Bliskoistočni pita hleb

Ima jedan libanski restoran u kraju, u koji najradije idem sa porodicom, verne smo mu mušterije evo već deset godina, još od dolaska u Baltimor, i ono što nas sve najviše obraduje kad odemo tamo je njihov pita hleb. Služe ga svim gostima, i to uvek sveže napravljen, tek izvađen iz rerne, uz maslinovo ulje sa za’atar začinom (recept za ovu mešavinu možete pronaći ovde). Teško je opisati tu lepotu kada uzmete komad pita hleba, a on onako još naduven, i dok ga rukama lomite iz njega krene oblak pare. Za pamćenje!

Pita hleb-1

Pita hleb je jedan od najstarijih hlebova poreklom sa Bliskog Istoka, vremenom se njegova popularnost proširila i  na druge regije u Aziji, Severnog Africi, pa i na Balkanu. Za razliku od grčkog pita hleba, koji se peče na ringli u tiganju, ovaj arapski se peče u rerni, tu dobija karakteristični “džep”, koji posle može da se puni falafelom, ili šavarmom, ili kebabom, i raznim prilozima. Tokom pečenje na visokoj temperaturi hleb treba baš da nadođe od pare, posle će tokom hlađenja da splasne.

Pita hleb 7-1

Pita hleb se služi uz meze koga najčešće sačinjavaju – humus, maslinovo ulje, baba ganuš, tabuli salata, labneh (bliskoistočni krem sir), kibbeh, tahini sos, m’saka (varivo od tikvica, paradajza i leblebija), muhmmara (namaz od pečene paprike i mlevenih oraha) jagnjeće ćuftice, punjeni plavi patlidžan, jagnjeći ražnjići, pihtije od boba, itd.

Pita hleb 5-1

Bliskoistočni pita hleb

Pita hleb 6-1


Sastojci za 8 hlebčića:

450g brašna + rad sa testom

1 kašičica soli

2 1/2 kašičice suvog kvasca (ili 2 kašičice suvog instant kvasca)

350ml tople vode

1 kašika maslinovog ulja

Priprema: 

Ukoliko koristite instant suvi kvasac, promašajte ga sa brašnom. A ako koristite običan suvi kvasac stavite ga u toplu vodu, tome dodajte kašičicu šećera, sve promešajte i sačekajte da kvasac počne da “radi”.

Brašnu dodajte soli i zatim ga promešajte sa toplom vodom. Najbolje je da to učinite sa mikserom za testo, jer je ono prilično vlažno. Testu dodajte maslinovo ulje. Posle nekih 5 minuta mešanja, prebacite testo na radnu površinu koju ste posuli brašnom. Rukama mesite testo dok ne dobijte lep kružni obik. Testo zatim prebacite u nauljenu posudu, pokrijte je plastičnom folijom, i sačekajte 1 1/2 sat dok se testo ne udvostruči.

Nadošlo testo izvadite iz posude i na radnoj površini ga podelite na 8 jednakih delova, od svakog dela napravite loptastu jufkicu tako što ćete povlačiti testo od gore na dole. Juflkice pospite sa malo brašna i poređajte ih po papiru za pečenje, ili kuhinjskoj krpi. Ostaviti jufke nekih 15 minuta da nadođu.

Za to vreme zagrejte rernu na 260C (500F). Stavite pregradu u rerni na donju trećinu. U rerni zagrejte kamen za pečenje, a ukoliko ga nemate onda zagrejte tučani tiganj, koji ste podmazali uljem.

Svaku jufku razvlačite u krug prečnika oko 20 cm. Za to koristite oklagiju, a ako vam testo daje otpor, probajte najpre da testo razvučete rukama, kao kad razvlačite picu, pa onda ga poravnajte oklagijom. Neka tako razvučeno testo odmara oko 10 minuta pre ulazak u rernu.

Kad je rerna zagrejana, izvadite zagrejani tiganj i na njega pažljivo stavite razvučeno testo, ali da gornja strana ode na dno. Pecite tako testo oko 4 1/2 minuta, zavisi od rerne. Tokom pečenja testo će da puno naraste. Izvadite hleb iz rerne i onda ga uvijte u krpu ili aluminijumsku foliju, jer će brzo da se osuši.

Ukoliko koristite kamen za pečenje u tom slučaju možete da stavite dva hlepčića da se istovremeno peku.

Pita hleb služite odmah uz meze.

Ukoliko se osuši i stvrdne, stavite ga u mikrotalasnu na 15 sekundi da omekša.


Pita hleb 2-1

Summary
recipe image
Recipe Name
Bliskoistočni pita hleb
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

11 Comments

  1. Hvala, upravo po Vašem receptu Ivana, pravim sourdough starter i mogu Vam reći da se već nakon 18 sati udvostručio. Hranila sam ga nakon 12 sati. Radim li dobro? Lijep pozdrav Mila

  2. Hvala Ivana, ipak, da li je dovoljno potentan iako je star skoro pa 24sata,udvostrucio se nakon dva sata hranjenja a to je i cilj, zar ne?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *