što da ne?


Summary
recipe image
Recipe Name
Palačinke sa brašnom od leblebija (Socca) i lagana salata od tunjevine
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

8 Comments

  1. Nema moje poruke od juce… A pisalo je: vrtlarko i treba da si ponosna na svoju zelenu salatu! Svaka cast! Ako meni persun uspe, to ce u siroj okolini biti poznato.
    Posto mi nismo neki ljubitelji majoneza (blago receno) obicno upotrebljavam jogurt u salatama. Kod nas je jogurt prilicno gust (ne moze da se pije), pa je bas pogodan za salate. Naravno, jos je bolje sa grckim jogurnom, on ima poseban smek. Ja stavim i kasicicu senfa, najbolje onog rusticnog, onda salata ima prelepu notu, a nije teska kao sa majonezom. Ideja za palacinku je super, moracu da probam kad budem ugrabila malo vremena.

  2. Beše Nutela i majonez? Svako ima nešto što ne voli. Grčki jogurt je jači, gušći, masniji, zato je ok za ovakve salate, u odnosu na obično kiselo mleko ili jogurt kako ga zovu na Zapadu.

  3. Ha, ha, dobro pratis! Nutella je no go, jer ako je kupimo ona nestane brazinom svetlosti, toliko je ostatak moje male porodice voli. Puna je aditiva i ostalih nepotrebnih stvari. Srecom, u Belgiji je odlican izbor raznoraznih namaza od cokolade, kakaa i kostunjicavog voca, pa imamo mnogo bolju alternativu. Majonez je nesto drugo, nemam nista protiv domaceg, ali ga ne pravim, naravno u malim kolicinama. Tegla majoneza za jednu salatu, je za moj ukus neprihvatljivo, ali,ukusi se razlikuju, pa razumem i ljude koji je jedu. Mene kopka ova palacinka, moram da je probam.

  4. Hvala na divnom receptu za palačinke od brašna od leblebija !
    Molim te reci mi, testo sam napravila po receptu, ali mi je bilo teško da ga okrenem u tiganju, lomi se.. ne mnogo, morala sam polako da ga okrećem.
    Da li ima neka caka, više ulja ili nešto drugo, da bi se testo ne bi cepalo u tiganju ?
    Pozdrav !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *