Belgijski vafli za Dan majki

Vafli

Rekla sam mojoj porodici ‘oću belgijske vafle za doručak u krevetu za Dan majki, našla sam super recept za sjajne vafle samo treba da ih naprave. Ok, ja ću da umesim testo dan pre, ali oni će da ih peku, muž i deca. Znam da će u kuhinji da bude haos, ali ja ću strpljivo da čekam moj doručak gore u spavaćoj sobi, zavaljena u perjane jastuke.

Hoću da se taj dan osećam posebno. Bog me je napravio ne baš previše sentimentalnu, ali priznajem ima nešto posebno u tom prazniku, i dalje nekad ne mogu sebe da zamislim kao majku dvoje dece.  Poseban je dan i zbog toga što mogu da se izležavam i dobijem bogat doručk u krevetu, i imaću slobodno vreme da ga posvetim samoj sebi. Umesto da idem u restoran, ili na manikir & pedikir, što je najčešća opcija, ja sam odlučila da okačim kameru i prošetam se ulicama Baltimora i da slikam i uživam u tišini. Možda vama ova moja želja izgleda tako obična i neuzbudljiva, ali, verujte mi, sa dvoje male i užasno nemirne dece takav jedan beg u mir je pravi luksuz.

Skoro smo nabavili aparat za vafle, to je onaj što se okreće. Prvi recept koji sam koristila se pokazao kao ogroman uspeh. Date količine su za doručak za četvoročlanu porodicu, sa malo slabijim apetitom, ali ja vam savetujem da napravite duplu meru, za svaki slučaj, a ono što vam preostane stavite u zamrzivač. Oni su super kad se odmrznu i zagreju u tosteru, možete ih jesti neko drugo jutro.

Pogledajte moj video kako da napravite Belgijske vafle sa četiri vrste brašna.

Sastojci:

260g brašna
3/4 kašičice soli
2 kašičice suvog kvasca
350ml mleka
80g putera, otopljenog
2 krupna jajeta, umućena
2-3 kašike javorovog sirupa

Za nadev:

Mi najviše volimo javorov sirup, onaj 100% čist je najbolji. Ima jedan dobar u Trader’s Joe, ukoliko živite u Americi.
I iseckano razno voće.

Priprema:

Pripremite testo dan pre nego što ćete ga peći.

Stavite brašno, so i kvasac u multipraktik. Promešajte par puta. Sipajte mleko dok vam multipraktik radi, dodajte otopljen puter, pa umućena jaja, i na kraju javorov sirup. Dobićete testo slično onom za palačinke, ali gušće.

Prebacite testo u neku plastičnu ili staklenu posudu, pokrijte je plastičnom folijom, i stavite u frižider.

Sutradan, izvadite testo iz frižidera i ostavite ga 30 minuta da se zagreje. To vreme iskoristite da pripremite voće i aparat za vafle.

Pratite upustva za vaš aparat tokom pripreme vafla. Ne ređajte ih jedne na druge kad su ispečeni inače će da postanu opušteni i vlažni.

Služite ih tople, pospite ih voćem i javorovim sirupom.

Uživajte u vaflima a i ja ću u nedelju ujutru.


Ovo smo se malo igrali moj sin i ja… on je fotografisao svojom kamerom hranu zajedno sa mnom. Srećna sam što znam da nije ravnodušan prema lepim stvarima, voli da ih kamerom zabeleži baš kao i mama:)

Summary
recipe image
Recipe Name
Belgijski vafli
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

15 Comments

  1. Mnoogo je sladak sa tim svojim apraratom! 🙂 Nadam se da ćeš baš tako uživati i da će ostali članovi porodice ispuniti svoju dužnost! 🙂 Divni vafli, mnogo ih volim, ali nikad ih ne pravim sama jer nemam aparat – a mislim da imam previše kuhinjskih stvari za nekog ko se često seli 🙁 i onda kupovina ne dolazi u obzir! Ali sjetiću se da ima receptić kod tebe za jednom… 🙂

  2. Vafli izgledaju divno! Ja već dugo tražim recept za prave belgijske… Moram ovaj probati! Ja nešto ne volim klasičan bakin kolač koji se kod nas pravi. Meni to bude nekako keksasto, ali vafli koje sam jela u Gdanjsku su bili posebni i od tada uvek tragam za dobrim receptom…
    Bravo za malog, nemirnog fotografa. 🙂 (To mi nešto poznato zvuči… :))

  3. Hvala vam na brzom odgovoru.U sastojcima pise 350ml mleka ,a u pripremi pominjete vodu. ☺ ja cu ih pripremiti sa mlekom .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *