Blitva u kremastom sosu sa orasima i gorgonzolom

Blitva u kremastom sosu

Iako je blitva vrlo često na našoj trpezi, pošto raste u našoj bašti, nekako nikako da je spremim tako da se baš oduševim tim jelom. Obično to bude prilog od obarane a posle propržene blitve sa belim lukom, nekad je pomešam sa krompirom ili pirinčem, ili čak spremim fritatu ili kiš, ali to nije to. Baš zbog toga dala sam se u potragu za jelom od blitve koje će me oboriti sa nogu. I našla sam ga.

Kad budete probali ovako pripremljenu blitvu u kramstom sosu doživećete neverovatnu eksploziju ukusa, to je vrlo bogato i jedinstveno jelo. Gorgozola i orasi su fantastični sastojci. Tu je i muskatni oraščić koji obavezno ide u bešamel sos. Recept je preuzet odavde sa manjim izmenama.


Blitva u kremastom sosu sa orasima i gorgonzolom


Sastojci:

2 veze blitve, listovi i drške

4 kašike putera

1 veći luk, iseckan

2 čena belog luka, sitno iseckanog

2 kašike brašna

200ml mleka

200ml slatke (neutralne) pavlake

So i biber prema ukusu

1/2 kašičice izrendanog muskatnog oraščića

1 kašika Marsale, ili nekog drugog slatkog vina (opciono)

3 kašike izmrvljene gorgonzole

80g tostiranih oraha, iseckanih


Priprema:

Zagrejte rernu na 200C (400F).

U ključaloj vodi obarite blitvu, posle par minuta kuvanja ohladite blitvu hladnom vodom i ocedite je. Zatim je iseckajte na krupnije komade.

U većem tučanom tiganju zagrejte 4 kašike putera, dodajte iseckani luk i kad on postane slatkast stavite iseckani beli luk i dinstajte sve jedan minut. Zatim dodajte 2 kašike brašna, i posle jednog minuta kuvanja uz mešanje dodajte mleko i slatku pavlaku. Mešajte i kuvajte sve još oko 5 minuta, dok se sos ne zgusne. U međuvremenu dodajte so i biber prema ukusu, narendani muskatni oraščić i slatko vino. Ukoliko je sos suviše gust dodajte malo vode. Na kraju u bešamel stavite blitvu, gorgonzolu i iseckane orahe. Sve dobro pomešajte i stavite tiganj u rernu da se jelo zapeče, 15-20 minuta.

Blitvu u sosu služite uz pečene mlade krompiriće i meso.


Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *