Američke krofne (Doughnuts)

Krofna sa glazurom

Američke krofne dosta podsećaju na naše krofne. Ipak, Amerikanci su uspeli da naprave toliko varijanti ovog prženog testa da je teško reći koliko ih ima. Ovog puta bavimo se onim klasičnim krofnama. Raznolikost uglavnom dolazi od glazure, ili od toga da li je korišćen kvasac ili prašak za pecivo. Ima i onih koje se peku, a tu su i doughnuts cakes, koje imaju gusto testo i često se prave sa  čokoladom.

Kad pomislim na američke krofne prva asocijacija su mi policajci u krimi-serijama koji strpljivo u kolima čekaju zločinca, u sred mraka, grickajući krofne i ispijajući kafu. Ovo jeste hrana za raju ali ja sam sigurna da im niko ne može odoleti, a i u poslednje vreme se prave razne fensi varijante.

U Americi postoje dva najpoznatija lanca prodavnica krofni- Dunkin’ Donuts i Krispy Kreme. Ovaj prvi se nalazi svuda, poslednji čini mi se iščezava, nikad nisam uspela da naiđem na njihovu radnju. Iima nešto što me veoma intrigira a to je znak za Krispy Kreme ispred radnje koji uvek zasvetli kada su u radnji sveže krofne. Iskreno, i nisu nešto, glazura je vrlo teška, a testo nekako bez supstance, domaće su mnogo  bolje. Jednom sam napravila ove krofne, čiji recept sledi, za neki piknik, i svi su bili oduševljeni njima, većina su bili Amerikanci, i upravo su me oni pitali da li su to srpske krofne, ja sam rekla ne, to su američke samo što su domaće, a oni to izgleda nikad nisu jeli.

Krofne

Pre izvesnog vremena naišla sam na jedan divan članak u časopisu Saveur o američkim krofnama pa vam prenosim par interesantnih detalja.

Američke krofne nose ime doughnuts, zato što su u početku, a pojavile su se negde početkom 19. veka, bile malecke, veličine oraha. Pošto su bile tako male mogle su da se nose u džepovima.

Onda su porasle i dobile rupu u sredini, i to iz praktičnih razloga jer taj deo u sredini često ostane živ posle prženja.

U početku su se krofne pržile u svinjskoj masti.

Prvi automat za pravljenje krofni je nastao 1920. godine i tada počinje masovna prozvodnja istih.

Krofne

Krispy Kreme je nastao 1937. godine u Severnoj Karolini, Dunkin’ Donuts 1948, u Masačusetsu, a 1964. godine je Tim Horton, velika hokejaška zvezda, otvorio svoj prvu radnju krofni koja će izrasti u najpopularniji lanac u Kanadi.

1972. Dunkin’ Donuts uvodi male krofnice punjene džemom ili kremom, uvaljane u šećer i cimet ili sa glazurom, koje dobijaju naziv Munchkins, a zašto vam ja ovo pominjem, zato što su bile moj apsolutni favorit u prvim godinama boravka u Americi, i mnogo sam volela kad bi neko doneo ceo paket pun ovih krofnica zajedno sa kafom na posao da časti kolege.

Inače kad se prave američke krofne uvek ostanu ti isečci iz sredine koji se takođe prže, i meni su oni omiljeni. Mislim da se to kod nas prodavalo kao američke krofnice u onom čuvenom kiosku na Knez Mihajlovoj, iz koga se širio nedoljiv miris cimeta, vanile i ko zna još čega.

Doughnuts-1

 

Kad sam prvi put pravila američke krofne recept sam našla ovde, svaki sledeći put kad sam ih mesila sastojke kao i pripremu sam menjala i došla do ovog recepta koji sledi.

 


 

Sastojci za oko 20 velikih i 20 malih krofnica:

560-580g brašna
1/2 kašičice soli
2 1/4 kašičice instant ili običnog suvog kvasca
115g putera, otopljenog
260ml toplog mleka
2 kašike šećera
2 jaja, umućena

Za ganaš glazuru:

120g čokolade (ja volim gorku)
150ml slatke pavlake
2-3 kašike šećera

Za valjanje krofni:

Beli šećer
Cimet
Muskatni oraščić ili allspice

Ulje za prženje: preporučujem neko koje gori na veoma visokim temperaturama (recimo ulje od avokada ili od koštica grožđa)

Priprema:

Ovaj recept nije komplikovan jedino traži vreme. Zapravo, testo traži dosta vremena, što duže nadolazi to bolje.

Ja mesim testo uglavnom u multipraktiku, nažalost nemam mikser za testo. Ukoliko to radite ručno, postupak je vrlo sličan.

Prosejte brašno ili ga pulsirajte u multipraktiku zajedno sa pola kašičice soli. Polovinu brašna ostavite tu gde jeste, a drugi ostavite sa strane.

Umutite jaja, otopite puter.

Zagrejte mleko, ali ne previše, i u njega umešajte kvasac i šećer. Sačekajte da kvasac nabubri. Ukoliko koristite instant suvi kvasac, nema potrebe da ga mešate sa mlekom, već ga odmah stavite u brašno. U ovu smesu stavite otopljen puter i promešajte.

Brašnu u maltipraktiku postepeno dodajte smesu sa mlekom, zatim umućena jaja i na kraju dodajte preostalu polovinu brašna. Očekujte ređe testo ali ne previše. Kada ono počne da se odvaja od zida multipraktika testo je spremno.

Premestite ga u nauljanu posudu, pokrijte plastičnom folijom i stavite pravo u frižider da prenoći.

Sutradan izvadite testo iz frižidera i ostavite ga oko 2 sata da se zagreje.

Zatim ga podelite na dva dela i svaki deo razvucite oklagijom, na površini koju ste posuli sa malo brašna. Negde sam našla da višak brašna sakuplja višak ulja tokom prženja tako da vodite računa o tome. Kad ste razvukli testo sa dva kružna kalupa, velikim i malim, mogu i čaše da odrade posao, isecajte testo. Posle isecanja sakupite preostalo testo ponovo ga razvucite i ponovite postupak. Isto uradite sa drugom polovinom testa. Isečeno testo poređajte po papirnatom ubrusu ili papiru za pečenje. Pokrijte sve krpom i čekajte oko 45 do 60 minuta da testo nadođe.

Napravite smesu od šećera, cimeta i orašića u koju ćete uvaljati krofne.

Pripremite papiranti ubrus gde ćete cediti od ulja ispržene krofne. I hvataljke.

Zagrejte ulje u šerpi. Ulje nek bude 3 prsta dubine, valjda se tako kaže. Temperatura nek bude na podeoku 6 od mogućih 10.

Pržite najpre male krofnice da vidite kako se testo prži. Pržite krofne oko 1 minut sa obe strane, zapravo dok ne dobiju braon boju kao na slici. Hvataljkama ih vadite iz ulja i stavljajte na papirnati ubrus. Posle par sekundi ih okrenite na drugu stranu da se i ona ocedi od ulja. A zatim uvaljajte krofne u smesu od šećera i začina dok su još tople.

Ukoliko želite da dodate krofnama glazuru od ganaša, onda ga napravite tako što ćete na pari otopiti čokoladu zatim joj dodati slatku pavlaku i šećer. Mada možete i da zagrejete slatku pavlaku sa šećerom do vrenja, skloniti je sa vatre dodajte joj čokoladu i poklopiti posudu. Posle par minuta izmešajte sve dobro.

Kad se ganaš malo ohladi umačite krofne ali samo gornju površinu u ganaš i ređajte ih na žicu. Dodajte malo dekoracije ukoliko vam deca na tome insistiraju kao što to moja rade.

I uživajte u krofnama, uz kafu naravno.

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Američke krofne
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

20 Comments

  1. Aaaa kako su dobre. Domace su ipak najbolje, i ja ih rado pravim. Pre neki dan sam spremala french curler, te su mi nekako najdraze.
    Slicice su ti super primamljive 🙂

  2. Uh super su ove krofne. Moji klinci bi pojeli po jednu I ja bih onda morala ostale ili da bacim ili ja da pojedem – nazalost 🙁 Toliko malo jedu da sam prestala da pravim ovako divne djakonije 🙁 A I ne kupujem jednostavno napravim nesto sto moze da se napravi za jednu osobu :)))
    Inace ako moram nesto da przim koristim avokado ulje ono gori na 520F.
    U svakom slucaju hvala za receptic I pozdrav iz zavejanog NY 🙂

  3. Kod mene je isto… deca jedu kao ptičice, čak i ovakve slatke stvari, ali fora je u tome što ja razdelim slatkosti koje pravim. I zato sam omiljena komšinica:) Nisam čula za ulje od avokada… ma ima sad svašta da se kupi. Ne znam kako je kod vas u NY, ali kod nas je najhladnija i najduža zima ikada.

  4. Snega ove godine za izvoz 🙂 Moji se ne zale skijanje svakI vikend – ne mrzi ih da se voze tamo I nazad po 2h 🙂
    Imas da kupis avokado ulje u costco i bj-u velika flasa NO GMO nesto smesno mislim oko 10$.
    Uh ja cu uskoro da stavim katanac na kuhinju jer ko sta radi ja samo "njuskam" po blogovima iscekujuci neki novi receptic pa trk na isprobavanje. Eh kad bi neko od vas blogera pisao receptice za male kolicine 1-2 osobe. Ovako ja delim recepte pa po nekad sve pobrkam xixi
    mnogo mi se svidja cake in a mug idealno za zasladiti se a ne ostaje I ne mami te da uzmed joj I joj kao ove tvoje krofnice.

  5. Bas fina prica o istoriji donatsa. Ja ih ne volim nesto narocito, ali sam ipak prilikom prve posete Americi jos u proslom veku donela kutiju Dunkin' Donutsa… Tad je to moglo, sad bih rizikovala zestoku kaznu. A Tim Hortons znam kao mesto gde moze da se popije najbolja filter kafa u Kanadi, donatse nisam ni primetila pored drugih zdravijih opcija za nesto slatko.

  6. Draga Ivana,
    upravo sam napravila ove krofne. Testo mi je predivno i baš lako za rad. Bila sam jako nestrpljiva, pa sam polovinu ipak odmah pekla bez noćenja u frižideru a drugu polovinu ostavila da prenoći, pa ću sutra ujutru i nju da iskoristim. Valjala sam ih u šećer i cimet mogu ti reći da mi se baš dopadaju.

  7. Ja moram pitati koji tip brasna se koristi (meko, ostro ili…)?
    Hvala na detaljnom receptu, to je prava stvar! Divno izgledaju, dodje mi odmah da ih pravim 🙂

  8. Hm… Ma veceras se bacam u akciju, pa kako bude, a rezultate javljam sutra 🙂 Ovde ima ono T400, T500 i meko, ostro, pa njihove kombinacije. Ja cu staviti ono koje je za mene u kuhinji all-purpose 🙂 Hvala na odgovoru! Pozdrav!

  9. Draga Ivana, krofne su savrsene! Uspele, kao sa slike, sto bi se reklo 🙂 Vredelo je cekati celu noc! 🙂 Hvala sto si sve detalje podelila sa nama pa ne moze da se omane, te se sa razlogom danas osecam jako ponosno na sebe, a u radosti ukucana i pohvalama uzivam 😉 Veliki pozdrav!
    P.S. Jedva stigoh da ih uslikam, kojom su brzinom nesatjale 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *