Kuvani sajder sa začinima (Hot Spiced Cider)

Topli napitak

Prođe i ovaj oktobar… baš je bio prepun dešavanja. I dalje u pokušaju da nađem neki red u mom životu sa sitnom decom uspela sam nekoliko važnih stvari da uradim. Pretrčala sam polumaraton, prvi put u životu, i mogu da kažem da je to bilo fenomenalno iskustvo. Predhodio mu je trening od nekoliko meseci, i kako sam uspela da to izvedem ne znam ni sama. Muž koji non-stop radi, preseljenje, mala bebica, dvogodišnji sin koji ne može da bude luđi nego što jeste, i još što šta. Ipak, ostalo mi je lepo sećanje na te naše treninge. Trčala sam sa mojom drugaricom Kim i moram da priznam da su nas skoro svakodnevna ćaskanja tokom treninga veoma zbližila. Danas mi je baš svratila da proba gibanicu, to je bio izgovor da bi se videle i malo porazgovarale.

 

Posle duge pretrage konačno sam našla sto i stolice za trpezariju koji mi se puno sviđaju. Iako zvuči banalno u to je uloženo mnogo vremena i energije. Najsmešnije je to što sam uz stolice uzela i klupu (to je ovde sad vrlo popularno), pravu slavsku klupu, onakvu kakvu moj otac stavlja za slavu da napakuje što više gostiju za stolom. Još kad pomislim koliko sam je platila. Srpski domaćini smislili, a američki dizajneri preuzeli!

Preživela Halloween. Ne, nije to tako jednostavno… treba da se posete farme, žurke, osmisli i realizuje kostim za sina, kupi i izreže bundeva, spreme slatkiši i hendluje eskurzija dece ispred mojih vrata. Na kraju sam pogasila svetla i više nisam otvarala vrata, jer sam ostala bez ijednog slatkiša.

 

I bilo je toga još nego da se vratim na recept. Sajder je svuda samo ne u Americi alkoholno piće od jabuke, nešto kao rakija od jabuke. U Americi je to sveže isceđen i nefiltriran sok od jabuke. Obično se služi u ovo doba, oko Halloween-a, Thanksgiving-a i Božića.

Nedavno sam imala neke goste i rekoh hajde da probam da napravim taj čuveni napitak, sajder. I ne samo što je super ispao nego što je cela kuća mirisala na začine i voće, nekako se napravila topla i čarobna atmosfera da su se gosti prosto istopili od sreće. Odsad ću to uvek da pravim kad mi neko dođe.

Recept:

Ako nema da se kupi sajder možete i sami da ga napravite, pronađite recept ovde.

Stavite u šerpicu da se kuva na veoma tihoj vatri i dodajte na 1 litar sajdera pola kašičice začina za pitu od bundeve (mešavina cimeta, đumbira, oraščića i karanfilića). Taj začin sam skoro otkrila i svuda ga stavljam (pogledaj recept za mafine od bundeve ovde). Dodajte jednu pomorandžu isečenu na četvrtine. Kuvajte oko pola sata. Neko ih služi sa šlagom, ali meni je ok i ovako. 

Kad malo bolje pomislim i mi slično pravimo kuvano vino. Iako kažu da je kuvani sajder bezalkoholno piće, ja sam ubeđena da se tokom kuvanja nešto događa sa šećerom iz soka tako da ukus rezi kao da je u pitanju alkoholno piće.
A sad malo fotografija iz oktobra…

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Kuvani sajder
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

6 Comments

  1. zavidim vam na Halloweenu, da je barem kod nas taj običaj da klinci idu u "trick or treat", meni je to super 🙂 Za cider znam i ovaj tvoj izvrsno izgleda!

  2. Dovde miriše, samo da znaš 🙂

    Vidim tu i tamo cider i kod nas, ali nisam baš znala šta je to tačno. Na prvi pogled deluje kao pivo po boji, pa kad vidim da nije pivo, onda mi dođe nezanimljivo 🙂 A sigurno da nije baš tako.

    Praviće se ovaj tvoj cider, sledi duga sezona jabuka i pomorandži, al' pre toga ima da smiksam taj bundevin začin, jako mi se dopada sastav, pa da dodam u kuvano vino, gde bih inače stavila samo karanfilić.

    Čestitke za polumaraton, nije to mala stvar. I totalno razumem potragu za odgovarajućim nameštajem, to je i meni uvek problem, pa zato i nemam nameštaj :)))

    Pozdrav,
    Maja

  3. Cider mi je odličan, mirisan, i slažem se da mu šlag ne treba. Isprobati ću ga i ja , baš mi se sviđa recept.
    Svaka ti čast na rasporedu i svemu što si uspjela napraviti u kratko vrijeme i čestitke na pretrčanom polumaratonu !

  4. Čestitam na polumaratonu, to je pothvat ipo! Svaka čast, ja se jedva iz stolice izvučem van u šetnju, kamoli da potrčim, uh :))

    Ovaj sokić fino zvuči, a jel znaš koliko otprilike treba jabuka da se dobije litra soka?

  5. Baba, bas pre neki dan sam pravila sok od jabuka bebi, pa sam se setila da i tako moze da se napravi sajder. Nisam sigurna koliko tacno treba jabuka za litar soka, ali recimo da moj sokovnik tu kolicinu napravi od 5 krupnijih jabuka, pri tom on navadno izvuce vise soka od bilo kog drugog sokovnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *