Fondu sa sirom “Uradi sam”

fondu sa sirom
Jump to recipe

 

Evo šta piše u mojoj maloj knjižici o fondu na samom početku: Fondue is fun. Fondue is romantic. Fondue is sweet or savory. Fondue is easy to make. Eto, tako bih ga i ja opisala. Sve navedeno ga čini idealnim izborom za neka intimna okupljanja i proslave sa prijateljima.

Fondu sa sirom

Postoje dve problematične stvari kada je fondu u pitanju: prilično je kaloričan, ali to nije strašno jer se ionako jede retko, i nedostatak posebnog seta za fondu koji se sastoji od grejača, posude i izduženih viljuškica. Meni još niko nije poklonio taj set, a iskreno, ne znam ni gde bih ga smestila, pokušavam da se kontrolišem oko kupovine stvari koje retko koristim, tako da mi improvizujemo, i verujte mi, time ceo doživljaj ne gubi uopšte na kvalitetu. Moj muž i ja smo uvek ponosni na sebe kad deci damo primer da ne mora sve da se kupi, nešto može i da se uspešno improvizuje. Dakle, topimo sir u običnoj emajliranoj šerpi, umesto grejača koristimo male sveće rospoređene na granitnoj ploči, na njih stavimo rešetku sa šporeta na plin, moguće su i druge varijacije, i na to sve stavimo šerpu dok se u njoj greje sir. Umesto izduženih viljuškica koristimo drvene štapiće za ražnjiće. Čak i moja deca se u tome fino snalaze.

fondu sa sirom

Inače, moj prvi fondu koji sam probala bio je bez umakanja, već sa prženjem mesa. Pored toga postoji još jedan veoma popularan fondu, slatki fondu, u otopljenu čokoladu se umače razno voće.

Ovo jelo je nastalo u Švajcarskoj, otud švajcarski sir, ali se posle raširilo i u druge zemlje. U Americi postoji lanac restorana Melting pot, u kojem se isključivo služi fondu. Jednom smo tamo bili, i šta da vam kažem, potrošili smo ne malo para, al se nismo najeli. Fondu u kućnoj radinosti mi je mnogo bolji.

Jedna napomena pre nego što pređete na recept. Po pravilu se koristi jednaka količina Ementalera i Grijera, ali zbog naše dece mi stavljamo više ovog prvog, zato što je njegov ukus manje intezivan. Iskreno, nikada nisam koristila neke druge sireve, a znam da mogu, važno je da se dobro tope i sjedinjuju sa drugim sastojcima. Fondu se bično jede uz belo vino sa kojim se pravi, mada kuvani sajder je meni najbolji izbor.

Fondu (1 of 1)
fondu sa sirom
Kiki nas posmatra dok jedemo fondu.
Summary
recipe image
Recipe Name
Fondu sa sirom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

12 Comments

  1. Svideo mi se slani fondu (jedno vreme je bilo jako popularno kupovati setove za fondu, i one male, slatke viljuscice:). Mozda uskoro napravite i slatku verziju, cokolada i voce. Ali Kiki, bozanstvena je… Obozavam macke, ali nas macan nije tako miran i pristojan dok se jede, pa smo vremenom naucili da ga ignorisemo dok nam broji zalogaje. Srecni praznici.

  2. Svideo mi se slani fondu (jedno vreme je bilo jako popularno kupovati setove za fondu, i one male, slatke viljuscice:). Mozda uskoro napravite i slatku verziju, cokolada i voce. Ali Kiki, bozanstvena je… Obozavam macke, ali nas macan nije tako miran i pristojan dok se jede, pa smo vremenom naucili da ga ignorisemo dok nam broji zalogaje. Srecni praznici.

  3. Mi Kiki obično damo njenu hranu pre nego što mi jedemo tako da je mirna. Mada, uvek je radoznala kada je hrana u pitanju, i počela je da jede sve živo. Par puta mi je pojela doručak:)

  4. Mi Kiki obično damo njenu hranu pre nego što mi jedemo tako da je mirna. Mada, uvek je radoznala kada je hrana u pitanju, i počela je da jede sve živo. Par puta mi je pojela doručak:)

  5. Obozavam fondu! Ovde je jedno vreme bas bilo in da se pokloni set za fondu, ne znam kolikko sam ih ja poklonila, a naravno da sam i dobila – i za fondu sa sirom i manji, jako sladak za cokoladni fondu. Pre nekih desetak godina u periodu od dve godine sam tako cesto pravila cokoladni fondu, svaki put kad bi neko kod mene dosao na veceru, znalo se sta je za desert. Isprobala sam silne vocke, najvise su mi se ipak dopali jagoda i mango. Imam negde recept, znam da mu je Cointereu moracu jednom opet da pravim, a posle toga na maraton…
    Interesantno u tvom fonduu nema belog luka. Ja obicno istrljam jednim prepolovljenim cenom belog luka posudu za fondu. Meni se licno od svega najvise dopadala blansirana sargarepa. Slazem se, za malu decu je Grijer verovatno malo prejak.

  6. Obozavam fondu! Ovde je jedno vreme bas bilo in da se pokloni set za fondu, ne znam kolikko sam ih ja poklonila, a naravno da sam i dobila – i za fondu sa sirom i manji, jako sladak za cokoladni fondu. Pre nekih desetak godina u periodu od dve godine sam tako cesto pravila cokoladni fondu, svaki put kad bi neko kod mene dosao na veceru, znalo se sta je za desert. Isprobala sam silne vocke, najvise su mi se ipak dopali jagoda i mango. Imam negde recept, znam da mu je Cointereu moracu jednom opet da pravim, a posle toga na maraton…
    Interesantno u tvom fonduu nema belog luka. Ja obicno istrljam jednim prepolovljenim cenom belog luka posudu za fondu. Meni se licno od svega najvise dopadala blansirana sargarepa. Slazem se, za malu decu je Grijer verovatno malo prejak.

  7. Ja sam isprobala fondu u kobinaciji sa gaudom i edam sirom i super je kombinacija, odlican recept. 🙂 Svima se svidelo vise drugog dana, nekako su se bolje sjedinili sirevi i manje se osecao alkohol. Tako da cu ja vise da kuvam vino sledeci put pre nego sto ubacim sireve.

    1. Baš mi je drago, Jovana, da vam se fondu dopao. Podsetila si me da uskoro postavim na blog recept za otopljen Fontina sir, koji se čak jednostavnije pravi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *