Američka pita od višanja i trešanja (Cherry pie)

Američka pita od višanja i trešanja

 

Tek što sam probala ovu pitu već sledećeg trenutka sam bila potpuno sigurna da je to jedna od najukusnijih stvari koje sam u životu probala. Prhkavo, valjda se tako kaže, testo sa izraženim ukusom putera, a fil nestvarno ukusan, smenjuju se sitnije i vrlo kisele višnje sa slatkim i mesnatim trešnjama. Ludilo!

Sama činjenica da je pita napravljena od višanja, voće koje je neverovatno teško naći u Americi,  je bila dovoljna da se sa posebnim entuzijazmom bacim na pravljenje iste, i znala sam da će od nje biti nešto vrlo, vrlo, posebno.

Recept nije puno komplikovan, to je još jedna verzija osnovnog recepta za američke pite o kojem sam pisala ranije, čak sam se potrudila da vam napravim i slikokaz, i sadrži kratku listu sastojaka. Jedino što vam treba je vreme koje inače svaka američka pita traži. Vreme da se umesi kora, zatim da se ohladi u frižideru, pa da se razvije testo i ujedini sa filom, onda pečenje, zatim pita mora da miruje oko 2 sata da bi se fil lepo zgusnuo, i onda konačno možete da je služite. Da ne pominjem vađenje koštica iz višanja i trešanja. Ipak vredi.

 

Američka pita od višanja i trešanja

 


 

Sastojci za fil:

1 1/3kg svežih višanja i trešanja, pola – pola, mogu i zamrznute. Koštice izvađene.
200g šećera + za posipanje kore
1 kašika ekstrakta vanile
3-4 kašike gustina
Prstohvat soli

2 kašike putera, iseckanog na komadiće

Sastojci za duplu koru:

300g brašna + za posipanje radne površine (ja sam ovog puta dodala 50g brašna od badema, ali se slabo osećao, tako da ga nema svrhe dodavati)
225g hladnog putera, iseckanog na kockice oko 1cm veličine
100ml ledeno hladne vode
1-2 kašike šećera
1 kašičica soli

1 belance umućeno, za premaz kore

Sud za pečenje prečnika 25cm.

Priprema:

Napravite testo za koru u multipraktiku ili u mikseru za testo. Najpre promešajte samo brašno, dodajte so i šećer, a zatim dodajte iseckani puter, mešajte oko 10 -15 sekundi. Voda se dodaje postepeno i za oko 20 sekundi, 30 najduže, testo je spremno. Testo treba da bude sipkavo, ne glatko.

Prenesite teso na radnu površinu koju ste posuli brašnom, napravite loptu i podelite je na dva jednaka dela, koje zatim oblikujte u diskove, obložite ih plastičnom folijom i stavite u frižider da se ohlade, bar sat vremena.

 

 

U međuvremenu napravite fil ili punjenje tako što ćete pomešati voće, šećer, so, gustin i vanilin ekstrakt. Zagrejte rernu na 205C (400F).

Izvadite jedan komad testa u obliku diska i razvlačite ga oklagijom na radnoj površini koju ste posuli brašnom. Krug od testa treba da bude 2-3 centimetara veći od suda u kome se peče. Oklagijom prenesite testo u sud.

 

 

Testo lepo rasporedite po sudu. Dodajte fil od voća.

 

Stavite na površinu voća par komadića putera kao na slici. Razvijte novu, gornju, koru, malo veću od suda za pečenje.

Napravite rupice na gornjoj kori uz pomoć metalnog kalupa. Urolujte testo oklagijom i nacentrirajte na pitu.

 

Spojte gornju i donju koru uz pomoć prstiju ili viljuške. Premažite pitu umućenim belancetom i pospite na kraju šećerom. Stavite pitu da se peče.

Uvek stavite veći pleh na donju pregradu rerne da bi zadržala sadržaj koji vrlo često curi iz pite tokom pečenje. Suprotno uništiće vam rernu.

Pecite pitu na 205C 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 175C (345F) i pecite još oko 40 minuta. Ukoliko se desi da tokom pečenja gornja korica počne da gori, poklopite je aluminijumskom folijom.

Pošto ste ispekli pitu ostavite je još neko vreme, najbolje 2 sata, da se sve lepo integriše, sokovi zgusnu, a tek onda je služite.

Pitu možete služiti uz sladoled od vanile.

Američka pita od višanja i trešanja

 


Američka pita od višanja i trešanja

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Američka pita od višanja i trešanja
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 38 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

6 Comments

  1. Americke pite su vec neko vreme moj omiljeni slatkis. I sve varijacije na tu temu. Jos je nisam pravila sa ovom gornjom korom, vec obicno sa nekim crumble/om od gore. Ovo mi j sledeci zadatak. Vec mi voda ide na usta 🙂

  2. Savršeno i kao što sam već komentirala na drugom blogu, kako ti se da? Ljeto je, pa mi se ne da ništa, divim se onima koje nastavljaju punim tempom. Pita mora da je odlična.

  3. Pita je vrhunska, pravila sam već pitu po tvome receptu sa punjenjem u kombinaciji rabarbare i jagoda i bila mi je super. Ova sa punjenjem od trešanja i višanja je vjerujem preukusna kako i sama kažeš, trešnje volim a višnje obožavam, doći će i ona na isprobavanje. Hvala ti što si prikazala korak po korak pravljenja pite i jako mi je drago vidjeti te. Pozdrav !

  4. odlična pita . Mogu dobro zamisliti vruću pitu i sladoled od vanilije kako se polako topi po njoj. Višnje u sezoni su najslasnije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *